op
×

Ο λογιστικός έλεγχος των δημόσιων χρεών από πολίτες στην Ευρώπη: Ένα εργαλείο για να νικήσουμε τη λιτότητα. Της CAC Γαλλίας

Διαβάστηκε
Ο λογιστικός έλεγχος των δημόσιων χρεών από πολίτες στην Ευρώπη: Ένα εργαλείο για να νικήσουμε τη λιτότητα. Της CAC Γαλλίας

Ο λογιστικός έλεγχος των δημόσιων χρεών από πολίτες στην Ευρώπη: Ένα εργαλείο για να νικήσουμε τη λιτότητα

Της CAC Γαλλίας (Συλλογικότητα για ένα Λογιστικό Έλεγχο του Δημόσιου Χρέους)

Μετάφραση: Γ. Μητραλιάς
 
Πηγή: Ελληνική Επιτροπή ενάντια στο Χρέος


Η συλλογικότητα για λογιστικό έλεγχο από πολίτες του δημόσιου χρέους  (CAC) χαιρετίζει την επιλογή του ελληνικού λαού να απορρίψει μαζικά τις πολιτικές λιτότητας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αυτή η νίκη ανοίγει μια ρωγμή στην Ευρώπη του χρηματιστικού κεφαλαίου, των φιρμανιών των δημόσιων χρεών και των πολιτικών λιτότητας. Ας χωθούμε μέσα σε αυτή τη ρωγμή: Μια άλλη Ευρώπη γίνεται εφικτή!


Παρά την επέμβαση στα εσωτερικά του και τη πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ελληνικός λαός αποφάσισε θαρραλέα να πάρει τις τύχες του στα χέρια του και να τελειώσει με τις πολιτικές λιτότητας που βύθισαν τη χώρα στην εξαθλίωση και την ύφεση. Στις χώρες θύματα της Τρόικα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτή η νίκη γίνεται δεκτή σαν μια τεράστια ενθάρρυνση για αγώνα που θα τερματίσει τις πολιτικές που είναι επωφελείς για τις χρηματαγορές και καταστροφικές για τους πληθυσμούς.

Να όμως που τα μεγάλα ΜΜΕ προβάλλουν κιόλας την παράλογη ιδέα ότι η ακύρωση του ελληνικού χρέους «θα κόστιζε 600 ευρώ σε κάθε Γάλλο φορολογούμενο». Καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Τρόικα θα γίνονται πιο σκληρές, η προπαγάνδα θα εντείνεται και η δουλειά μας  λαϊκής επιμόρφωσης πάνω στο ζήτημα του δημόσιου χρέους θα γίνει όλο και πιο αποφασιστικής σημασίας.

Υποστηρίζουμε τη πρόταση για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για τα δημόσια χρέη. Το 1953 η συμφωνία του Λονδίνου, ακυρώνοντας πάνω από το 60% του χρέους της Δυτικής Γερμανίας, επέτρεψε την ανάκαμψή της, ακριβώς όπως το έκαναν και οι  ακυρώσεις του χρέους του Ισημερινού το 2008 και της Ισλανδίας το 2011.
Υποστηρίζουμε τη πρόταση να διεξαχθεί λογιστικός έλεγχος των δημόσιων χρεών για να ταυτοποιηθούν εκείνοι που ευθύνονται και εκείνοι που επωφελήθηκαν πραγματικά από αυτά τα χρέη, καθώς και για να βρούμε τις λύσεις που θα επιτρέψουν να λευτερωθεί η χώρα από αυτό το βραχνά.

Υποστηρίζουμε επίσης το δικαίωμα της Ελλάδας να μην υπακούσει στους πιστωτές της στη περίπτωση που θα αρνούνταν να εφαρμόσουν αυτές τις λύσεις. Θυμίζουμε ότι τα μνημόνια που επέβαλε η Τρόικα είναι παράνομα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει ένα πρώτο ραπόρτο λογιστικού ελέγχου πολιτών, που δείχνει ότι μεγάλο μέρος του γαλλικού δημόσιου χρέους μπορεί να θεωρηθεί μη νόμιμο.

Στη περίοδο που αρχίζει, η συλλογικότητά μας θα συνεχίσει να προτείνει στους πολίτες και στο σύνολο του ευρωπαϊκού κοινωνικού κινήματος νομικές, οικονομικές και κοινωνικές αναλύσεις, επιχειρήματα και εργαλεία κινητοποίησης ενάντια στους πιστωτές που υποχρεώνουν περιοδικά  τους πληθυσμούς σε επώδυνες θυσίες.

Με τους εταίρους μας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και πριν από όλους με τους Έλληνες, η συλλογικότητά μας θα εντείνει τη δράση της για να θέσει σε συζήτηση τον άνομο, δυσβάσταχτο, παράνομο, ή ακόμα και απεχθή χαρακτήρα μεγάλου μέρους των δημόσιων χρεών στην Ευρώπη.

Όλοι μαζί, να αποκαλύψουμε την ευθύνη των πιστωτών που επωφελούνται από τις αφαιμάξεις που γίνονται σε βάρος των λαών. Όλοι μαζί, να δυναμώσουμε την κίνηση αντίθεσης και αμφισβήτησης  αυτής της Ευρώπης του 1% των κερδοσκόπων και των τραπεζιτών από τους πολίτες. Είναι οι ίδιοι οι πληθυσμοί, που έπεσαν για τόσο πολύ χρόνο θύματα των σχεδίων λιτότητας, ανταγωνιστικότητας και των διαφόρων «μνημονίων», που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους: θέλουμε να θέσουμε στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία εργαλεία για να κατανοήσουν και να αποφασίσουν πώς να βγουν από τη μέγγενη του χρέους κάνοντας να πληρώσουν όχι οι συνήθεις φορολογούμενοι  αλλά οι πραγματικοί ωφελημένοι από το σύστημα του χρέους.

