op
×
Κουζίνα αλληλεγγύης στην Λαμπηδόνα
Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα-Λαμπηδόνα
24/01/15 14:00
Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα ΚΠΚΒ
Αττικής » Κεντρικού Τομέα Αθηνών » Βύρωνος
άλλα: Η Κουζίνα Αλληλεγγύης της Λαμπηδόνας μαγειρεύει πια και δεύτερη μέρα! Κάθε Τετάρτη και Σάββατο, ξεκινάμε την προετοιμασία στις 11πμ και τρώμε όλοι και όλες μαζί στις 2μμ.

Κουζίνα αλληλεγγύης στην Λαμπηδόνα

Διαβάστηκε

Η Κουζίνα Αλληλεγγύης της Λαμπηδόνας μαγειρεύει πια και δεύτερη μέρα! Κάθε Τετάρτη και Σάββατο, ξεκινάμε την προετοιμασία στις 11πμ και τρώμε όλοι και όλες μαζί στις 2μμ.


Σας περιμένουμε...

Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα ΚΠΚΒ web:
Πάρκο Λαμπηδόνας, Βύρωνας 162 31, Ελλάδα
Αττικής, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βύρωνος
koinonikokentrovirona@gmail.com
"Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λαμπηδόνα είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, το οποίο διοργανώνει το Φεστιβάλ Λαμπηδόνας

"Άνοιξε για τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τους φορείς του Βύρωνα και των γύρω περιοχών.

Άνοιξε για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους μαθητές και τους φοιτητές, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, για τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις ομάδες.

Άνοιξε για να στεγάσει τη δημιουργικότητα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.


Σε πείσμα της κρατικής και της δημοτικής αρχής και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που τη θέλουν κλειστή μέχρι να βρεθεί ο τρόπος να ιδιωτικοποιηθεί, που θέλουν να βάλουν μια ακόμα πέτρα πάνω στην απομόνωση και την εκμετάλλευση που χτίζουν γύρω μας και να την αντικαταστήσουν με ιλιουστρασιόν προγράμματα φιλανθρωπίας, για ανθρώπους που πετιούνται στο περιθώριο από τη συνένοχη πολιτική κεντρικού και τοπικού κράτους. 

Οι δημιουργικές δράσεις του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου ξεκίνησαν από τον εξωτερικό χώρο της Λαμπηδόνας από το καλοκαίρι, με λαϊκά γλέντια, με ταινίες και κουκλοθέατρο, με καθαρισμούς του άλσους, αλλά και με δημιουργική απασχόληση παιδιών από το Σεπτέμβρη, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. 

Οι δράσεις μας είχαν την πρώτη τους αποκορύφωση το διήμερο 14 με 15 Οκτώβρη, με ένα φεστιβάλ που φιλοξένησε συλλογική κουζίνα, συναυλίες, συζητήσεις για τους δημόσιους χώρους και το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Από τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε και το εσωτερικό του χώρου της Λαμπηδόνας για τις δραστηριότητές μας, που θέλουμε να γίνονται από τη γειτονιά για τη γειτονιά. 

Η λογική μας είναι: Όχι άλλο ένα ιδιωτικό αναψυκτήριο, αλλά ένας χώρος που πραγματικά έχει ανάγκη η γειτονιά.

Από το καλοκαίρι και μετά έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν να λειτουργούν η δημιουργική απασχόληση παιδιών, συλλογικές κουζίνες, προβολές, καφενείο τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, ανοιχτές συζητήσεις (όπως για το κέντρο υγείας Βύρωνα), δράσεις αλληλεγγύης (όπως το ολοήμερο για τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας), μαθήματα ζωγραφικής και μουσικές ομάδες, ομάδα ανέργων, δημιουργία βιβλιοθήκης και αναγνωστήριο.

 
Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται από ομάδες εργασίας με την ισότιμη συμμετοχή και τη συνεισφορά όλων.

Οι ομάδες αυτές θα επεκταθούν και θα δημιουργηθούν νέες, με την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων του Βύρωνα σε αυτές.

