op
×

Πελίτι: Νέος Νόμος για την Έγκριση Καλλιέργειας "Μεταλλαγμένων"

Διαβάστηκε
Πελίτι: Νέος Νόμος για την Έγκριση Καλλιέργειας  Μεταλλαγμένων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 13/1/2015 την αναθεώρηση του νόμου βάσει του οποίου εγκρίνεται η καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών -Γ Τ Ο- στο έδαφος της Ευρ. Ένωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για «εθνικοποίηση των απαγορεύσεων.

Βέβαια, από άποψη «διατροφικής ασφάλειας»  ένας ΓΤΟ  που προτείνεται για καλλιέργεια, θα ελέγχεται  αρχικά σε κεντρικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η οποία δυστυχώς έχει στάση φιλική προς τα «μεταλλαγμένα» υιοθετώντας διατροφικά τεστ σε πειραματόζωα που διαρκούν έως 3 μήνες ενώ η μελέτη Σεραλίνι απέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται μετά τον τέταρτο μήνα..Δυστυχώς ο νέος νόμος δεν βελτιώνει αυτές τις διαδικασίες επιστημονικού ελέγχου οι οποίες δεν πείθουν για την αντικειμενικότητα τους.

Ο αναθεωρημένος προβλέπει ότι   ένα κράτος μέλος θα μπορεί  να απαγορεύσει την καλλιέργεια στο δικό του έδαφος με επιχειρήματα οικονομικά και περιβαλλοντικά. Πρόκειται για «εθνικοποίηση» των απαγορεύσεων καλλιέργειας  Γ Τ Ο και ενώ δεν ακούγεται ως κάτι αρνητικό,  υπάρχει δυστυχώς ο κίνδυνος να μηνυθούν κράτη από πολυεθνικές επειδή απαγόρευσαν κάποιο Γ Τ Ο, ήδη κεντρικά «ελεγμένο»  από την επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων.

Θεωρούμε ότι αυτή η αναθεώρηση αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη διότι διασπά την μέχρι τώρα ενότητα των κρατών της ΕΕ ενάντια στα «μεταλλαγμένα». Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί κυρίως τη Βρετανία που προωθεί την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων» αλλά δεν εξυπηρετεί την πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ που δεν τα θέλουν στο έδαφος τους ούτε στο έδαφος των γειτονικών κρατών λόγω κινδύνων επιμόλυνσης και ανάμειξης.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα σε Ευρωπαϊκό έδαφος καλλιεργείται μόνο το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Μονσάντο,  σε ελάχιστες χώρες. Στη Ελλάδα δεν γνωρίζουμε να υπάρχει σήμερα νόμιμη καλλιέργεια Γ Τ Ο.  Την προηγούμενη δεκαετία όμως είχαμε σε μικρή κλίμακα και νόμιμη και παράνομη προσπάθεια που ξεριζώθηκαν μετά τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε τότε. Παρόλα αυτά δυστυχώς οι ΓΤΟ έχουν μπει στην διατροφική μας αλυσίδα μέσω του ελεύθερου εμπορίου των ζωοτροφών που εισάγονται ελεύθερα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει μεν σήμανση για τις ανθρωπο-τροφές που περιέχουν Γ Τ Ο αλλά δεν υπάρχει σήμανση για τον τελικό καταναλωτή για τα παράγωγα των ζώων (γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά) ούτε για το κρέας των ζώων που τρώνε «μεταλλαγμένα». Μόνον ο κτηνοτρόφος γνωρίζει τι έδωσε στο ζώο γιατί υπάρχει σήμανση στις δικές του προμήθειες. Ακόμα και πολλές οικόσιτες κότες τρέφονται με μεταλλαγμένο καλαμπόκι γιατί το αγοράζουμε χύμα και δεν γνωρίζουμε τι γράφει το σακί από το οποίο βγήκαν…. Μόνον αν αγοράσεις ολόκληρο σφραγισμένο σακί μπορείς να γνωρίζεις…

Ως ενεργοί πολίτες, καλλιεργητές, καταναλωτές έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε για να υψώσουμε φράγμα ενάντια στην εισβολή Γ Τ Ο , ξεκινώντας-μεταξύ άλλων-  από άμεση απαίτηση πλήρους διαφάνειας από όλες τις εταιρίες στο θέμα των ζωοτροφών και από δέσμευση των Ελλήνων βουλευτών ότι δεν θα δεχθούν μεταλλαγμένη καλλιέργεια στο έδαφος μας. Επομένως ο αγώνας της προηγούμενης δεκαετίας συνεχίζεται και εντείνεται…

Βάσω Κανελλοπούλου εκ μέρους του ΠελίτιΣχετικά άρθρα

Την εξαίρεση της υγείας από την TTIP θέλουν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) ψήφισαν υπέρ της εξαίρεσης πέντε τομέων  που αφορούν την υγεία  από τις διαπραγματεύσεις  για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

Σκηνές απο την 10η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων στην Αίγινα

Για 10η συνεχή χρονιά η τοπική ομάδα της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, γιόρτασε όπως κάθε Απρίλιο τη γιορτή των παραδοσιακών σπόρων στον Πύργο Μαρκέλλου. Η προσέλευση του κόσμου μεγάλη, όπως και το ενδιαφέρον που εκδήλωσε για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Το μυστικό μακροζωίας των αιωνόβιων κατοίκων του χωριού Bama Yao

Οι κάτοικοι του χωριού Bama Yao στην Κίνα έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν, αφού κατέχουν ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο μακροζωίας, ενώ πολύ λίγοι είναι εκείνοι που ταλαιπωρούνται από προβλήματα υγείας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μυστικό βρίσκεται στη διατροφή τους

4 τροφές που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να παίρνεις καθημερινά καθώς σου δίνουν ενέργεια στο σώμα και το μυαλό. Δες ποιες τροφές περιέχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας και βάλ’τες στο καθημερινό σου πρόγραμμα διατροφής. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×