op
×

ΟΑΕΔ: Τέλος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η Κοινωφελής Εργασία

Διαβάστηκε
ΟΑΕΔ: Τέλος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η Κοινωφελής Εργασία

Ο νέος υπουργός Εργασίας κ. Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΙ προανήγγειλε ότι πρώτα θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και μετά θα υπάρξει η σταδιακή αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αντικατασταθεί.

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης έκανε γνωστό ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν θα είναι στην λογική της Κοινωφελούς Εργασίας με τα γνωστά πεντάμηνα αλλά θα οδηγούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός άμεσα θα υπάρξει ένα σοκ στην επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα να υπάρξει σωρεία απολύσεων.

Για αυτό το λόγο το υπουργείο Εργασίας θα περιμένει την ρύθμιση θεμάτων για τις επιχειρήσεις όπως η οριστικοποίηση των κινήτρων για την ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων που οφείλουν σε ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο ώστε η αύξηση αυτή να μην τις οδηγήσει σε λουκέτο. Άμεσα θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε για τις ομαδικές απολύσεις ενώ θα επανέλθουν και οι διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων και η λειτουργία του ΟΜΕΔ. Παράλληλα δεν θα ισχύσει διαφορετικός κατώτατος μισθός στους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι δεν υπήρχαν τα χρήματα για εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα εξετάσει τον μηχανισμό «Μπορεί αυτός ο μηχανισμός να είναι κατάλληλος για να υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα που θα εκπονήσουμε και θα εφαρμόσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για 300.000 οικονομικά αδύναμους πολίτες. «Εαν διαπιστώσουμε ότι ο μηχανισμός εντοπισμού απο τους δήμους των παραπάνω πολιτών θα τον χρησιμοποιήσουμε αλλά για την υλοποιήση του δικούς μας προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης χωρίς να αναφερθεί για το τι θα προβλέπει.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε γνωστό ότι επιχειρήσεις ήδη προσπαθούν να πιέσουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις όπου ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπογραφούν « δεν υπάρχει κανένας λόγος σε κερδοφόρες επιχειρήσεις να υπογράφονται ατομικές συμβάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά Για τις επιχειρήσεις που έχουν προσλάβει προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ανέφερε ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις αφού χρηματοδοτούνται απο το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις να μην υπάρξει αναπροσαρμογή του μισθού.

Επίσης ο κ Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ όπου έκανε γνωστό ότι θα καταργηθούν με την σημερινή τους μορφή . «Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να οδηγούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας είτε σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με πεντάμηνες συμβάσεις και μετά οι άνεργοι να είναι ξεκρέμαστοι».

Για το ΕΚΑΣ ο υπουργός ήταν κάθετος ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η να μειωθεί ενώ ανέφερε ότι ο μαθηματικός τύπος του εφάπαξ θα επανεξεταστεί και δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία. Ο κ Σκουρλέτης αναφέρθηκε επίσης και στις ιστοσελίδες ενημέρωσης όπου έκανε γνωστό ότι σε συνεννόηση με την ΕΣΗΕΑ ότι θα περάσει ο κώδικας δεοντολογίας και σε αυτές τις επιχειρήσεις.

dikaiologitika.gr


Σχετικά άρθρα

Δείτε ΕΔΩ όλα όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις! Κατώτατος μισθός και κλαδικές συμβάσεις εργασίας

Περιλαμβάνει 17 άρθρα που καλύπτουν όλο το εύρος των εργασιακών σχέσεων. Μεταξύ άλλων  προβλέπει την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως την 1η Ιουλίου του 2016 καιτην επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

32.433 θέσεις απασχόλησης σε Δήμους - Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής | Προκήρυξη

Στη δημιουργία 32.433 θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα πέντε μηνών στους Δήμους της Χώρας, αφορά η πρώτη Δημόσια Πρόσκληση, που εκδόθηκε στις 2 Απριλίου, για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×