op
×

Φρένο στα μεταλλαγμένα βάζει η Ρωσία: απαγορεύει τις καλλιέργειες και τις εισαγωγές

Διαβάστηκε
Φρένο στα μεταλλαγμένα βάζει η Ρωσία: απαγορεύει τις καλλιέργειες και τις εισαγωγές

Φρένο στα μεταλλαγμένα βάζει η Ρωσία: απαγορεύει τις καλλιέργειες και τις εισαγωγές


Τους προηγούμενους μήνες, οι νομοθέτες στη Ρωσία σχεδίαζαν να εξισώσουν τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, με τρομοκρατικές ή εγκληματικές πράξεις εναντίον του κοινωνικού συνόλου.

Μάλιστα, πρότειναν αυστηρές τιμωρίες για τους παραβάτες, οι οποίοι θα αντιμετωπίζονταν σαν εγκληματίες και σαν υποκινητές οικολογικών εγκλημάτων ή ακόμη και γενοκτονιών.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε επίσημα τον Ρωσικό Ομοσπονδιακό Κώδικα Διοικητικών Παραβάσεων, στον οποίο εμπεριέχεται άρθρο που ορίζει ότι οποιοσδήποτε πολίτης παραβιάζει τις υποχρεωτικές οδηγίες για σήμανση των τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, θα τιμωρείται από το νόμο. 

Σύμφωνα με το νόμο, κάθε φυσικό πρόσωπο που παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία θα τιμωρείται με πρόστιμο έως και 50.000 ρούβλια (890 δολάρια), ενώ για τις επιχειρήσεις τα πρόστιμα θα φτάνουν τα 150.000 ρούβλια (πάνω από 5300 δολάρια). Τα συγκεκριμένα πρόστιμα, βέβαια, είναι πολύ μικρά για πολυεθνικές εταιρείες που λειτουργούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ωστόσο, προβλέπονται και άλλες ποινές εκτός από τα απλά χρηματικά πρόστιμα.

Συμπληρωματικά, θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων και όσα προϊόντα περιέχουν γτο χωρίς ειδική σήμανση, θα κατάσχονται. Με αυτό τον τρόπο, θα ασκηθεί πίεση στις πολυεθνικές εταιρείες, ώστε τα προϊόντα με γτο να φέρουν ευκρινή σήμανση, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι τρώνε.

Σήμερα, οι Ρώσοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, εγκρίνοντας νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να απαγορευτεί η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών επί ρωσικού εδάφους. Μόνη εξαίρεση, η καλλιέργεια για αυστηρά ερευνητικούς σκοπούς με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση των βλαβερών συνεπειών για τον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων. Ο νέος νόμος απαγορεύει επίσης τις εισαγωγές προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ορίζοντας αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Ο πρόεδρος Πούτιν, στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να κρατήσει τα γενετικά τροποποιημένα μακριά από την Ρωσία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας  Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό, ότι η χώρα δεν θα εισάγει πλέον γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία έχει πολύ χώρο για να παράγει τα δικά της βιολογικά προϊόντα.


Συντάκτης: enallaktikos.gr
με πληροφορίες από  naturalsociety.com
globalresearch.ca
Σχετικά άρθρα

Μίκης Θεοδωράκης για Ρουβά: Θεωρώ την χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση

Η δήλωση - απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη για όσα γράφτηκαν μετά την ανακοίνωση ότι ο Σάκης Ρουβάς θα ερμηνεύσει το «Άξιον Εστί» σε συναυλία στη Νέα Σμύρνη.

Την εξαίρεση της υγείας από την TTIP θέλουν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) ψήφισαν υπέρ της εξαίρεσης πέντε τομέων  που αφορούν την υγεία  από τις διαπραγματεύσεις  για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

Αλέξης σε Βλαδίμηρο: "στόχος μου η επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας"

ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ: Δηλώσεις Τσίπρα - Πούτιν μετά τη συνάντηση τους. Τι λένε τα ρωσικά ΜΜΕ: "Η συνάντηση Τσίπρα με τον Πούτιν εκνευρίζει την Ευρώπη." Ο Αλέξης συναντά στη Μόσχα την κόρη της ηρωίδας της αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×