op
×

Αυτή είναι η γυναίκα στρατηγός των Κούρδων στο Κομπάνι

Διαβάστηκε
Αυτή είναι η γυναίκα στρατηγός των Κούρδων στο Κομπάνι

Αυτή είναι η γυναίκα στρατηγός των Κούρδων στο Κομπάνι

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

'Αρχηγός της Κουρδικής αντίστασης σήμερα στο Κομπάνι είναι γυναίκα. Η Ναλίν Αφρίν.". Τα λόγια ανήκουν στον εδώ και 18 χρόνια κάτοικο Ελλάδας, τον 48χρονο γιατρό Καρδιολόγο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, από την μικρή κουρδική πόλη Κομπάνι στην Βόρεια Συρία δίπλα στα τουρκοσυριακά σύνορα, που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές και εκπρόσωπο στην χώρα μας του PYD, του Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης.


11.10.2014 | 23:03
Image


Η δήλωσή του στην Σαββατιάτικη Εφημερίδα των Συντακτών συμπίπτει χρονικά με σειρά δημοσιευμάτων των τελευταίων ωρών, σε κοινωνικά δίκτυα του εξωτερικού αρχικά που αναπαρήχθησαν εν συνεχεία και στην Ελλάδα, ότι  οι κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη της Kobani από την επίθεση του <<Ισλαμικού Κράτους>> (ΙSIL)  έχουν  επικεφαλής μια γυναίκα, την Ναλίν Αφρίν. Για την ακρίβεια η γενική στρατιωτική διοικητής φέρεται να έχει το όνομα Nalin Afrin καθώς δεν είναι απολύτως σίγουρο αν αυτό είναι το πραγματικό σας όνομα.Οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν  μαζί με τουλάχιστον μία φωτογραφία που φαίνεται, ένστολη και με κιάλια, να παρακολουθεί από ένα πρόχειρο προμαχώνα τις κινήσεις των ισλαμιστών  που επιδιώκουν με επιθέσεις να ελέγξουν την πόλη- αν και ένα μέρος της το έχουν ήδη καταλάβει. Σε τουλάχιστον ένα blog που συνδέεται με κουρδικά κινήματα ανεξαρτησίας, αναφέρεται ότι ο άνδρας που εμφανίζεται στα δεξιά της Μαζλούμ Μπαγκόκ (Mazlum Bagok) σκοτώθηκε στις μάχες  πριν δύο εβδομάδες. 

Στο ίδιο blog αναφέρεται ότι οι εκατοντάδες Κούρδισες έχουν ενταχθεί στις "Μονάδες Λαϊκής Προστασίας",(YPG) όπως λέγονται οι μονάδες των Κούρδων ανταρτών στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ, ένας είδος κουρδικής πολιτοφυλακής. Οπως αναφέρεται, για τις γυναίκες η ένταξη  είναι μια πολιτική και προσωπική απόφαση, δεδομένου ότι το ISIL προσβάλλει τις γυναίκες ακόμα περισσότερο.  Έβλεπαν τι θα συμβεί αν δεν υπερασπιστούν τους εαυτούς τους: Στην Τελ Χαρράν, όταν έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, οι γυναίκες σύρθηκαν γυμνές στους δρόμους και βιάστηκαν στα πεζοδρόμια. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τους βιασμούς, τις ατιμώσεις ή να πουληθούν σκλάβες  ή σεξουαλικά ''αντικείμενα''στους τζιχαντιστές, ήταν να πάρουν τα όπλα, γράφει το blog.
Από τις 40.000-50.000 που είναι οι στρατιωτικές  δυνάμεις στη Συρία, το 35% είναι γυναίκες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του YPG .Οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι παντρεμένες, πρόσθεσε, αλλά  δεν είναι εξαιρετικές οι περιστάσεις που ακόμα και οι μητέρες και πιο μεγάλες σε ηλικία εχουν ενταχθεί στην πτέρυγα των γυναικών, που είναι γνωστή ως YPJ. 