Η συνέλευση του Κοινωνικού Κέντρου Βύρωνα λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπου συμμετέχουμε όλες και όλοι ισότιμα, ως φυσικά πρόσωπα, αποφασίζοντας τις δράσεις του χώρου μέσα από το διάλογο που συνδιαμορφώνει κατά το δυνατόν ομόφωνες αποφάσεις. 

Η λειτουργία μας γίνεται με βάση την αυτοδιαχείριση, την προσωπική συμμετοχή και με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Λειτουργούν οι ακόλουθες ομάδες σε σταθερή βάση: - Ανέργων και υποαπασχολούμενων - Βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου - Ζωγραφικής - Μουσικής - Συλλογικής κουζίνας"Ποιοι είμαστε;

1. Νέα επικαιροποιημένη Διακήρυξη (Iανουάριος 2016)
Τι είναι και τι θέλει το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (ΚΠΚΒ)

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (ΚΠΚΒ) είναι μια συλλογικότητα κατοίκων του Βύρωνα αλλά και των γύρω περιοχών, που στεγάζεται στη Λαμπηδόνα (άλσος Αγ. Τριάδας, περικλείεται από τις οδούς Κορδελιού, Μεσολογγίου, Ξάνθης και Κωσταντιλιέρη).

Η δραστηριότητα του ΚΠΚΒ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 από τον εξωτερικό χώρο της Λαμπηδόνας, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση διήμερου Φεστιβάλ (με συναυλίες, συζητήσεις, συλλογική κουζίνα κτλ) στις 14/15 Οκτώβρη.

Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ανοίξαμε τον - εγκαταλελειμμένο τότε - χώρο της Λαμπηδόνας για να στεγάσει τόσο τις δικές μας δραστηριότητες ως ΚΠΚΒ, όσο και τις δραστηριότητες άλλων συλλογικοτήτων της γειτονιάς μας.

Έναν και κάτι χρόνο μετά, στα τέλη του 2012, αποτρέψαμε την ιδιωτικοποίηση της Λαμπηδόνας, συμμετέχοντας στην ακύρωση της δημοπράτησής της από την τότε δημοτική αρχή. 

Από την αρχή της δημιουργίας του, το ΚΠΚΒ λειτουργεί από και για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες και τη νεολαία.

Λειτουργεί για να συμβάλει στο ξεδίπλωμα της αλληλεγγύης, της δημιουργικότητας και των διεκδικήσεων των κατοίκων της γειτονιάς μας.

Για να βρίσκουν στέγη στη Λαμπηδόνα, οι εκδηλώσεις διαφόρων συλλογικοτήτων της γειτονιάς μας (πρωτοβουλίες κατοίκων, πολιτικές συλλογικότητες, σύλλογοι γονέων, σωματεία εργαζομένων, πολιτιστικές ομάδες, κλπ).

Σε πείσμα των επιχειρηματικών συμφερόντων και των πολιτικών υπηρετών τους, που θέλουν ιδιωτικοποιημένους τους δημόσιους χώρους.

Σε πείσμα όσων θέλουν να μας κάνουν να αποδεχτούμε πως η ιδιωτική και κρατική «φιλανθρωπία» είναι η απάντηση στην εντεινόμενη εξαθλίωση που προκαλείται από το οικονομικό εκμεταλλευτικό σύστημα που ηγεμονεύει.

Η λογική μας είναι: Θέλουμε ανοιχτούς δημόσιους χώρους συνάντησης, οργάνωσης των αναγκών, των διεκδικήσεων και των αγώνων μας, συζήτησης και δημιουργικότητας.

Βάζουμε τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από το εμπόρευμα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η βασική κατεύθυνση του ΚΠΚΒ είναι η συμβολή στην ανασύσταση του κοινωνικού ιστού της γειτονιάς, σε μια ποιοτικά ανώτερη βάση.

Με τρόπο που να αναδεικνύεται η συλλογική αναζήτηση και δράση σε βάρος του ατομισμού, του εγωϊσμού, της αδιαφορίας και της ανάθεσης.

