op
×

Η Γερμανία χρωστά σε κάθε Έλληνα 110.954 ευρώ

Διαβάστηκε
Η Γερμανία χρωστά σε κάθε Έλληνα 110.954 ευρώ

Του Γιώργου Σαχίνη

Μπορεί η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση να είχε υπολογίσει το κατοχικό δάνειο που μας οφείλει η Γερμανία σε 11 δισ. ευρώ, στην απόρρητη έκθεση που παρέδωσε η συσταθείσα επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικών μέσα στην προεκλογική περίοδο, ωστόσο, οι συνολικές γερμανικές οφειλές στη χώρα μας από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στο αστρονομικό ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, εάν διαιρεθεί με τους 10.815.197 Έλληνες πολίτες της απογραφής του 2011, βγάζει ότι η Γερμανία οφείλει σε κάθε Έλληνα πολίτη 110.954 ευρώ.

Το ωραίο είναι ότι ο υπολογισμός για γερμανικό χρέος κοντά στα 11 δισ. ευρώ αυτές τις μέρες έγινε θέμα από τις γερμανικές εφημερίδες με πηχυαίους τίτλους, γιατί φυσικά αυτό το ποσό τελικά βολεύει τη Γερμανία ως βάση μελλοντικής συζήτησης αν η ελληνική πλευρά το επισημοποιήσει ως τέτοιο.

Η έκθεση

Διαβάστε, όμως, την έκθεση που κατέθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης στις 27/7/2011 και την οποία όλοι δείχνουν σήμερα να αγνοούν:

«Την Τετάρτη, 27/7/2011, στις 12 το μεσημέρι, ο Μανώλης Γλέζος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, και ο Στέφανος Ληναίος, υπεύθυνος Γραμματείας, εκλήθησαν και κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, παρόντος και του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, ενημερώνοντας όλα τα μέλη της Επιτροπής, με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, για ολόκληρο το μέγιστο πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ο πρόεδρος Μανώλης Γλέζος ανέλυσε διεξοδικά τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα:

Α) Προς το Δημόσιο: Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7.100 δισ. δολαρίων, και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3.500 δισ. δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938 και για τα 2 ποσά.

Συγκεκριμένα:

1. Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων τέχνης, καταγεγραμμένα από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών.

2. Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι, το 1946, που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα για τις καταστροφές στην οικονομία της το ποσό των 7.100 δισ. δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δισ. δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δισ. χωρίς τους τόκους. 3. Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 δόσεις), ύψους 3.500 δισ. δολ., σημερινής αξίας 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Β) Η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας: Η πραγμάτωσή της επήλθε:

1. Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

2. Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός (γερμανικός, ιταλικός, βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS (κατ' εξαίρεση, μόνο η Ελλάδα!!!). Η διατροφή ανήλθε σε 8 δισ. δρχ. το μήνα.

3. Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος. Έγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας τον Αύγουστο του 1941.

4. Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) και πήραν ασήμι 18μισι τόνους. Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μισι χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού.

5. Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23/3/1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1/1/1942. Υπόλοιπο, 3.5 δισ. δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.

6. Με τις δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής.

- Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα.

- Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια.

7. Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών και καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων-μελών του Εθνικού μας Συμβουλίου, το σύνολο των γερμανικών οφειλών, προς το Δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο ιλιγγιώδες ποσό των 1 τρισ. και 200 δισ. ευρώ!

Γ) Προς τα θύματα: 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα.

- Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα - νεκροταφείο αμέτρητων μαρτυρικών πόλεων, 13,1/2% του ελληνικού πληθυσμού».

 

Θέμα οικονομικό και ηθικό: Ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια

«Στη συνέχεια, ο Στέφανος Ληναίος παρέδωσε όλο το απαραίτητο, αναλυτικό, ενημερωτικό υλικό στον πρόεδρο της Επιτροπής και ευχαρίστησε τα μέλη της εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι "είναι η πρώτη φορά που επιτέλους η ελληνική Βουλή μάς κάλεσε για να πληροφορηθεί υπεύθυνα και αναλυτικά για το μέγιστο αυτό πρόβλημα που έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί και λυθεί εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την ηθική αποκατάσταση της τιμής της πατρίδας μας και των αμέτρητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας".

Έπειτα, ο πρόεδρος και όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής ευχαρίστησαν τον Μανώλη Γλέζο για την ολοκληρωμένη και αποκαλυπτική ενημέρωση και ομόφωνα αποφάσισαν τον προσεχή Σεπτέμβριο να αφιερώσουν, αποκλειστικά, μια ολόκληρη συνεδρίαση της Επιτροπής για μια πλήρη και αναλυτική συζήτηση των βουλευτών της και των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών».

Αυτά τα συμπεράσματα γιατί οι επίσημες επιτροπές του ελληνικού κράτους, ενώ υπάρχουν στο αρχείο της Βουλής, τα αποσιωπούν και κυρίως δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους στις επιτροπές που συνέστησε για την αποτίμηση του πραγματικού χρέους της Γερμανίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής στη χώρα μας;

Πηγή: neakriti.gr


Σχετικά άρθρα

Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι ταμπού η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού", δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde".

Η Αθήνα αλλάζει στρατηγική και ζητά «new deal» έως το τέλος Μαΐου

Πολιτική απεμπλοκή με φυγή προς τα εμπρός και με στόχο το new deal επιχειρεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, σ’ ένα εγχείρημα που ανοίγει σοβαρά νέα ζητήματα με πρώτο το θέμα του χρέους.

Νέο ρεσιτάλ φιλελληνισμού στη γερμανική τηλεόραση: «Φτύσε τη δημοκρατία, Βαρουφάκη!»! ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μαξ Ούτχοφ στην εκπομπή «Die Anstalt» του γερμανικού κρατικού καναλιού ZDF πήρε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας και κατά των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Η Γερμανία κέρδισε 350 εκατ. ευρώ από τόκους της Ελλάδας

Συνέντευξη του βουλευτή της γερμανικής Αριστεράς - Die Linke Αντρέι Χούνκο στον Μωυσή Λίτση: "Για ποια άραγε λοιπόν "αλληλεγγύη" των Γερμανών και άλλων φορολογουμένων μιλάμε;" Το ελληνικό δημόσιο χρέος τον Μάιο του 2010 ανήκε κατά 94% σε ιδιώτες πιστωτές, τώρα έχουν μόνο 11,5%.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×