op
×

Μαθητές ζεσταίνονται από τηγανέλαια!

Διαβάστηκε
Μαθητές ζεσταίνονται από τηγανέλαια!

Ένα σύστημα θέρμανσης που καταναλώνει βιοντίζελ προερχόμενο από επεξεργασμένα τηγανέλαια ζεσταίνει τους μαθητές δύο σχολείων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Το σύστημα αποτελεί τον καρπό των εργασιών ενός πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος, που υλοποιεί εδώ και μερικά χρόνια το Εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος το ΤΕΙ συνεργάζεται με δήμους, ο δήμος Συκεών ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε, που δημιουργούν ένα δίκτυο συλλογής χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου από κατοίκους και επιχειρήσεις εστίασης.

Στη συνέχεια η πρώτη ύλη μεταφέρεται στην έδρα του Εργαστηρίου στην Κοζάνη, όπου υποβάλλεται σε επεξεργασία και μετατρέπεται σε βιοντίζελ.

Το βιοκαύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση, αλλά και στις μετακινήσεις (π.χ. δημοτικών οχημάτων).

Η τοπική κοινωνία στη Νεάπολη και τις Συκεές έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του τηγανόλαδου, καθώς από 45 λίτρα μαγειρικών ελαίων που συγκεντρώθηκαν το 2010 φτάσαμε στα 4.890 λίτρα το 2014, μια αύξηση της ποσότητας πάνω από 1000 φορές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”, από το 2011 στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει 1.811 οικογένειες και σχολικές μονάδες και έντεκα επιχειρήσεις συγκεντρώνοντας συνολικά12.105 λίτρα μαγειρικού ελαίου. Τα 6.550 λίτρα παραδόθηκαν στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας  για να παραχθούν 5.900 λίτρα βιοντίζελ, από τα οποία τα 3.303 κατέληξαν στους καυστήρες των σχολείων. Τα υπόλοιπα 2.597 λίτρα αξιοποιήθηκαν από το ΤΕΙ.

Το βιοντίζελ θα καλύψει εξολοκλήρου τις ανάγκες θέρμανσης του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Πεύκων και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεύκων, όπου παραδόθηκαν 1.100 λίτρα του βιοκαυσίμου την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου.

Η υπόλοιπη ποσότητα των περίπου 5.500 λίτρων πρόκειται να αξιοποιηθεί από το δήμο στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών, με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


econews.gr


Σχετικά άρθρα

"Είσαι ο κύριος τίποτα": Το παιδί που δέχθηκε bullying από τους γονείς του και έκανε καταγγελία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Ο κύριος τίποτα». Η φράση θα μπορούσε να είναι τίτλος παραμυθιού. Δυστυχώς, όμως, αντ’ αυτού είναι ο εφιάλτης ενός 13χρονου αγοριού που βιώνει το «bullying» μέσα στην ίδια του την οικογένεια.

«Όχι στον Αμίαντο» βροντοφώναξαν οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος Καρατάσιου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολικού συγκροτήματος Καρατάσιου στην περιοχή της Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά.

Ένα σχολείο με ρόδες για τα παιδιά του δρόμου

Mία ξύλινη κατασκευή με ρόδες γίνεται το …όχημα για την μάθηση για κάποια παιδιά που ζουν και εργάζονται στο δρόμο. Αυτό είναι το mobile school, το οποίο χάρη στην θέληση μιας ομάδας εθελοντών/τριών της ΑΡΣΙΣ, υπό το συντονισμό ενός επαγγελματία, βγαίνουν στην πόλη τέσσερεις φορές τη βδομάδα. 

Ένα σπίτι φτιαγμένο από... σκουπίδια! (φωτογραφίες)

Το σκουπίδι του ενός είναι το διαμάντι του άλλου. Αυτό φαίνεται να σκέφτηκε ο Ουρουγουανός καλλιτέχνης Jaime, ο οποίος έφτιαξε ένα σπίτι εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά κατεδαφισμένων κτιρίων.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×