op
×

Η απόφαση 9,70 της Κολομβίας και το ζοφερό μέλλον μας (βίντεο)

Διαβάστηκε
Η απόφαση 9,70 της Κολομβίας και το ζοφερό μέλλον μας (βίντεο)

Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν εστιάζει ούτε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξάπλωση των γενετικώς τροποποιημένων σπόρων, ούτε στις συνέπειες στην υγεία.

πηγή: gewskwlikas.blogspot.gr

Κύριο ζήτημα: το πλήγμα που υφίστανται οι αγρότες από το μονοπώλιο σπόρων. Χάνοντας το δικαίωμα να κρατούν σπόρο από τη σοδειά τους για να φυτέψουν την επόμενη χρονιά, γίνονται έρμαια πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής και βελτίωσης σπόρου.


Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην απόφαση 9,70 της Κολομβιανής κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε ουσιαστικά από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, που υπέγραψε η χώρα με τις ΗΠΑ το 2012. Οι αγρότες καλούνται να χρησιμοποιούν "πιστοποιημένο" σπόρο. Η χρήση άλλου σπόρου είναι παράνομη. Ακόμη απαγορεύτηκε να κρατούν σπόρο για την επόμενη χρονιά. Μια τέτοια πράξη χαρακτηρίζεται ως  "πειρατεία" και διώκεται.


Πιο συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ μας δείχνει τις επιπτώσεις επιβολής της απόφασης στους ρυζοκαλλιεργητές του Καμποαλέγκρε. Οι "παράνομοι" αγρότες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις. Το προϊόν της πειρατείας κατασχέθηκε και ασκήθηκαν διώξεις.


Η συγκεκριμένη απόφαση έχει παγώσει για δύο χρόνια στην Κολομβία, ύστερα από μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών τον Αύγουστο του 2013. 


Ο αγώνας αυτός όμως δεν έχει σύνορα. Συνεχίζεται  με διάφορες μορφές παγκοσμίως.  Οι πολυεθνικές με το πρόσχημα της ανάπτυξης πάντα θα αναζητούν τρόπο να επιβάλουν τις ληστρικές τους ορέξεις, ελέγχοντας τον σπόρο και την τροφή, ισοπεδώνοντας δικαιώματα και ελευθερίες και εξαφανίζοντας τους μικρούς αγρότες.  


Όμοια με τον σπόρο, μονοπωλείται και ο ορισμός της έννοιας "ανάπτυξη". 


Κάθε τροφή για σκέψη -όπως το ντοκιμαντέρ αυτό που ανάρτησε η παραγωγός του, Βικτορία Σολάνο, στο διαδίκτυο- είναι ένα "όπλο" απέναντι στο μονοπώλιο του νου και τις συνέπειές του. 

(για να δείτε τους ελληνικούς υποτίτλους, πατήστε το εικονίδιο ενεργοποίησης στην κάτω δεξιά γωνία του βίντεο)Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα σε δράση για τον ζωντανό σπόρο και το ζωντανό έδαφος 2015

Το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ελευθερία των Σπόρων σε καλεί να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους και κοινότητες από όλον τον πλανήτη, από τις 2 έως τις 16 Οκτωβρίου, για να γιορτάσουμε τους σπόρους μας, τα χώματά μας, τη γη μας, τα εδάφη μας και να δημιουργήσουμε μια Δημοκρατία της Γης

Σαμποτάροντας την Ελληνική Παραγωγή προς Όφελος των Εισαγωγών!

Μια τέτοια εποχή, θα περιμένατε το Κράτος να ευνοεί την Ελληνική παραγωγή. Αυτό θα βοηθούσε τόσο την ανάπτυξη, όσο και την ρευστότητα της οικονομίας, καθώς θα χρειαζόντουσαν λιγότερα κεφάλαια για εισαγωγές.

Οι σπόροι. Της Πέπης Ρηγοπούλου

Αυτοί οι σπόροι, μας λέει ο Γιώργος, είναι οι παλιοί. Μπάμιες, πιπεριές, καρπούζι, πεπόνι, ρεβίθια. Και ντομάτες, τα αληθινά πομιντόρια, όχι τα μεταλλαγμένα, που τις λέμε «βουλγάρικες», γιατί τις πρωτοφύτεψαν εδώ και πάνω από μισόν αιώνα κάποιοι κομμουνιστές. Που είχαν φτάσει στο νησί εκτοπισμένοι. Από γέρους τις βρίσκω.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×