op
×

Δείτε απόψε στις 6:45 την τελευταία συγκλονιστική συνέντευξη της Μαρίας Πίνιου - Καλλή στο ΛΑΜΠΑΤΕΡ της NOVA με τους Λάμπη Ταγματάρχη και Ανδρέα Ρουμελιώτη

Διαβάστηκε
Δείτε απόψε στις 6:45 την τελευταία συγκλονιστική συνέντευξη της Μαρίας Πίνιου - Καλλή στο ΛΑΜΠΑΤΕΡ της NOVA με τους Λάμπη Ταγματάρχη και Ανδρέα Ρουμελιώτη

Μαρία Πίνιου - Καλλή: "Έφυγε" η γυναίκα που νίκησε τους βασανιστές. Του Ανδρέα Ρουμελιώτη


Τρεις συγκλονιστικές - ερωτικές γυναίκες είχα την μεγάλη τύχη να συναναστραφώ στην ζωή μου. Την Μελίνα, την Λιλή Ζωγράφου και το "Μαράκι μας" - την  γυναίκα που νίκησε τους βασανιστές.

Δεν πρόλαβε να χαρεί την ιστορίκη νίκη της Αριστεράς. Η αρθρογράφος του enallaktikos.gr,  η Μαρία μας, αυτή η μικροκαμωμένη γυναίκα που αφιέρωσε την ζωή της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφυγε σήμερα από την ζωή.

Η  νεαρή γιατρός της Γυάρου και επί χρόνια πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπώντας 200 οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, Μαρία Πίνιου - Καλλή, ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα κατά των βασανιστηρίων.


Πέτυχε να εκδώσει ψήφισμα ο ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται ότι τα βασανιστήρια αποτελούν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αυτή την απόφαση ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες και υπέγραψε με 50 πρωθυπουργούς συμφωνία για την ποινικοποίηση κάθε είδους βασανιστηρίων.

Επισκέφτηκε τον Μαντέλα στη φυλακή και δεν δίστασε να πιάσει απο τον γιακά και να υψώσει την φωνή της στον φίλο της, τον Αραφάτ, όταν φυλάκισε ένα μέλος της διεθνούς οργάνωσης ενάντια στα βασανιστήρια όπου ήταν πρόεδρος.


Η Μαρία Πίνιου Καλλή: Γεννήθηκε στη Θάσο και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο. Σπούδασε γιατρός με ειδικότητα δερματολόγου. Οι σπουδές της αυτές της έδωσαν τη δυνατότητα να εξετάζει θύματα βασανιστηρίων όταν ήταν μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συγχρόνως συντονίστρια των ιατρικών ομάδων της.


Το 1989 ίδρυσε στην Αθήνα το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Το 1993, ως μέλος του προεδρείου του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, εκπροσώπησε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Ηταν υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης.
Το 1993 ήταν υποψήφια για το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το 1993 εν μέσω πολέμων στα Βαλκάνια προσκάλεσε γιατρούς από τις αντιμαχόμενες χώρες στην Ελλάδα και οργάνωσαν το Βαλκανικό Δίκτυο ενάντια στα βασανιστήρια και τον πόλεμο. Το Δίκτυο που υπάρχει μέχρι σήμερα και ασχολείται με την επανα-συμφιλίωση μεταξύ των κοινωνιών στα Βαλκάνια, προσπαθώντας να συσπειρώσει σε ένα οργανισμό ανθρώπους από διαφορετικούς εθνότητα που αντιμάχονται τον πόλεμο και τα βασανιστήρια.

Σε Διεθνή συνάντηση που οργάνωσε στην Αθήνα δημιουργήθηκε το Δίκτυο Κέντρων Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής, με έδρα στην Αθήνα, του οποίου διετέλεσε Γενική Γραμματέας.
 Από το 1998 έως το 2003 υπήρξε η πρώτη εκλεγείσα πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη δράση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο συνελήφθη 5 φορές. Την τελευταία όταν επισκέφθηκε τον Αραφάτ και προσπάθησε να εξετάσει θύματα από τη σφαγή στην Τζενίν. Τότε θεωρήθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από το Ισραήλ.