Το ΚΠΚΒ επιδιώκουμε να λειτουργεί και ως «εργαστήριο» όπου δοκιμάζονται άλλου τύπου σχέσεις, αντιπαραθετικές προς την κυρίαρχη αντίληψη.

Σχέσεις που αμφισβητούν την κυριαρχία του εμπορευματικού πλαισίου, που αντιπαλεύουν τη λογική της ανάθεσης, που επιχειρούν να συνταιριάξουν τη χαρά της ψυχαγωγίας με την θέληση για δράση και που, γενικότερα, δοκιμάζουν στοιχεία από τη μελλοντική κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Μια κοινωνία χωρίς ταξικές, φυλετικές, σεξουαλικές διακρίσεις!

Μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους!

Συνεπώς ως ΚΠΚΒ, θεωρούμε την οικονομική, οργανωτική και πολιτική ανεξαρτησία τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από το τοπικό κράτος/Δήμο, ως μια βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Η λειτουργία του ΚΠΚΒ γίνεται με βάση την αυτοοργάνωση, την προσωπική συμμετοχή/ευθύνη και με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δίνουμε έμφαση στις αξίες της αλληλεγγύης του αγώνα, της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, και της αξιοπρέπειας και παλεύουμε να γίνουν πράξη για όλες κι όλους.

Συμφωνούμε όλοι και όλες πως δεν γίνονται αποδεκτές αντισυντροφικές επιθετικές συμπεριφορές, όπως και διακρίσεις, αποκλεισμοί ή προτιμήσεις με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνική/εθνοτική προέλευση, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η συνέλευση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Στη συνέλευση μπορεί να συμμετέχει όποιος/α συμφωνεί με τις αρχές του ΚΠΚΒ και θέλει έμπρακτα να συμβάλλει στη λειτουργία του.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι ισότιμα ως φυσικά πρόσωπα, αποφασίζοντας τις δράσεις και το περιεχόμενό τους.

Η αυτοοργάνωση και οι πολύπλευρες δραστηριότητες/ανάγκες του χώρου, καθιστούν απαραίτητη τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων κατοίκων στην καθημερινή λειτουργία του χώρου.

Οι σαρωτικές αλλαγές που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση στις ζωές μας, καταδεικνύουν την ανεπάρκεια των μέχρι τώρα μορφών και τρόπων συλλογικής αντίστασης.

Αναδεικνύουν όμως παράλληλα και την ανάγκη για μια αποτελεσματική συλλογική αντίσταση και δράση.

Για αυτούς τους λόγους, η προσπάθειά μας δεν διεκδικεί τη μοναδικότητα και το αλάθητο και έχει έντονο το στοιχείο του πειραματισμού.

Η συλλογική οικειοποίηση ελεύθερων χώρων αναγκαίων για την κοινωνία, είναι έμπρακτη έκφραση διεκδίκησης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για να γίνει η Λαμπηδόνα και το άλσος της Αγίας Τριάδας χώρος των κατοίκων, κομμάτι της ζωής όλων μας.

Συνοπτική παρουσίαση δράσεων και δραστηριοτήτων του ΚΠΚΒ

Α. Στο παρελθόν πραγματοποιήσαμε πολύμορφες δράσεις, όπως:

- Έμπρακτη στήριξη/αλληλεγγύη σε αγώνες εργαζομένων: Στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ, στην 9μηνη απεργία των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», στην απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ (Alter, Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή).

- Συμμετοχή στον αγώνα για να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Βύρωνα και να μην ιδιωτικοποιηθούν τα πρώην δημοτικά αναψυκτήρια του Δ. Βύρωνα.

- Δράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων και την υπεράσπιση του Υμηττού από τις επιβουλές διαφόρων οικονομικών συμφερόντων.

- Δράσεις για την ανάδειξη ως βασικών ζητημάτων για την ζωή όλων μας, τόσο της οικιακής κομποστοποίησης, όσο και της ανάγκης για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην πηγή.

- Δράσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

- Οργάνωση εκδηλώσεων/συζητήσεων με θέματα που αφορούν σημαντικά ζητήματα της ζωής μας (πχ για τη ψυχική υγεία τον καιρό των αλλεπάλληλων μνημονίων, για τα ναρκωτικά κλπ).

