op
×

Ζωγραφίζοντας στα προσφυγικά καταφύγια: Colouring it beautiful

Διαβάστηκε
Ζωγραφίζοντας στα προσφυγικά καταφύγια: Colouring it beautiful

“Μου λείπουν τα δέντρα και το πράσινο” λένε τα παιδιά στο προσφυγικό καταφύγιο στο Ιράκ που επισκέφθηκε η φωτογράφος. Το αντιφατικό πρότζεκτ που δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian δείχνει τα παιδιά να βάζουν χρώμα στα τσίγγινα σπίτια τους.

Στη Συρία, τα τέσσερα χρόνια πολέμου έχουν αφήσει πίσω βομβαρδισμένες πόλεις και πάνω από 9 εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους. Βρίσκοντας καταφύγια σε γειτονικές χώρες, τα παιδιά μαζί με τους "μεγάλους" δίνουν τον δικό τους αγώνα για να ανταπεξέλθουν στη νέα, δύσκολη πραγματικότητα. Αυτή χαρακτηρίζεται απ' τον τοπικό ξεριζωμό και το γεγονός οτι κάθε είδος συλλογικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής που είχαν κάποτε, έχει διαλυθεί.Παρόλα αυτά, τα παιδιά παραμένουν παιδιά χάρην της ομάδας aptART και μαθαίνουν να εκφράζονται, κάτι που βοηθάει την παιδική τους ψυχολογία. Το εικαστικό αυτό πρότζεκτ τα παρακινεί να παίξουν με τα χρώματα και να βάλουν την μοναδική όμορφη πινελιά στον άσχημο κόσμο που βρήκαν.

Σε έναν, λοιπόν, καταυλισμό της περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, τα παιδιά των προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, επεμβαίνουν στο δημόσιο χώρο...! Το προτότυπο άρθρο το αναφέρει και ως "street art project"... πολύ ωραιοποιημένα πράγματα!Διεθνείς και ντόπιοι καλλιτέχνες από την "aptART" (Awarewness & Prevention Through Art) που οργάνωσαν το πρότζεκτ, συμμετέχουν μαζί με την Μ.Κ.Ο. "ACTED" και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας και της UNICEF.

Ο καλλιτέχνης Safeen Mohammed δείχνει τρόπους για να στήσουν το δικό τους "εργαστήρι" στους δρόμους με πλαστικά μπουκάλια κ.α.!Το πρότζεκτ θα "δώσει βήμα" στα δημιουργικά παιδιά που θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν έργα τους σε εκθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.Οι εντάσεις εξαιτίας των διαφορετικών κουλτούρων εξομαλύνονται μέσω αυτής της κοινής δράσης και τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν.Κάθε τούβλο έχει διαφορετικό χρώμα με όνομα και προέλευση ενός πρόσφυγα και χτίζει, κατα κάποιον τρόπο, το μωσαϊκό της νέας τους κοινότητας. Γεζίντι (κουρδική κοινότητα), Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, αντιπροσωπεύουν τις τρεις βασικές κουλτούρες του πολυπολιτισμικό παζλ.Η μικρή Sidra εκφράζει παράπονο οτι της λείπουν τα δέντρα και το πράσινο και κάνει κάτι γι' αυτό...Νέες δραστηριότητες εμφανίζονται στα καταφύγια. (;)Ο πόλεμος στη Συρία εντείνεται και οι πρόσφυγες συνεχώς αυξάνονται στη συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες, ενώ εμείς ενδεικτικά βλέπουμε ένα μικρό ποσοστό στην Ελλάδα. 

Τέλος, η τοιχογραφία παρακάτω γράφει: "Η ελπίδα δίνει φτερά στην ανθρωπότητα".Φωτογραφίες: Samantha Robison 

Πηγή: theGuardian.com

Σχετικά άρθρα

Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ΠΡΑΞΗ: έκκληση για βοήθεια!

Οι Σύριοι πρόσφυγες που στεγάζονται στην καφετέρια Ασυρμάτου από το Δεκέμβριο 2014, έχουν ανάγκη από ξυλεία για θέρμανση, είδη προσωπικής υγιεινής και φρέσκα τρόφιμα (φρούτα-λαχανικά)! Οι 50 περίπου άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στο πάρκο Ασυρμάτου στηρίζονται από την τοπική Συνέλευση Κατοίκων Αγίου Δημητρίου, το δήμο, το δίκτυο της ΠΡΑΞΗΣ και από άλλους φορείς ή μεμονωμένα άτομα -αναλόγως με τις δυνάμεις του καθενός, ωστόσο τα ξύλα, τα είδη υγιεινής και τα φρέσκα τρόφιμα σπανίζουν.

Απόλαυση: 400.000 ψηφιακές εικόνες μοιράζεται με το κοινό το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης μας προσφέρει εντελώς δωρεάν τη δυνατότητα να θαυμάσουμε περισσότερες από 400.000 ψηφιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Κ*ΒΟΞ : Συλλογή ρουχισμού για τους Σύριους πρόσφυγες

Στον  χώρο του Κ*ΒΟΞ μπορεί όποιος/α θέλει να προσφέρει είδη ρουχισμού, τα οποία θα δωθούν στους Σύριους πρόσφυγες. Μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για γυναικεία και παιδικά ρούχα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×