Δυο φορές υπήρξε υποψήφια για την Επιτροπή της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Δίδαξε στο New Jersey State University Rieutgers, ως επισκέπτης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων και στο στο Μάστερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "
Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας"

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και συμμετείχε στην επιτροπή αντιρρησιών συνείδησης. Στις τελευταίες εκλογές ήταν συμπρόεδρος του κόμματος Πράσινοι Αλληλεγγύη.

Ήταν μητέρα δυο παιδιών, του Γιώργου Καλλή - Καθηγητή στο Ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και της κτηνιάτρου Ίριδας Καλλή, που δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και δικαιωμάτων ζώων.


Δείτε τη συνέντευξή της στο ΛΑΜΠΑΤΕΡ της NOVA και στους Λάμπη Ταγματάρχη και Ανδρέα Ρουμελιώτη τον Μάιο του 2014


Λέξεις Κλειδία - Tags
Ανδρέας Ρουμελιώτης
114
Λάμπης Ταγματάρχης
13
Μαρία Πίνιου - Καλλή ΛΑΜΠΑΤΕΡ
Σχετικά άρθρα

Εκδόσεις Καστανιώτη - Βooze Cooperativa: "Το Μυθιστόρημα του Ναζισμού, παρουσίαση - συναυλία για το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου

Τρίτη 5 Μαίου, 8.30 μ.μ. Κολοκοτρώνη 57 - Αθήνα.  Για το βιβλίο θα συζητήσουν ο Νίκος Λακόπουλος, ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Ανδρέας Ρουμελιώτης.Θα ακολουθήσει συναυλία των Πέτρου Σατραζάνη με την συμμετοχή των Στέφανου Θεοδωράκη- Παπαγγελίδη και Γιώργου Παπαδόπουλου. Φιλική συμμετοχή: Δώρος Δημοσθένους.

ΒΙΝΤΕΟ | Έλληνες ασθενείς μιλούν δημόσια για το πως νίκησαν τον θάνατο με λάδι κάνναβης. Του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Ασθενείς με καρκίνο, AIDS και άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες καταφέρνουν να ζουν, ξεπερνώντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών.

ΒΙΝΤΕΟ: Αυτα είναι τα 69 στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα καθίσουν 20 Απριλίου στο εδώλιο - Εκατοντάδες οι μάρτυρες κατηγορίας

Ανάμεσά τους και τα 16 μέλη της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως ο φερόμενος "ηγέτης" Νικ. Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, ο Χρ. Παππάς, ο Ιω. Λαγός και ο προφυλακισμένος Ηλ. Κασιδιάρης. Αποκαλυπτική συνέντευξη στον Ανδρέα Ρουμελιώτη ΝΕΤ

"Το Μυθιστόρημα του Ναζισμού" του Νίκου Λακόπουλου στην Booze Cooperrativa

Την Τρίτη 5 Μαϊου θα συζητήσουμε  για το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου "Το Μυθιστόρημα του Ναζισμού" που κυκλοφείται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη στο πάνω όροφο του Booze Cooperrativa στην οδό Κολοκοτρώνη 57 στις 8.30 μμ. Με τους  Πέτρο Τατσόπουλο και Ανδρέα Ρουμελιώτη..

Ευτυχώς, είναι ηλίθιοι: Ποια είναι η Βάλια Παναγιωτίδου που... στάθηκε μάρτυρας ανάρμοστης συμπεριφοράς της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Διορισμένη από την ΝΔ η μάρτυρας, φίλος της Σιδέρη το θύμα και το video άφαντο. #lastixo_zoitsas Αυτόπτης μάρτυρας ανατρέπει την "επιχείρηση βουλκανιζατέρ" κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Ο Αλέξης, μετά τον Πούτιν, συναντά τον Θεό! Του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Ο Αλέξης, μετά τον Πούτιν, λόγω των ημερών και επ' αφορμήν της σταυρώσεως του Υιού Του, συναντά τον Θεό για να Του ευχηθεί Καλή Ανάσταση. - Θεέ μου, ρωτά τάχαμου στο άσχετο, πόσος χρόνος είναι για Εσένα 1 τρισεκατομμύριο γήινα χρόνια; - Μισό λεπτό!, απαντά. Ανετίλα ο παντοκράτορας!
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×