op
×

Σκηνές απο την 10η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων στην Αίγινα

Διαβάστηκε
Σκηνές απο την 10η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων στην Αίγινα

Σκηνές απο την 10η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων στην Αίγινα. ΦΩΤΟ -  ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ!


Η μέρα ήταν θαυμάσια και η γιορτή που με πολύ μεράκι και κέφι έστησε η δραστήρια τοπική ομάδα Πελίτι της Αίγινας, είχε πολύ μεγάλη επιτυχία! Ήταν μια γιορτή για την Άνοιξη αλλά και για τα διπλά γενέθλια: H Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι κλείνει 20 χρόνια δράσης, και η τοπική ομάδα της Αίγινας, τα 10 χρόνια της. Πολύχρονη η ομάδα και πάντα τέτοια, παιδιά!


Για 10η συνεχή χρονιά η τοπική ομάδα της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, γιόρτασε όπως κάθε Απρίλιο τη γιορτή των παραδοσιακών σπόρων στον Πύργο Μαρκέλλου. Η προσέλευση του κόσμου μεγάλη, όπως και το ενδιαφέρον που εκδήλωσε για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.


Η γιορτή των παραδοσιακών σπόρων, έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση των φυτών που αναπτύχθηκαν μέσα από το ανοιχτό σπορείο που είχε δημιουργηθεί τον Φλεβάρη.

Τα φυτά μοιράζονται στη συνέχεια σε όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον να τα καλλιεργήσουν στον κήπο τους.

Την τοπική ομάδα του Πελίτι, αλλά και τους σκοπούς της δράσης παρουσίασε στο κοινό ο εκπαιδευτικός  Άρης Παύλος,  όπως και η  Βάσω Κανελλοπούλου, δημοσιογράφος, εκπρόσωπος του Πελίτι στις διεθνείς σχέσεις του και στα θέματα νομοθεσίας.

Η γιορτή περιελάμβανε επίσης δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά από την ΜΚΟ "Μήλο' με την Έλενα Φουντούκη  και την νηπιαγωγό - εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού  Μαριάνθη Δημητρούλη από το "Μηλοκύδωνο", συμμετοχικά παιχνίδια για μεγάλους από το Γιάννη Ψαλλιδάκο και παραδοσιακή μουσική από την ορχήστρα της σχολής Βυζαντινής Μουσικής και παραδοσιακών οργάνων και τον κύριο Αλέξανδρος Στρίτζινγκ.

diktyodryades.wordpress.com και haeginaportal.grΣχετικά άρθρα

Το Πελίτι στη Βουλή για τα μεταλλαγμένα

Μεταξύ άλλων,  το Πελίτι πρότεινε την άμεση σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από ζώα (αυγά, κρέας, γαλακτοκομικά) αν αυτά τα ζώα τρώνε «μεταλλαγμένη» διατροφή και άμεση απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου «RoundUp» στην Ελλάδα αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατέταξε πρόσφατα στα πολύ  ύποπτα για καρκινογένεση.

Οι σπόροι ως εργαλείο πολιτικού ελέγχου. Της Βάσως Κανελλοπούλου

Οι αποκαλούμενοι «παραδοσιακοί σπόροι ή τοπικοί, ή διατηρητέες ποικιλίες ή σπόροι των αγροτών» παραμένουν μεν Κοινό Αγαθό αλλά απειλούνται από γενετική διάβρωση κυρίως για πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), to 75% της γεωργικής βιοποικιλότητας έχει χαθεί.

Η μόνη εγγύηση για να μη γίνουμε πειραματόζωα είναι η ανάπτυξη του δικού μας αγροτικού πλούτου. Της Βάσως Κανελλοπούλου

Οι νέες εγκρίσεις για εμπορική εισαγωγή θα ισχύουν για 10 χρόνια και τα προϊόντα αυτά ανήκουν στις εταιρίες Monsanto, DuPont, Bayer, BASF. Θυμίζουμε έχει προηγηθεί η έγκριση εισαγωγής 58 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Γ Τ Ο) στην Ευρώπη και μέσω αυτών των εγκρίσεων έχουμε κυριολεκτικά γεμίσει γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.

20 χρόνια Πελίτι: Μια Βελανιδιά που σηκώνει τους σπόρους της ΓΗΣ! (φωτο)

Ένας υπέροχος ήλιος, ένας καταγάλανος ουρανός, εκατοντάδες καλλιεργητές, χιλιάδες επισκέπτες -που φέτος ήταν κάτι λιγότερο από 5.000 κόσμος- με το ένα χέρι έσφιγγαν  χέρια και με το άλλο, το χέρι της καρδιάς, έκαναν την ανταλλαγή των σπόρων.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×