op
×

Die Welt: Οι Έλληνες μπορεί να τυπώσουν παράνομα ευρώ! Πότε θα αποκαλυφθεί η απάτη; Αυτά είναι τα 7 σενάρια

Διαβάστηκε
Die Welt: Οι Έλληνες μπορεί να τυπώσουν  παράνομα ευρώ! Πότε θα αποκαλυφθεί η απάτη; Αυτά είναι τα 7 σενάρια

Γερμανική εφήμεριδα Die Welt:   Οι Έλληνες μπορεί να τυπώσουν  παράνομα ευρώ! Πότε θα αποκαλυφθεί η απάτη; Αυτά είναι τα 7 σενάρια

Η Die Welt θεωρεί, βεβαίως, ως πιθανότερο σενάριο την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας - εταίρων και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην Αθήνα, αλλα... δεν θεωρεί απίθανο να τυπώσουν οι Έλληνες παράνομα ευρώ!  "Το ζήτημα είναι πότε θα αποκαλυφθεί η απάτη," γράφει.

Τα επτά σενάρια της Welt


1ο σενάριο: Η Αθήνα λαμβάνει βοήθεια


Η Ελλάδα καταλήγει σε συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και λαμβάνει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας. Τελικά, μετά τον Ιούνιο, η Αθήνα λαμβάνει και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 30 με 50 δισ. ευρώ. Το πλεονέκτημα του ενδεχόμενου αυτού είναι ότι η Ελλάδα θα διασωθεί για μια ακόμη φορά, ενώ το μειονέκτημα ότι οι πιστωτές της θα εκτεθούν σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.


Πιθανότητες να ισχύσει: Υψηλές


2ο σενάριο: Χρεοκοπία από την πίσω πόρτα


Η ΕΕ και η Ελλάδα δεν καταλήγουν σε συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης. Η Αθήνα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ. Οι Έλληνες χρεοκοπούν. Όμως η ΕΚΤ δεν αφήνει να χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Στην πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να χρησιμεύσει μόνο ως μεταβατική λύση και μόνο με στόχο να δώσει χρόνο στους Έλληνες να προχωρήσουν σε αλλαγή πορείας.


Πιθανότητες να ισχύσει: Υψηλές


3ο σενάριο: Εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος


Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους, έχει τη δυνατότητα να τους δίνει υποσχετικές, οι οποίες θα ισχύουν μόνο στο εσωτερικό ως μέσο πληρωμής. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να υιοθετήσει και ένα παράλληλο νόμισμα. Με το νέο αυτό νόμισμα η χώρα θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και να κάνει εισαγωγές βασικών προϊόντων, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα πενιχρά της αποθέματα σε ευρώ.


Το πλεονέκτημα θα είναι ότι θα διατηρηθεί η ηρεμία στη χώρα, καθώς θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, ενώ θα επιτρέψει στις εξαγωγικές εταιρείες να μειώσουν τους μισθούς. Επίσης θα αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Το μειονέκτημα, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, είναι ότι το παράλληλο νόμισμα δεν θα είναι ούτε δημοσιονομικά ούτε πολιτικά σταθερό.


Πιθανότητες να ισχύσει: Μικρές


4ο σενάριο: Η Ελλάδα τυπώνει ευρώ


Οι Έλληνες μπορούν να τυπώσουν ευρώ, το ζήτημα είναι πότε θα αποκαλυφθεί η απάτη. Με αυτό τον τρόπο η Αθήνα θα μπορέσει να πληρώσει τους πιστωτές της, αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις. Όμως μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει την ύστατη σύγκρουση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτό θα ήταν πολιτικά το τέλος της Ελλάδας στην Ευρώπη», σχολιάζουν οικονομολόγοι.


Πιθανότητες να συμβεί: Εξαιρετικά μικρές


5ο σενάριο: Συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ


Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο κανείς δεν επιθυμεί και για το οποίο κανείς δεν μιλά: Η συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στην περίπτωση που κατά το δημοψήφισμα, για το οποίο έκανε λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πλειοψηφία του λαού απορρίψει το πρόγραμμα που θα προτείνουν οι πιστωτές της στην Αθήνα, τότε αυτό θα σημαίνει εκ των πραγμάτων αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Μια συντεταγμένη έξοδο μπορεί κανείς να τη σχεδιάσει και έτσι να περιοριστούν οι πιθανότητες να υπάρξει χάος στη χώρα. Επίσης η Αθήνα και η ευρωζώνη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στους τρόπους που θα μπορέσει να βοηθηθεί ακολούθως η Ελλάδα. Το μειονέκτημα είναι ότι οι δημοσιονομικές συνέπειες μιας συντεταγμένης εξόδου είναι ίδιες με αυτές μιας άτακτης.


Πιθανότητες να συμβεί: Μικρές


6ο σενάριο: Η Ελλάδα στρέφεται στη Μόσχα


Στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της η Ελλάδα έχει ένα τελευταίο καταφύγιο: Τη βοήθεια από τη Ρωσία. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι η Αθήνα, έστω και προσωρινά, θα λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, αλλά και θα αποφύγει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της. Από την άλλη, η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει ανταλλάγματα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Στρατιωτικές βάσεις, λιμάνια ή θα απαιτήσει από την Ελλάδα να ασκήσει το βέτο στην ΕΕ εναντίον των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, με αποτέλεσμα η Αθήνα να απομονωθεί.


Πιθανότητες να συμβεί: Πολύ μικρές


7ο σενάριο: Grexit


Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν καταλήγουν σε συμφωνία τους επόμενους μήνες. Η ΕΕ παύει τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και η ΕΚΤ σταματά τη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες. Η χώρα και το τραπεζικό της σύστημα χρεοκοπούν. Πλεονέκτημα: Καλύτερα ένα φοβερό τέλος παρά φόβος χωρίς τέλος. Η Ελλάδα εκτός ευρώ θα μπορέσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και η Ευρώπη θα αποδείξει ότι οι κανόνες της σημαίνουν κάτι. Το μειονέκτημα είναι ότι από δημοσιονομική άποψη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα είναι μια καταστροφή, ενώ οι συνέπειες για την Ευρώπη δεν είναι γνωστές.


Πιθανότητες να συμβεί: Μέτριες


Λέξεις Κλειδία - Tags
παράνομα ευρώ απάτη
23
Die Welt
11
Έλληνες
58
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
20
Σχετικά άρθρα

Ο Σόιμπλε είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση!

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αγαπητός όσο ποτέ στη χώρα του, περισσότερο και από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, εξαιτίας της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα.

Βαρουφάκης: Κάτι "σάπιο" βρίσκεται στα θεμέλια της ευρωζώνης

"Κάτι "σάπιο" βρίσκεται στα θεμέλια της ευρωζώνης και τους χυδαίους περιορισμούς της στην εθνική κυριαρχία των κρατών μελών", λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στις Financial Times. Ο ίδιος εξηγεί το "σύστημα" που είχε σκεφτεί για τους κατόχους ΑΦΜ.

O Γιούνκερ βρίσκει τον Τσίπρα «συμπαθητικό»

… και πάντα τον αντιμετώπιζε φιλικά, όπως λέει στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Πάντα (στις διαπραγματεύσεις) προσπαθούσα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, διότι διαφορετικά η μέθοδος των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν καθόλου ευρωπαϊκή». 

Die Welt: Το "τέταρτο Ράιχ" - ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη

Ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη, επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt, εξηγώντας ότι το μίσος έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα σύνορα της Ελλάδας και έχει διαχυθεί σε όλη σχεδόν την ήπειρο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×