op
×

Αιφνιδιαστικά: η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα

Διαβάστηκε
Αιφνιδιαστικά:  η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση η ΕΚΤ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι από την 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα. Κι αυτό γιατί εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δείχνει να είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

 Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων θα συνεχιστεί κανονικά αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

 
Εξάλλου λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε από την ΕΚΤ η συνέχιση της γραμμής παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η ανανέωση θα έχει ισχύ και πάλι για δύο εβδομάδες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ το ευρώ άρχισε να καταγράφει ισχυρές απώλειες έναντι του δολαρίου.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
 
Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
 
Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.
 
Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική τράπεζα, μέσω του ELA».

«Διαπραγμάτευση με ταχύτητα» ζήτησε ο Ντράγκι


Νωρίτερα πηγές από την ΕΚΤ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωναν ότι «o Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας».


Ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών,  δεν αντανακλά αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, εξέδωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνιση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και ικονομίας.tvxs.gr

Λέξεις Κλειδία - Tags
ενέχυρα χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ελληνικά ομόλογα
6
Μάριο Ντράγκι
24
ΕΚΤ
46
Σχετικά άρθρα

Ζοζεφίν: Το κορίτσι - εφιάλτης για τον Ντράγκι μιλά για την κρίση και την Ελλάδα | ΒΙΝΤΕΟ

Στην εκπομπή Αλ Τσαντίρι Νιουζ του Λάκη Λαζόπουλου βρέθηκε η Γερμανίδα ακτιβίστρια Ζοζεφίν Βιτ, όπου εξήγησε τους λόγους που διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι. Η Ζοζεφίν εξέφρασε τη στήριξή της στην Ελλάδα.

Κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και της ΕΚΤ: Ο υποβιβασμός Βαρουφάκη είναι μια θετική εξέλιξη...

Ο Κριστιάν Νουαγιέ, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 : "Ο υποβιβασμός Βαρουφάκη είναι μια θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις διαπραγματεύσεις.

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED): Αυξημένες οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ - η ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα ύδατα

Αυξημένες, σε σχέση με παλαιότερα, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), ότι είναι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Η Fed εκτιμά πως υπάρχουν τρεις παράμετροι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ: α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, β) αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και γ) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.

Συνέντευξη Ζοζεφίν Βιτ: Έρχομαι στην Ελλάδα να διαδηλώσω! Ετσι οργάνωσα την επίθεση με χαρτοπόλεμο στον Ντράγκι

ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ: Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει κάποιο Grexit ή κάποιο Graccident, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Ευρώπη είναι μια αποτυχία. Είμαι υπέρ της αλληλεγγύης. Δεν χρειάζεται λιτότητα.

Αυτό είναι το γενναίο κορίτσι που επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ε.Κ.Τ Μάριο Ντράγκι με κονφετί! ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Η κοπέλα φώναζε: "Δώστε τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ"! Άμεσα απομακρύνθηκε από αστυνομικούς και η συνέντευξη Τύπου συνεχίστηκε μετά από λίγα λεπτά.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×