- Δύο Φεστιβάλ Λαμπηδόνας με ποικίλες εκδηλώσεις και συμμετοχή σε 4 Django Fest (φεστιβάλ gipsy jazz μουσικής)

Β. Κοινή δράση με άλλες συλλογικότητες της γειτονιάς μας, όπως:

- Με το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα», την «Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Βύρωνα», την «Ανοιχτή Πρωτοβουλία αγώνα Βύρωνα κατά των χαρατσιών/ πλειστηριασμών», το «Ανταλλακτήριο σπόρων Βύρωνα».

Γ. Μόνιμες δράσεις:

Συλλογική κουζίνα κάθε Τετάρτη και Σάββατο και Κουζίνα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στην κατάληψη στέγης της Νοταρά 26. Εκδηλώσεις/συζητήσεις για θέματα που αφορούν την ιστορία, την φιλοσοφία, την ιστορία των επιστημών, πολιτικά/κοινωνικά θέματα κλπ.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δημιουργική απασχόληση παιδιών και παιδικό θέατρο, κινηματογραφικές προβολές κλπ).

Μαθήματα αλληλεγγύης (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, δημιουργική γραφή, χοροί κλπ).

Δ. Ομάδες του ΚΠΚΒ 

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα, λειτουργούν οι παρακάτω ομάδες: 
 • Συλλογικής κουζίνας 
 • Ξένων γλωσσών 
 • Ιστορίας/φιλοσοφίας 
 • Ορχήστρα της Λαμπηδόνας 
 • Κινηματογραφικών προβολών 
 • Local Act 
 • Παραδοσιακών χορών 
 • Λάτιν χορών 
 • Tai chi 
 • Εκμάθησης κιθάρας 
 • Δημιουργικής γραφής 
 • Φωτογραφίας 
 • Δανειστικής βιβλιοθήκης 

Η συνέλευση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα γίνεται κάθε Τρίτη στις 8 μμ., στη Λαμπηδόνα

***

 1, 2, 3 πολλά Κοινωνικά Κέντρα!
Ούτε ιδιωτικοποίηση, ούτε ρημαδιό,
η Λαμπηδόνα είναι κέντρο κοινωνικό!


2. Πλαίσιο και πρακτικές διαχείρισης ακραίων δια-προσωπικών συγκρούσεων εντός του ΚΠΚΒ

i. Άμεσες ενέργειες, όταν εκδηλώνεται ένα τέτοιο περιστατικό

Τα αντανακλαστικά της συνέλευσης σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να είναι άμεσα! Προτείνονται οι παρακάτω πρακτικές, οι οποίες θα υλοποιούνται από τους κάθε φορά, συντονιστές της συνέλευσης:

- Η διένεξη κόβεται όσο νωρίτερα γίνεται και οι εμπλεκόμενοι απομακρύνονται κατευθείαν από τον χώρο εφόσον γίνεται φανερό ότι η όξυνση του μεταξύ τους διαλόγου δεν επιτρέπει να συνεχιστεί η συνέλευση παρουσία τους.  Η ίδια κίνηση θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη των παρευρισκόμενων μελών του ΚΠΚΒ, αν το περιστατικό συμβεί εκτός συνέλευσης, στον χώρο της Λαμπηδόνας.

-Συνέχιση της συνέλευσης με τα υπόλοιπα μέλη και τα υπόλοιπα θέματα προς συζήτηση αν αυτό είναι εφικτό και μια πρώτη συζήτηση επί του συγκεκριμένου περιστατικού στο τέλος της.

- Διακοπή της συνέλευσης και συζήτηση επί του συγκεκριμένου περιστατικού, εφόσον η οξύτητα και το θέμα της διένεξης, ακυρώνουν δυνάμει την προτεραιότητα των λοιπών θεμάτων.

