op
×

Πανευρωπαική διαδήλωση στις Βρυξέλλες: η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα!

Διαβάστηκε
Πανευρωπαική διαδήλωση στις Βρυξέλλες: η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα!


Ένα χρόνο μετά την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI),  Right2water, η  ευρωπαϊκή ομοσπονδία των Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU)  και το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού (EWM) καλούν σε κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προόδου στο θέμα,  στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου. Ελάτε μαζί μας στο μεσημέρι στην πλατεία Place Λουξεμβούργου, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βοηθήστε μας να περάσει το μήνυμα ότι μπορούμε να φτιάξουμε   μια άλλη  Ευρώπη.


Η εκστρατεία Right2Water υπέβαλε 1,9 εκατομμύρια υπογραφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Δεκεμβρίου 2013.


Συμμετείχε στις ακροάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Φεβρουαρίου 2014. Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ομόφωνα την υποστήριξή τους για το Ανθρώπινο Δικαίωμα 2 Νερό. Η Επιτροπή δημοσίευσε την ανακοίνωσή της 19 Μαρτίου του 2014 προσφέροντας περισσότερη διαβούλευση και συζήτηση. Δυστυχώς δεν το έκανε ουσιαστικά, και αυτό φαίνεται ένα χρόνο μετά. Δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε  να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ECI.

Tο ECI είχε τρία αιτήματα:


1. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι όλοι οι κάτοικοι απολαμβάνουν το δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση.

2. Παροχή νερού και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν υπόκειται σε «κανόνες της εσωτερικής αγοράς» και ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης εξαιρούνται από την ελευθέρωση.

3. Η ΕΕ αυξάνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης στην ύδρευση και την αποχέτευση.

Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), συμμετέχει  στο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κινήματος  του νερού για να διαμαρτυρηθούν στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες (μετά την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να ζητήσει από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργήσουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ECI, η πρώτη επιτυχημένη πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από  Ευρωπαίους  Πολίτες  για την εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, ότι  νερό και η αποχέτευση είναι  ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη το 2010.

Ζητούμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαιτήσει  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και να δείξει ότι ακούει τους πολίτες της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκδώσει την έκθεσή της σχετικά με την πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών και έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις του στις και στις Επιτροπές Ανάπτυξης και περιβάλλοντος.


Λέξεις Κλειδία - Tags
πρόσβαση στο νερό
2
ανθρώπινο δικαίωμα
6
Πανευρωπαική διαδήλωση στις Βρυξέλλες Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού (EWM) ευρωπαϊκή ομοσπονδία των Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) SOSΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
40
νερό
300
Σχετικά άρθρα

Γαλλία: Νερό για όλους και με το νόμο!

Μετά την πρόσφατη ψήφιση νόμου που υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να μην πετούν τα απούλητα τρόφιμα, αλλά να τα διαθέτουν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, η Γαλλία κατοχυρώνει και το δικαίωμα παροχής νερού σε όλους.

Πρόεδρος της Nestlé: Το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα! (βίντεο)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του για το ντοκιμαντέρ “We Feed the World”, ο πρόεδρος της Nestlé, Peter Brabeck, έκανε την απίστευτη δήλωση ότι το νερό δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Συνεργατισμός για τροφή και νερό στις Σταγιάτες Βόλου

Η 6η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου πραγματοποιήθηκε στις Σταγιάτες Βόλου από την Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης - Α.Π.Ο. Δράσης και τον Αιγίλοπα – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα.

Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων για το νερό: μεγάλη μουσική γιορτή στην Παραλία Θεσσαλονίκης απο το "SOSτε το Νερό"

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου, ακριβώς ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη, και ημέρα λήξης της Διεθνούς Συνάντησης Κινημάτων για το νερό, το SOSτε το Νερό διοργανώνει στην Παραλία της Θεσσαλονίκης (πίσω απο το Βασιλικό Θέατρο) μια μεγάλη μουσική γιορτή για όλους και όλες!

ΔΩΡΕΑΝ | Νερό Κοινό Αγαθό: Παραδείγματα ορθής διαχείρισης και ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα του

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς προσφέρει ελεύθερο προς ανάγνωση το βιβλίο του ΝΕΡΟ / ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ: Η προστασία και η διαχείριση του. Παραδείγματα ορθής διαχείρισης και ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα του, σε επιμέλεια της Δώρας Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη, συνεργάτιδας του Ινστιτούτου.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×