op
×

Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο: Όχι άλλοι φραγμοί - Προστασία των αιτούντων άσυλο

Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο: Όχι άλλοι φραγμοί - Προστασία των αιτούντων άσυλο

Όχι άλλους φραγμούς στην πρόσβαση στο άσυλο

Άμεση προτεραιότητα στην προστασία των αιτούντων άσυλο

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουμε το παρόν εκφράζουμε την απογοήτευσή μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για την αναστολή της άμεσης πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 «και μέχρι νεότερης ενημέρωσης», όπως ανακοινώθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής, «λόγω ελλείψεων σε προσωπικό». Σύμφωνα με την ανακοίνωση «θα διεξάγονται μόνο οι προγραμματισμένες (μέσω skype) καταγραφές αιτημάτων ασύλου, συνεντεύξεις και οι λοιπές διοικητικές ενέργειες». Αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ ανησυχητική και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φλέγον ζήτημα της άκρως προβληματικής πρόσβασης στο άσυλο στην Αττική, δεδομένου ότι το σύστημα με το skype εξυπηρετεί ένα απειροελάχιστο ποσοστό των ενδιαφερομένων και οι ανάγκες είναι δραματικές και αυξάνονται διαρκώς λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών στην χώρα μας. Επιπλέον, εξαιρετικά ανησυχητικά είναι και τα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου για μόνιμη διακοπή της άμεσης πρόσβασης των αραβόφωνων αιτούντων άσυλο στην Υπηρεσία.

Η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο έχει επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους αναδείξει το πρόβλημα, και έχει προτείνει κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή του. Στις 2 Απριλίου 2015 δημοσιεύτηκε κοινή επιστολή 10 οργανώσεών της για την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και θέματα κρατουμένων (http://www.asylum-campaign.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html), με παραπομπή και στην έκθεσή της για τις συνθήκες διοικητικής κράτησης και την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου (23/10/2014, http://asylum-campaign.blogspot.gr/2014/10/blog-post_23.html). Οι ανησυχίες μας και οι συστάσεις μας αυτές έχουν διατυπωθεί και σε πρόσφατη συνάντηση με την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ έχουμε ζητήσει και σχετική συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Χριστοδουλοπούλου.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου τόσο με προσωπικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή, σε κάθε δε περίπτωση προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στην προστασία των αιτούντων άσυλο, όπως άλλωστε ορίζει το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς τα αιτήματα ασύλου πρέπει να καταγράφονται άμεσα έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν οι πρόσφυγες με σύλληψη και κράτηση και για να μπορούν να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων, που προβλέπονται στο νόμο. Η Υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο πρέπει να δώσουν λύση εδώ και τώρα.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (αλφαβητικά):

ΑΙΤΗΜΑ http://www.aitima.gr

ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων http://arsis.gr

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών http://migrant.diktio.org

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι http://www.greekhelsinki.gr

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες http://www.gcr.gr

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων http://www.refugees.gr

Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων http://www.ecclesia.gr/greek/koinonia/kspm.html

Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών http://omadadikigorwn.blogspot.gr

PRAKSIS http://www.praksis.gr

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων http://www.tokeli.gr

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ
blog: http://asylum-campaign.blogspot.gr/


Λέξεις Κλειδία - Tags
αίτημα ασύλου
8
καμπάνια
40
Ασυλο
44
Σχετικά άρθρα

Τουρκία : Καμπάνια αλληλεγγύης για την τρανσέξουαλ κρατούμενη Έσρα Αρκάν

Είχε γράψει πως καταδικάστηκε σε ισόβια για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε εξαιτίας των προκαταλήψεων του δικαστή. Η Έσρα, που εκτίει ποινή έντεκα ετών, βρίσκεται στην απομόνωση τα τελευταία εννιά χρόνια και κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της κακοποιήθηκε σεξουλικά.

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκρούσεις με νεοναζί σε διαδήλωση κατά μεταναστών στη Γερμανία

Οι νεοναζί επιχείρησαν να σταματήσουν λεωφορεία με πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και μεταφέρονταν σε χώρους φιλοξενίας. Εκτόξευσαν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Πριν μιλήσεις για εμάς, μίλα σε εμάς (βίντεο)

Με αφορμή τις πρόσφατες τρανσφοβικές δηλώσεις που ακουστήκαν στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου αλλά και σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές, μαζευτήκαμε να υψώσουμε τις φωνές μας ενάντια στον τρανσφοβικό, ομοφοβικό, αμφιβοφικό και σεξιστικό λόγο που ακούγεται καθημερινά στους δέκτες μας. 

Η διαφήμιση που σόκαρε τους Σουηδούς (βίντεο)

Μία καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο που σόκαρε τους Σουηδούς. Οι δημιουργοί άλλαξαν την αρχική διαφήμιση, που έδειχνε τα μαλλιά ενός μοντέλου να ανεμίζουν κάθε φορά που έφτανε το τρένο στον σταθμό του μετρό. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×