op
×

Συλλογή χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου από την "Άνωση"

Διαβάστηκε
Συλλογή χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου από την  Άνωση

Μια αξιόλογη προσπάθεια της «Άνωσης Εθελοντές Βόλου» με πολλαπλά οφέλη:


"Μέσω της ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου βοηθούμε τους συμπολίτες μας και προστατεύουμε το περιβάλλον.

Τηγανίσαμε λοιπόν τις πατάτες, τα καλαμαράκια, τα κολοκυθάκια μας που κολυμπούσαν στο λάδι και μετά; Τι να το κάνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι;

Ας δούμε τι επιλογές έχουμε…

Να το ρίξουμε στην αποχέτευση
. Λανθασμένη πρακτική μιας και όχι μόνο βουλώνουν οι αποχετεύσεις και δημιουργείται δυσοσμία, αλλά και κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό, αφού περνώντας από τον υδροφόρο ορίζοντα προκαλεί διάφορες καρκινοπάθειες.

Να το πετάξουμε στα σκουπίδια; Μέγα λάθος! Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία.

Τι θα λέγατε αν το πετάγαμε στην θάλασσα; Μια ακόμα χείριστη επιλογή καθώς το λάδι στην θάλασσα μειώνει το πλαγκτόν και διώχνει τα ψάρια.

Αν το ανακατεύαμε με ζωοτροφή και ταΐζαμε τα ζώα μας; Ακατάλληλη επιλογή καθώς στο παρελθόν έχουμε διαβάσει για κοτόπουλα με διοξίνες, τρελές αγελάδες και άλλα αποτυχημένα διατροφικά πειράματα με δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας.

Πως σας φαίνεται η ιδέα να φτιάχναμε με αυτό χειροποίητο σαπούνι
; Επικίνδυνη επιλογή καθώς η επιλογή χρησιμοποιημένου λαδιού στην κατασκευή σαπουνιών μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθειες.

Και γιατί να μην το ρίξουμε στον κήπο μας ή στην ύπαιθρο; Όπως αναφέραμε και παραπάνω το λάδι που περνάει στον υδροφόρου ορίζοντα επιστρέφει πίσω σε εμάς , προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Αν λοιπόν ένα λίτρο λάδι από το κάθε νοικοκυριό προκαλεί τόσες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, φανταστείτε τι κακό προκαλούν όλα τα τηγανέλαια από ταβέρνες και καταστήματα φαστ φουντ που τηγανίζουν κατά κόρον!

Mάλλον δεν έχουμε άλλες επιλογές… Ή μήπως έχουμε και δεν το γνωρίζουμε;

Ρωτήστε δέκα ανθρώπους από το συγγενικό και φιλικό σας περιβάλλον τι κάνουν το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο και τι γνωρίζουν σχετικά με την ανακύκλωση του τηγανέλαιου. Ναι μην απορείτε… Ακόμα και το τηγανέλαιο  ανακυκλώνεται!

Αν και οι συνέπειες της ρίψης τηγανέλαιου σε θάλασσες, χωματερές ή στα σκουπίδια ήταν γνωστές στην πολιτεία εδώ και αρκετά χρόνια, μόλις το 2005 θεσπίστηκε σχετικός νόμος.

Ανακυκλώνουμε λοιπόν και το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο!


Ποια λάδια ανακυκλώνω;


Οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα. Δηλαδή σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κτλ. Σημειώνουμε πως τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης.

Ανακύκλωση Τηγανέλαιων - Περιβαλλοντικά Οφέλη


1. Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια αποβάλλονται οριστικά από τη διατροφική αλυσίδα, δηλαδή αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίηση τους μετά από παράνομη επεξεργασία ως βρώσιμα (κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία) αλλά και η έμμεση εισαγωγή τους στη διατροφική αλυσίδα μέσω ζωοτροφών (που επίσης απαγορεύεται).

2. Επιλύονται τα μεγάλα προβλήματα που ως υγρά απόβλητα, τα λάδια αυτά, δημιουργούν όταν καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο.

3. Τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια (τηγανέλαια) είναι μια εναλλακτική πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ που, όχι μόνο δεν επηρεάζει ούτε «ανταγωνίζεται» την τιμή των βρώσιμων λαδιών, αλλά η συλλογή τους λύνει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα.

4. Το βιοντίζελ έχει παραπλήσιες φυσικές ιδιότητες με το ντίζελ οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ως υποκατάστατο του, ή σε διάφορες αναλογίες με αυτό.

