op
×

Φωτοβολταϊκά και κυψέλες υδρογόνου φορτίζουν κινητά τηλέφωνα!

Διαβάστηκε
Φωτοβολταϊκά και κυψέλες υδρογόνου φορτίζουν κινητά τηλέφωνα!

Φωτοβολταϊκά και κυψέλες υδρογόνου φορτίζουν κινητά τηλέφωνα


Η αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση των σύγχρονων “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων, παράλληλα με την ανάγκη στροφής σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας υπό το βάρος των κλιματικών μεταβολών καθιστούν αδήριτη την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων αποθήκευσης και  ηλεκτροπαραγωγής ακόμα σε πολύ μικρή κλίμακα.


Δεδομένου ότι στις μπαταρίες δεν υφίσταται κάποια εντυπωσιακή αλλαγή παραδείγματος ως προς τις λύσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο, πολλές εταιρείες εξετάζουν τις δυνατότητες των ΑΠΕ ως προς την τροφοδοσία μικροηλεκτρονικών.

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Τηλεφώνων που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη παρουσιάστηκαν αρκετές σχετικές τεχνολογίες, έτοιμες για την αγορά είτε ακόμα υπό ανάπτυξη.

«Η μπαταρία αποτελεί το πιο απαραίτητο εξάρτημα για την πλειονότητα των φορητών συσκευών», δήλωσε ο Ματιέ ντε Μπροκά της εταιρείας SunPartner Technologies, μίας γαλλικής εταιρείας που αναπτύσσει “υπερλεπτές”, διάφανες φωτοβολταϊκές κυψέλες που θα προσαρμόζονται απευθείας στην οθόνη ή τη θήκη της συσκευής για να συλλέξουν ηλιακή ενέργεια.

Τα φωτοβολταϊκά ισχύος περίπου 2,5 Μιλιβάτ και μετά από δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο μπορούν να φορτίζουν ένα κινητό τηλέφωνο για 100 λεπτά αναμονής ή δύο λεπτά συνομιλίας και μπορούν να αποβούν σωτήρια σε περιστάσεις ανάγκης.

Σε αντίθεση με τα μικροφωτοβολταϊκά που βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα, οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου φαίνονται έτοιμες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ως κύριοι φορτιστές κινητών συσκευών.

Μάλιστα ο μικρότερος φορητός φορτιστής από κυψέλες καυσίμων παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Τηλεφώνων στη Βαρκελώνη από τη σουηδική εταιρεία myFC.

Ο νέος φορτιστής ονομάζεται JAQ και χρησιμοποιεί κεφαλές μίας χρήσεως γεμάτες με νερό και αλάτι, ικανές να παρέχουν μιάμιση πλήρη φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου. Οι κεφαλές είναι πλήρως ανακυκλώσιμες και κάθε μία θα κοστίζει περίπου 1,5 ευρώ, ενώ ο φορτιστής περίπου 90 ευρώ, σύμφωνα με τη Μι Έρνεβι, στέλεχος μάρκετινγκ της myFC.

Εξάλλου η βρετανική εταιρεία Intelligent Energy προμηθεύει ήδη τον παρόμοιο φορτιστή της με προϊόντα της Apple στη Μεγάλη Βρετανία, και οραματίζεται στο εγγύς μέλλον οι φορτιστές να συρρικνωθούν περαιτέρω και να ενσωματωθούν εντός των τηλεφώνων, εξαλείφοντας την ανάγκη για πρόσβαση στο δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού.

econews.gr

Λέξεις Κλειδία - Tags
κυψέλες υδρογόνου κινητά τηλέφωνα
23
φωτοβολταϊκά
27
Σχετικά άρθρα

Η χώρα που προσφέρει δωρεάν ρεύμα σε 2 εκατ. φτωχούς πολίτες της

Η χώρα που απαγόρευσε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη της καθαρής, βιολογικής γεωργίας, μας δίνει ακόμα ένα λόγο για να την έχουμε στην καρδιά μας.

Οι θαυματουργές εφαρμογές μιας κάμερας: τρόφιμα, ιατρική, φωτοβολταϊκά, ανακύκλωση

Μια high-speed κάμερα για την παρακολούθηση της βλάστησης από το διάστημα και την καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική προσαρμόστηκε ώστε να βρίσκει αλλαγές στα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι, ώστε να συμβάλει στη διάγνωση δερματικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος.

Ένα αχανές μποστάνι στην αραβική έρημο με φωτοβολταϊκά και υδροπονία

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας οραματίστηκε έναν τρόπο για να μεταμορφώσει την αφιλόξενη Αραβική Χερσόνησο σε παγκόσμιο κέντρο καλλιέργειας τροφίμων.

Υπερσύγχρονα φωτοβολταϊκά από ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT) ανακάλυψαν έναν τρόπο να μετατρέψουν παλιές, ανακυκλωμένες μπαταρίες αυτοκινήτων σε φωτοβολταϊκά πάνελ και έτσι να δώσουν μια ακόμα λύση παραγωγής ανανεώσιμης, καθαρής ενέργειας.

Πόσο χώρο χρειαζόμαστε για να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρο τον πλανήτη με ηλιακή ενέργεια;

To 2009, η συνολική παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ήταν 20,279,640 GWh. Ο ήλιος παράγει περισσότερη ποσότητα ενέργειας από αυτήν, μέσα σε μία ώρα. Πόσο λοιπόν χώρο θα έπρεπε να καλύψουμε με φωτοβολταϊκά, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν ολόκληρο τον πλανήτη; Όπως βλέπετε και στην εικόνα, όχι και τόσο πολύ!
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×