op
×

Σπίτι σε πρόσφυγα συμμαθητή, εξασφάλισαν παιδιά Δημοτικού. Του Niko Ago

Διαβάστηκε
Σπίτι σε πρόσφυγα συμμαθητή, εξασφάλισαν παιδιά Δημοτικού. Του Niko Ago

Λίγες μέρες πριν, η Υπηρεσία Μετανάστευσης, αποφάσισε ότι μια οικογένεια προσφύγων από τη Συρία, έπρεπε να αφήσει το κέντρο φιλοξενίας στο Halmstad και να εγκατασταθεί σε ένα ξεχωριστό σπίτι, σε μια μικρή κοινότητα, περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Fakenberg στη νότια Σουηδία.

Τα παιδιά ενός Δημοτικού Σχολείου, όταν επέστρεψαν τη Δευτέρα από εβδομάδα διακοπών που υπάρχει αυτή την εποχή, το λεγόμενο Sportlov, διαπίστωσαν ο Yeal, παιδί της συγκεκριμένης οικογένειας, έλειπε και ενημερώθηκαν ότι έχει φύγει και δεν θα επιστρέψει πια πίσω. «Δεν πρόλαβε να χαιρετήσει τους συμμαθητές του και εκείνοι, δεν μπορούσαν να καταλάβουν, γιατί έπρεπε να διακόψει το σχολείο με αυτό τον τρόπο» είπε η διευθύντρια. Την επόμενη, πατέρας ενός μαθητή, έλαβε ένα sms από το μικρό Yeal, με τη φράση «βοηθήστε με». Παρέδωσε το μήνυμα στη Διευθύντρια και εκείνη, αφού ήρθε σε επαφή με την οικογένεια, έμαθε πως το παιδί ακόμα δεν είχε εγγραφεί σε άλλο σχολείο και ότι το σημείο που ήταν το σπίτι – λόγω των πολύ μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα σε πληθυσμιακά κέντρα της Σουηδίας-  δεν τους εξυπηρετούσε ούτε για βασικές ανάγκες, επειδή, εκτός από σχολείο, ούτε κατάστημα υπήρχε σε κοντινή απόσταση για να αγοράσουn τρόφιμα κι έπρεπε να ταξιδέψουν αρκετά για τις αγορές.

«Αποφάσισα, και με τη γνώμη των συμμαθητών του Yeal, να απευθύνω ένα γράμμα στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Είμαι υπεύθυνη για τη μόρφωση των παιδιών και θεώρησα προβληματικό να μην μπορεί ένα παιδί να πάει σχολείο. Η Υπηρεσία δεν μας έδωσε κάποια λύση αλλά μάθαμε από τις άλλες υπηρεσίες πως, μόνο αν βρισκόταν κάποιο σπίτι θα μπορούσε το παιδί να επιστρέψει. Γονείς και μαθητές, άρχισαν να μαζεύουν αμέσως χρήματα, για να εξασφαλίσουμε σπίτι για την οικογένεια. Σε πολύ σύντομο χρόνο, τα χρήματα που μάζεψαν οι συμμαθητές του, αρκούσαν να ενοικιαστεί ένα σπίτι κοντά στο σχολείο για τους επόμενους τέσσερις μήνες και ο Yeal να επιστρέψει άμεσα πίσω» είπε η Διευθύντρια.

Σε σουηδική εφημερίδα που ήρθε σε επαφή μαζί του, «σε άπταιστα αγγλικά» όπως γράφτηκε, ο Yeal είπε ότι «είμαι ευτυχισμένος που οι συμμαθητές μου κατάφεραν να με φέρουν ξανά πίσω στην τάξη». Η οικογένεια επίσης, δεν βρίσκει λόγια να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της σε συμμαθητές του Yeal γονείς τους.

«Έχουν αποκτήσει εικόνα για το πώς λειτουργεί μια δημοκρατία και ότι ο κόσμος των ενηλίκων ενώνει, αν πιστεύεις σε κάτι. Αυτή είναι κοινωνική γνώση υψηλού επίπεδου» είπε ευχαριστημένη για την έκβασή της υπόθεσης, η Διευθύντρια, Chatarina Mardell.Σχετικά άρθρα

Η χώρα που δίνει τρίμηνη γονική άδεια μετ' αποδοχών στους νέους μπαμπάδες

Η υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Annika Strandhäll δήλωσε: "Οι τρεις μήνες άδειας αποτελούν για εμάς σημαντική αλλαγή στην κατεύθυνση της επίτευξης μεγαλύτερης ισότητας μεταξύ των δύο φύλων"

Δικογραφία για το ρατσιστικό σχόλιο 77χρονου: "Πνίξτε τους αναρχοκομμουνιστές μαζί με τα παιδάκια τους" (βίντεο)

"Πνίξτε τους αναρχοκουμουνιστές μαζί με τα παιδάκια τους και βάλτε το κεφάλι τους μέσα στο νερό". Με αυτό τον απίστευτο τρόπο, 77χρονος από την Αλεξανδρούπολη σχολίασε βίντεο διάσωσης οικογενειών μεταναστών στη Σάμο.

Μαθητές συγκέντρωσαν 60 λίτρα τηγανέλαιο και το αντάλλαξαν με καθαριστικά για το σχολείο τους

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις τραγικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης απόρριψης του τηγανέλαιου στο περιβάλλον. Έμαθαν πως λειτουργούν ο ΧΥΤΑ και ο Βιολογικός Καθαρισμός και ενημερώθηκαν για τον τρόπο αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων, των υλικών ανακύκλωσης, την μεταφορά και τον καθαρισμό των αστικών λυμάτων.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×