5. Τα πλεονεκτήματα του βιοντίζελ είναι ότι βιοαποικοδομείται, δεν είναι τοξικό, έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θείο, αυξημένη λιπαντικότητα, μείωση της εκπεμπόμενης αιθάλης,μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (λόγω του ανανεώσιμου χαρακτήρα του) με συνέπεια την άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

6. Οι εκπομπές ρύπων του βιοντίζελ είναι 40-50% χαμηλότερες από αυτές του ντίζελ με εξαίρεση τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου.

7. Δεν ρυπαίνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα.

8. Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ.Α

9. Ανακυκλώνουμε, χρησιμοποιώντας μάλιστα την καταλληλότερη μέθοδο που είναι η διαλογή στην πηγή.

10. Εξοικονομούμε φυσικούς πόρους.

11. Συμβάλουμε στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

12. Συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών.

Έτσι λοιπόν οι εθελοντές της Άνωσης θέλοντας να προτρέψουν τους συμπολίτες μας στην ανακύκλωση αλλά και προσπαθώντας  να βρουν άλλον ένα τρόπο να βοηθήσουν οικογένειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση πήραν μια πρωτοβουλία. Κάλεσαν τους όλους τους Βολιώτες να συλλέξουν τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια από το σπίτι τους και να τα φέρουν στη 10η διανομή της εθελοντικής ομάδας στις 24 Νοεμβρίου 2012.

Στη συνέχεια παρέδωσαν αυτή την ποσότητα σε τοπικό επαγγελματία για να ανακυκλωθεί και να παραχθεί βιοντίζελ από τοπική εταιρεία. Ανταποδοτικά δόθηκε στην ομάδα μια ποσότητα απορρυπαντικών και καθαριστικών που έγινε δωρεά στο ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες.

Η ανταπόκρισή των Βολιωτών ήταν αρκετά  ικανοποιητική και έτσι η ομάδα αποφάσισε να συνεχίσει αυτή την δράση της. Έτσι σε κάθε διανομή της Άνωσης οι συμπολίτες μας έφερναν το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο που μάζευαν στο σπίτι τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν συνολικά σε 9 διανομές 1150 λίτρα χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου που δεν κατέληξαν στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας το περιβάλλον αλλά ανακυκλώθηκαν  και έγιναν βιοντίζελ. Η Άνωση έτσι μπόρεσε να βοηθήσει ιδρύματα της περιοχής, συσσίτια των τοπικών εκκλησιών και μεμονωμένες οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δωρίζοντας συνολικά 170 κιλά τρόφιμα και 200 λίτρα απορρυπαντικά και καθαριστικά.

Για σκεφτείτε το…

Σκεφτείτε τώρα πόσες εκατοντάδες οικογένειες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αν μαζεύαμε την ερχόμενη σεζόν διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα;

Αξίζει τον κόπο!!!

Γι΄αυτό λοιπόν δεν πετάμε τα τηγανέλαια στον νεροχύτη, τα μαζεύουμε σε ένα μπουκάλι ή ένα δοχείο. Όσοι θέλετε να συμμετέχετε σε αυτήν την προσπάθεια, σας περιμένουμε να φέρετε το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο που έχετε συλλέξει στην επόμενη διανομή της  Άνωσης."

Από την ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου
Λέξεις Κλειδία - Tags
ανακύκλωση
201
τηγανέλαιο
9
Άνωση
45
Σχετικά άρθρα

"Ημέρες Σπορείας" σε σχολεία της Θεσσαλονίκης

«Ημέρες Σπορείας» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, για την οικολογία, την καλλιέργεια λαχανικών, την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος, που ξεκίνησε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 7 Μαρτίου, σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Το διοργανώνει ο Δήμος της πόλης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πόλη στη Θάλασσα».

Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω του Γρηγόρη Μαλτέζου

Με αυτό το σύνθημα, εφτά έως τώρα συνεταιριστικές και λαϊκής βάσης εταιρείες  ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους, καθαρίζοντας το περιβάλλον και αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη , για τους πολίτες και τις κοινωνίες!

Νέα δράση χωρίς μεσάζοντες από την ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου

Επίσης θα πραγματοποιηθεί συλλογή Πλαστικών Καπακιών, συλλογή Χρησιμοποιημένου Τηγανέλαιου, συλλογή Φαρμάκων που δεν έχουν λήξει, και συλλογή Τροφίμων που θα διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Διαχείριση των απορριμμάτων:Πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων

Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) καλεί σε πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το διήμερο 22 και 23 Φλεβάρη 2014.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×