- Παραπομπή σε επόμενη συνέλευση της συζήτησης και ολοκλήρωσής της, με επιλογή των κατάλληλων επόμενων ενεργειών.

ii. Επόμενες ενέργειες

- Όταν προκύπτουν περιστατικά ακραίων δια-προσωπικών συγκρούσεων, συγκροτούμε ομάδα ψυχραιμίας/διαμεσολάβησης που αναλαμβάνει να συζητήσει το πρόβλημα με τους εμπλεκόμενους (ξεχωριστά με τον καθένα), να καταλάβει τι τους οδήγησε σε αυτή τη συμπεριφορά, να εξηγήσει γιατί αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. 

Ανάλογα με την έκβαση αυτής της διαμεσολάβησης, η ομάδα διαμεσολάβησης θα ενημερώσει τη συνέλευση και καταρχήν θα προσπαθήσει να επαναφέρει τα άτομα στο ΚΠΚΒ υπό κάποιες προϋποθέσεις (λ.χ. να ζητήσουν συγνώμη τόσο μεταξύ τους όσο και από τη συνέλευση). Δεν θα το κάνει, αν η παραπάνω διαδικασία έχει αποβεί αναποτελεσματική.

- Σε κάθε περίπτωση, το θέμα τίθεται προς συζήτηση στη συνέλευση του ΚΠΚΒ. Επιδιώκουμε, με βάση και την προσπάθεια της ομάδας ψυχραιμίας/διαμεσολάβησης, να καλούνται και τα συγκεκριμένα άτομα στη συνέλευση, που θα δώσει όλο το χρόνο της ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να λάβει το πρόβλημα λύση.

iii. Πιθανές συνέπειες

- Απομάκρυνση των ατόμων που εμπλέκονται σε ακραίες διαπροσωπικές συγκρούσεις από τη συνέλευση του ΚΠΚΒ ή/και τον χώρο της Λαμπηδόνας, για κάποιο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε μέχρι την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας. Με παράλληλη προσπάθεια το διάστημα αυτό, να μην αποτελέσει αιτία για την απομάκρυνση κάποιου από το χώρο του ΚΠΚΒ και τις δραστηριότητές του.

Επίσης, η συνέλευση του ΚΠΚΒ είναι αυτή η οποία θέτει και τις προϋποθέσεις επιστροφής, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού.

- Σε πολύ σοβαρά περιστατικά, η συνέλευση μπορεί να αποφασίζει την μακρόχρονη απομάκρυνση ενός ατόμου από το ΚΠΚΒ ή/και από τον χώρο της Λαμπηδόνας.

Σχετικά άρθρα

ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ: "Αυτοί οι αναρχικοί μπάσταρδοι"!

Στις 14 Ιουλίου 1921, οι θρυλικοί Ιταλοί αναρχικοί  μετανάστες στις ΗΠΑ, Nicola Sacco και Bartolomeo Vanzetti, καταδικάζονται σε θάνατο. 23 Αυγούστου 1927 τα μεσάνυχτα τους εκτελούν στην ηλεκτρική καρέκλα. Παγκόσμιο το κίνημα αλληλεγγύης  και ένα τραγούδι σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, που συνεχίζουν να το σιγοσφυρίζουν παντού.

Πολυεκατομμυριούχος γκρέμισε το ερειπωμένο χωριό του και έχτισε για όλους τους κατοίκους πολυτελείς κατοικίες ως ένδειξη ευγνωμοσύνης

Ο Κινέζος πολυεκατομμυριούχος Xiong Shuihua, κυριολεκτικά ισοπέδωσε το ερειπωμένο χωριό του και έχτισε για όλους τους συμπατριώτες του δωρεάν πολυτελείς κατοικίες, για να τους πει «ευχαριστώ».

Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική): Συνέλευση απόψε στις 7μ.μ. στο Πολυτεχνείο και συγκέντρωση Πέμπτη 16/4 στην Αθήνα

Καλουμε σε συνέλευση στο Αμφιθέατρο Γκίνη την Τρίτη, 7/4 και ώρα 19:00 για τη διοργάνωση συγκέντρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού και σε αλληλεγγύη με το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής την Πέμπτη 16/4 στην Αθήνα. "Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική)
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×