<<Η θέση της γυναίκας στο Κουρδιστάν ήταν πάντα ισότιμη  με τον άντρα, λέει ο  Ιεμπραχέμ Μουσλέμ. Στην οικογένειά μου η μητέρα μου ήταν η πιο δυναμική γιατί εργαζόταν ως μοδίστρα και στήριζε εμάς, τον πατέρα και τα 10 αδέλφια>>, ολοκληρώνει την σχετική δήλωσή του.

Οπως  φαίνεται και από την  περίπτωση της Nalin Afrin οι Κούρδισες πολεμούν στο πλευρό των ανδρών και  φθάνουν ψηλά σε ηγετικές θέσεις. Γυναίκες και άνδρες απολαμβάνουν απόλυτης ισονομίας και δεν υπάρχει καμιά διάκριση μεταξύ τους, είτε στους βαθμούς είτε στις μάχες.
Στις κουρδικές δυνάμεις του YPG η συμμετοχή γυναικών είναι τόσο μεγάλη που όταν το 2011 ιδρύθηκε το YPG αμέσως πάρθηκε η απόφαση να σχηματιστεί ξεχωριστό τμήμα γυναικών, που ονομάστηκε YPJ.Πέρυσι αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό η εθελοντική κατάταξη γυναικών που για κάθε δέκα άνδρες που εντάσσονταν στο YPG, στο YPJ έμπαιναν 20 γυναίκες.Για ανθρώπους όπως ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ που μίλησε στην Εφ Συν 'η πόλη του Κομπάνι και οι Κούρδισες αντάρτισσες που πολεμούν με το όπλο στο χέρι ενάντια στους ακραίους ισλαμιστές είναι κάτι πολύ περισσότερο από εικόνες που ανταλλάσσουμε στο Facebook.  Είναι οι αδελφές τους που όσο αντιστέκονται υπάρχει ακόμα ελπίδα".

Πηγές :  onalert.gr , tumblr.com, Εφημερίδα Συντακτών, Facebook, Twitter,κ.α.
Λέξεις Κλειδία - Tags
YPG γυναίκα στρατηγός των Κούρδων στο Κομπανι γυναίκα διοικητής των κούρδων του Κομπάνι
2
Κομπανί
15
Συρία
211
Σχετικά άρθρα

«Το Κομπάνι μου πέθανε;»

Είμαι ο Σ. απ” το Κομπάνι. Στα 45 μου είδα τα μάτια μου σκαμμένα απ” την έγνοια και τον πόνο. Αποχαιρέτησα το Κομπάνι με ένα δάκρυ καυτό που δεν κύλησε. Και σαν να με βλέπω να κοπιάζω για να του πάρω ένα μήλο και λίγο ψωμί. Όμως μετά κάποιοι μου είπαν πως μέσα στο μήλο πια έχει σκουλήκι και πως στο ψωμί μας βρίσκεται κάποιο ψόφιο ζούδι.

«Παραδίνομαι!»: Η φωτογραφία του ορφανού από τη Συρία που κάνει το γύρο του Διαδικτύου #Surrended

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Osman Sagirli τον περασμένο Δεκέμβριο και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στην εφημερίδα Turkiye. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες μέχρις ότου η φωτογραφία φτάσει στον αγγλόφωνο κόσμο και να γνωρίσει την δημοσιότητα που γνωρίζει τα τελευταία 24ωρα. Ήδη, η φωτογραφία φιγουράρει σε αρκετά μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο hashtag #Surrended.

Μαζική ψύχωση: συνελήφθησαν άλλοι τρείς Βρετανοί έφηβοι - επίδοξοι τζιχαντιστές!

Μετά τον 12χρονο Γάλλο  ανήλικο δήμιο τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος αναγνωρίστηκε από συμμαθητές του στην Τουλούζη και τις τρείς Βρετανίδες μαθήτριες  που είχαν εισέλθει τον περασμένο μήνα στην Τουρκία και εικάζεται πως εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, στα χέρια των τουρκικών αρχών έπεσαν άλλοι  τρείς έφηβοι από τη Βρετανία.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×