op
×

Ξεκινούν οι εργασίες υλοτομίας στις Σκουριές - κρίθηκε τελικά νόμιμη η άδεια υλοτομίας των μεταλλείων, η οποία είχε ανακληθεί αιφνιδιαστικά

Διαβάστηκε
Ξεκινούν οι εργασίες υλοτομίας στις Σκουριές - κρίθηκε τελικά νόμιμη η άδεια υλοτομίας των μεταλλείων, η οποία είχε ανακληθεί αιφνιδιαστικά

Ξεκινούν οι εργασίες υλοτομίας στις Σκουριές - κρίθηκε τελικά νόμιμη η άδεια υλοτομίας των μεταλλείων, η οποία είχε ανακληθεί αιφνιδιαστικά


Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες στις Σκουριές, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνη, κρίθηκε τελικά νόμιμη η άδεια υλοτομίας των μεταλλείων, η οποία είχε ανακληθεί αιφνιδιαστικά.


Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε προχωρήσει στην ανάκληση δύο αδειών που αφορούν τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. H ανάκληση είχε γίνει μετά τις καταγγελίες φορέων της περιοχής προκειμένου να επανελεγχθεί κατά πόσο οι μελέτες της επιχείρησης για το έργο είναι εναρμονισμένες με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.


Σχετικά με την υλοτόμηση της περιοχής Καρατζά Χαλκιδικής, το γραφείο του κ. Τσιρώνη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:


«Η υλοτόμηση και αποψίλωση της περιοχής Καρατζά αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το Υπουργείο Παραγωγικής ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος, ζήτησε από το αρμόδιο δασαρχείο τον πλήρη φάκελο για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι. Ζήτησε επίσης να μην επιτραπεί καμία υλοτομική εργασία μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου. Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτόκολλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κάθε άλλη πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν αντιστοιχεί σε ενέργειες του Υπουργείου μας».

Λαφαζάνης: Δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, διασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας


Το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι των μεταλλείων στις Σκουριές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Οι Σκουριές είναι το σπίτι μας», ήταν ένα από τα συνθήματα που επικράτησαν στα πανό. Οι μεταλλωρύχοι διαμαρτύρονταν μέρες για την ανάκληση της άδειας, καθώς υποστήριζαν πως θα οδηγήσει σε κλείσιμο του έργου και συνεπώς τους ίδιους στην ανεργία.

«Είναι δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, αλλά είναι και υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των πολεοδομικών κανόνων», ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός επισήμανε ότι οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν, η απασχόληση είναι διασφαλισμένη και ότι δεν είναι δυνατό να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι για την αντιδικία που είχε η κυβέρνηση με την εταιρεία.

Επίθεση από το ΠΑΣΟΚ


Την απόφαση αυτή έσπευσαν να σχολιάσουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία και ότι πλήττει σοβαρά την προοπτική των επενδύσεων στη χώρα. «Το τραγελαφικό είναι ότι μετά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης αναγνώρισε ότι κακώς ανακλήθηκαν οι σχετικές άδειες υλοτόμησης καθώς ήταν απόλυτα σύννομες. Το παιχνίδι που παίζουν οι δυο υπουργοί - ο ένας τον ρόλο του κακού και ο άλλος του καλού- έχει αποκαλυφθεί πλήρως», υπογράμμισε το κόμμα της αντιπολίτευσης.


efsyn.gr

Συγκέντρωση στις Σκουριές EUROKINISSI


Σχετικά άρθρα

Συγκεντρώσεις και πορεία στην Αθήνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού (03/06)

Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, καναδικών συμφερόντων, στη Χαλκιδική θα έπρεπε να έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί είναι καταστροφική, παράνομη, χωρίς κοινωνικά οφέλη και συναίνεση.

ΒΙΝΤΕΟ: Ριζίτικο για τις Σκουριές από διωκόμενους του Αποπηγαδίου σε εκδήλωση στα Χανιά

Στις 9/5/2015 σε εκδήλωση στα Χανιά αφιερώθηκε το ριζίτικο τραγούδι που έγραψαν διωκόμενοι από το Αποπηγάδι για τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές.

Χαλκιδική: Παραιτείται ο δήμαρχος Αριστοτέλη ο οποίος εξελέγη στηριζόμενος από το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Πηγές απο τις Σκουριές επιμένουν πως   του έχουν ασκηθεί  πιέσεις και οτι δέχτηκε απειλές,  τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του για την στάση που έχει κρατήσει στο θέμα της εξόρυξης του χρυσού, κάτι που  από το περιβάλλον του δημάρχου διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Καταγγελία της ΠΦΠΟ: "Ριζοσπαστική πολιτική", η δολοφονία χιλιάδων πουλιών και ζώων της άγριας πανίδας σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη

Ριζοσπαστική πολιτική, βαπτίζει την δολοφονία χιλιάδων πουλιών και ζώων της άγριας πανίδας ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της νέας κυβέρνησης της αριστεράς Παναγιώτης Λαφαζάνης παρευρισκόμενος στην έκθεση για το κυνήγι ” Outdoor expo ” στις 27 Μαρτίου.

ΒΙΝΤΕΟ | Σκουριές 5/4/2015: ΜΑΤ και ομάδα Μεταλλωρύχων σε συνεργασία

Στην προγραμματισμένη συγκέντρωση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και χαλκού στις Σκουριές επιτέθηκε μικρός αριθμός μεταλλωρύχων με μεγάλο αριθμό ΜΑΤ ακυρώνοντας την πορεία τους.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×