Σημειώσεις

1. www.audit-citoyen.org/wpcontent/uploads/2014/05/note-dette.pdf
*Η CAC Γαλλίας (Collectif pour un Audit Citoyen de la Dette Publique-Συλλογικότητα για ένα Λογιστικό Έλεγχο του Δημόσιου Χρέους) είναι ένα κίνημα στο οποίο μετέχουν και υποστηρίζουν το σύνολο των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς, σημαντικά κοινωνικά κινήματα καθώς και μεγάλα εργατικά συνδικάτα. Ιδού ο εντυπωσιακός κατάλογος αυτών των κάθε λογής συλλογικοτήτων όπως υπάρχει στην ιστοσελίδα της
CAC: http://www.audit-citoyen.org/
Signataires à ce jour du texte de référence (membres du collectif) :

Membres du collectif : Act Up-Paris, Agir ensemble contre le chômage (AC!), AITEC, Amis de la Terre, Attac, CADTM, CEDETIM, Collectif National pour les Droits des Femmes, Collectif Richesse, Confédération CGT, Convergence SP, Coopérative DHR, Economistes Atterrés, Emmaüs International, Fakir, Fédération Syndicale Unitaire, Finances CGT, Fondation Copernic, Indecosa-CGT, L’Appel des Appels, Ligue des Droits de l’Homme, Marches Européennes, Marche Mondiale des Femmes France, Mouvement Utopia, Réseau Education Populaire, Résistance Sociale, SNESUP, Sud BPCE, Union SNUI-SUD Trésor Solidaires, Union syndicale Solidaires.

En soutien : Alliance Ecologiste Indépendante, Alternatifs, Association Nationale des Élus Communistes et Républicains, Convergences et Alternative, Démocratie et socialisme, Europe Ecologie Les Verts, FASE, Gauche Anticapitaliste, Gauche Unitaire, M’PEP, Nouvelle Donne, NPA, Parti Communiste Français, PCOF, Parti de Gauche, Parti pour la décroissance

Observateurs :
Acrimed, Alternatives Economiques, Droit au logement (DAL), Désobéissants

Λέξεις Κλειδία - Tags
CAC Γαλλίας συλλογικότητα για λογιστικό έλεγχο από πολίτες του δημόσιου χρέους (CAC) λογιστικός έλεγχος των δημόσιων χρεών πολίτες στην Ευρώπη Μια άλλη Ευρώπη γίνεται εφικτή! Λιτότητα
96
Σχετικά άρθρα

Στίγκλιτς: Αν η ήμουν η Ελλάδα, θα πήγαινα σε Grexit

Καταστροφικό χαρακτήρισε το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 2010 ο νομπελίστας  Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στο Bloomberg. Τόνισε πως οι οικονομικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστές ενώ είπε πως αν η Γερμανία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί  δεν αλλάξουν το «αποδεδειγμένα καταστροφικό» πρόγραμμα λιτότητας που της έχουν επιβάλει, το Grexit είναι η μόνη επιλογή της Ελλάδας.

Νέο ρεσιτάλ φιλελληνισμού στη γερμανική τηλεόραση: «Φτύσε τη δημοκρατία, Βαρουφάκη!»! ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μαξ Ούτχοφ στην εκπομπή «Die Anstalt» του γερμανικού κρατικού καναλιού ZDF πήρε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας και κατά των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Ζοζεφίν: Το κορίτσι - εφιάλτης για τον Ντράγκι μιλά για την κρίση και την Ελλάδα | ΒΙΝΤΕΟ

Στην εκπομπή Αλ Τσαντίρι Νιουζ του Λάκη Λαζόπουλου βρέθηκε η Γερμανίδα ακτιβίστρια Ζοζεφίν Βιτ, όπου εξήγησε τους λόγους που διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι. Η Ζοζεφίν εξέφρασε τη στήριξή της στην Ελλάδα.

Βαντάνα Σίβα: Απάντηση στην λιτότητα είναι η Ελευθερία των Σπόρων

Η Δρ. Βαντάνα Σίβα αποτελεί ίσως την γνωστότερη μορφή παγκοσμίως, του κινήματος για την ελευθερία των Σπόρων και τη διατροφική αυτάρκεια. Βραβευμένη συγγραφέας πολλών βιβλίων και συντονίστρια του δίκτυου Navdanya για την διατήρηση των αγροτικής βιοποικιλότητας στην Ινδία, μετρά πολλές δεκαετίες δράσης 

Πορτογαλία: Οι Σοσιαλιστές προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και δεσμεύονται για το τέλος της λιτότητας

"Υπάρχει εναλλακτική επιλογή, είναι δυνατόν να γυρίσουμε τη σελίδα της λιτότητας και να έχουμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα" δήλωσε ο ηγέτης τους Αντόνιο Κόστα.

Σόιμπλε: Η λιτότητα φέρνει επιτυχίες στην Ισπανία, στην Πορτογαλία αλλά και στην Ελλάδα...

Την εκτίμηση ότι οι χώρες σε πρόγραμμα όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτοντας την άποψη ότι το γερμανικό πλεόνασμα αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωζώνη.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×