op
×

Οι παρελάσεις ως πεδίο μελέτης της χειραγώγησης και του κοινωνικού αυτοματισμού. Του Γιώργου Καρυστινού

Οι παρελάσεις ως πεδίο μελέτης της χειραγώγησης και του κοινωνικού αυτοματισμού. Του Γιώργου Καρυστινού

Οι παρελάσεις αποτελούν ενδιαφέρον σημείο μελέτης της κοινωνικής χειραγώγησης και του κοινωνικού αυτοματισμού. 


Το παιδιάστικο χαλαρό βήμα των πρώτων σχολικών παρελάσεων μετατρέπεται λίγα χρόνια αργότερα στο στιβαρό, πειθαρχημένο βήμα του στρατιώτη. Το γεννημένο ως εν δυνάμει ελεύθερα και κριτικά σκεπτόμενο ον (ο άνθρωπος) μετατρέπεται μέσα από τους κοινωνικούς μηχανισμούς σε πειθήνιο στρατιωτάκι με συγκεκριμένο βηματισμό (δηλαδή συγκεκριμένη σκέψη, προσανατολισμό και κατέυθυνση εντός του συστήματος). 

Η σύγκριση μεταξύ της παρέλασης των δημοτικών με αυτήν των στρατιωτών καταδεικνύει ακριβώς αυτή τη μετάλλαξη, τη χειραγώγηση και την κατεύθυνση που μέσα από ένα πλέγμα κοινωνικών μηχανισμών (σχολείο, θρησκεία, παιδεία, στρατός, κοινωνία κτλ) μας γαλουχεί έτσι, ώστε να αποτελέσουμε μέρος του συστήματος, αυτού που η Βιτάλη πετυχημένα τραγουδάει: Είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανής σας κι ο γιος μου τ' ανταλλακτικό θα `ναι εντάξει μια ζωή στη δούλεψή σας είναι από άριστο υλικό.

Η μετάλλαξη αυτή γίνεται ακόμα εμφανέστερη, όταν κανείς παρατηρήσει το χαμογελαστό προσωπάκι του πιτσιρικά που παρελαύνει και λίγα μέτρα αργότερα δει αυτόν τον ίδιο πιτσιρικά 12 χρόνια μεγαλύτερο, βαμμένο με τα χρώματα του πολέμου στη μούρη του, να "υπηρετεί" στο στρατό φωνάζοντας, πλήρως μεταποιημένος πλέον σε γρανάζι του συστήματος, "Το όνειρό μας είναι στην Πόλη εμείς να μπούμε" και τους γονείς του εξίσου χειραγωγημένους περήφανα να τον χειροκροτούν και ως μαθητή και ως μηχανή του θανάτου! 

Μαθαίνει πολλά κανείς στην παρέλαση, αρκεί να καταφέρει να παρατηρήσει, να σκεφτεί.... 

Γιώργος Καρυστινός


Σχετικά άρθρα

Ούτε βήμα πίσω. Του Γιώργου Καρυστινού

Tην Τετάρτη 11/02/15 πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Δεν ήταν συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης, όπως κάποιοι την ονόμασαν. Ήταν συγκέντρωση πίεσης προς την κυβέρνηση να σεβαστεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και πίεσης προς τους δανειστές να τερματίσουν τις πολιτικές λιτότητας 

Τελικά ρε σεις τι είμαστε τα Υποκείμενα ή τα αντικείμενα της Ιστορίας μας; Του Γιώργου Καρυστινού

Ωραία έκπληξη η τοποθέτηση της Ραχήλ να τυπώσουμε χρήμα. Βέβαια δεν το εννοούσε ως μια λύση που θα δίναμε εμείς επειδή είμαστε υποκείμενα της Ιστορίας

Πρώτα ο Θεός. Του Γιώργου Καρυστινού

Θέλω λίγα λεπτά από το χρόνο σας. Να κάτσουμε λίγο και να δούμε πίσω από τις λέξεις. Τι εννοεί ο Πρωθυπουργός, η Τρόϊκα, τα ΜΜΕ όταν λένε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, μεταρρυθμίσεις; Και θέλω να κάτσουμε να σκεφτούμε μαζί, αν όντως όταν αναπαράγουμε τα λόγια τους έχουμε συνειδητοποιήσει σε τι αναφέρονται. Και θέλω να επικεντρωθούμε λίγο στην πραγματική ουσία.

Τους άφησε άφωνους: Αποκάλυψε τα μυστικά του μάρκετινγκ τροφίμων

Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι είμαστε αρκετά ενημερωμένοι για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ της βιομηχανίας τροφίμων, αυτό το σύντομο βιντεάκι θα μας κάνει λίγο πιο υποψιασμένους και καχύποπτους.

3 απλοί τρόποι για να εμποδίσετε τις βλαβερές συνέπειες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Οι παρακάτω τεχνικές θα σας βοηθήσουν να εξασκήσετε το μυαλό σας προκειμένου να αποκτήσετε μια ισχυρή ελευθερία σκέψης. Όταν εφαρμόσετε αυτές τις τεχνικές θα μάθετε πώς να μην αφήσετε τη σκέψη σας να υποδουλωθεί.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×