op
×

Αυτοδιαχείριση: Η Emina Busuladžić απο το εργοστάσιο απορρυπαντικών DITA της Βοσνίας συναντάει τους συντρόφους της ΒΙΟΜΕ

Διαβάστηκε
Αυτοδιαχείριση: Η Emina Busuladžić απο το εργοστάσιο απορρυπαντικών DITA της  Βοσνίας συναντάει τους συντρόφους της ΒΙΟΜΕ

Αυτοδιαχείριση: Η Emina Busuladžić απο το εργοστάσιο απορρυπαντικών DITA της  Βοσνίας συναντάει τους συντρόφους της ΒΙΟΜΕ

Τον Φλεβάρη του 2014, η Βοσνία συγκλονιζότανε από μια λαϊκή και από τα κάτω εξέγερση.

Οι εξεγερμένες μάζες  απ' όλες τις εθνότητες της χώρας, αφήνοντας πίσω τους τους εθνικισμούς, στρέφονται ενωμένοι ενάντια στην διεφθαρμένη ελίτ που κυβερνά και φέρνουν την "'άνοιξη".

Στην καρδιά των γεγονότων στην Τούζλα, βρίσκεται ένα εργοστάσιο απορρυπαντικών, το εργοστάσιο DITA.

Οι εργάτριες και εργάτες της DITA πρωτοστατούν στην εξέγερση με τον μακρόχρονο αγώνα τους ενάντια σε μια εργοδοσία που αφού καταλήστεψε το εργοστάσιο, αρνείται για χρόνια να καταβάλλει μισθούς και ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, καταλαμβάνουν το εργοστάσιο, φυλάσσουν τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις και βγαίνουν στον δρόμο. Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα της εποχής:

"Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη στην βόρεια πόλη της Τούζλα, όπου κάπου 10.000 πρώην εργάτες μαζεύτηκαν για να απαιτήσουν τη διερεύνηση εκ μέρους της τοπικής κυβέρνησης των αμφισβητούμενων ιδιωτικοποιήσεων που κατά τα λεγόμενά τους είχαν καταστρέψει τις εταιρείες και τις ζωές τους.

Μεταξύ των προβληματικών εταιρειών ήταν και το εργοστάσιο επίπλων Konjuh, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1885 επί Αυστρο-Ουγγαρίας.

Κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής περιόδου η εταιρεία είχε 5.300 υπαλλήλους και πωλούσε υψηλής ποιότητας ξύλινα έπιπλα σε πελάτες στις πέντε ηπείρους.

Όμως ως τον Δεκέμβριο του 2012, η εταιρεία απασχολούσε μόνο 400 εργάτες, μερικοί εκ των οποίων είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας.

Επίσης παρόντες ήταν διαδηλωτές από το 36 ετών εργοστάσιο απορρυπαντικών Dita -τον πάλαι ποτέ μεγαλύτερο παραγωγό υγρών απορρυπαντικών και σκονών πλυσίματος στη χώρα.

Οι πρώην υπάλληλοι της Dita διαδηλώνουν για τη μη καταβολή των μισθών τους εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια". 

1798817_487698468007435_1186638692_n

Σήμερα, οι εργαζόμενοι/ες της DITA συνεχίζουν τον αγώνα τους. Στην έκκληση που στάλθηκε διεθνώς αναφέρουν:

"Εμείς, οι εργάτες του εργοστασίου καθαριστικών DITA με έδρα την Τούζλα, αντιπαλεύουμε ένα κύμα διεφθαρμένων ιδιωτικοποιήσεων, εκμετάλλευσης και υπεξαίρεσης περουσιακών στοιχείων εργοστασίων, που καταστρέφει την βιομηχανία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια περιφρουρούμε το εργοστάσιο ασταμάτητα για να το προφυλάξουμε από αφαίρεση μηχανημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η διαδκασία ιδιωτικοποίησης του DITA πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με διεφθαρμένους πολιτικούς, δικαστικούς και τράπεζες, οι οποίες δεν τήρησαν την δέουσα επιμέλεια και παρείχαν τοξικά δάνεια στους νέους ιδιοκτήτες – τα κεφάλαια των οποίων δεν έφτασαν ποτέ στο εργοστάσιο.

Η χώρα μας πάσχει από έλλειψη νομιμότητας: εγκληματικές ελίτ προώθησαν τροπολογίες στον ποινικό κώδικα, με αποτέλεσμα κανένα δικαστήριο να μην μπορεί να δικάσει οικονομικά και εμπορικά εγκλήματα.

Αυτή η νομιμοποιημένη ληστεία μας έχει αφαιρέσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα: μας χρωστούν πάνω από 40 μηνιαίους μισθούς, πράγμα που μας έχει αφήσει πεινασμένους και εξαθλιωμένους, ενώ αναγκαστήκαμε να παρακολουθούμε μέλη των οικογενειών μας να πεθαίνουν επειδή δεν μπορούμε να καλύψουμε ιατρικά έξοδα.

Τώρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες χρεωκοπίας. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την κατάληψη του εργοστασίου και αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε την αρμοδιότητα του συνδίκου που διαχειρίζεται την χρεωκοπία, εκτός αν προστατευτούν τα συμφέροντα των εργατών ή βρεθεί νέα επένδυση για να επανενεργοποιηθεί το εργοστάσιο.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Χωρίς στήριξη εκτός του εργοστασίου είναι πιθανόν ζήτημα ημερών πριν αναγκαστούμε να στήσουμε οδοφράγματα και να αντισταθούμε στην καταστολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα για ηθική και υλική υποστήριξη."

1508515_488053567971925_271676300_n

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τους οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ γράφουν: 

"Ως αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι, εμείς, οι εργάτες στη ΒΙΟ.ΜΕ. συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους του εργοστάσιου καθαριστικών της DITA (Βοσνία – Ερζεγοβίνη) που αγωνίζονται για το δικαίωμα τους στη δουλειά και την αξιοπρέπεια.

Αντιστεκόμαστε  μαζί τους,  για να καταφέρουν να κρατήσουν το εργοστάσιο ζωντανό και  έτοιμο για παραγωγή. Μια παραγωγή, που μόνο αυτοί ξέρουν πώς να φτιάχνουν. 

Προειδοποιούμε κάθε αρχή, πως παρανομία είναι αυτή που αντιτίθεται στους κατατρεγμένους  και να μην κάνουν καμία ενέργεια εναντίον του δικαίου των εργαζομένων και πως θα βρουν απέναντι τους το σύνολο της εργατικής τάξης της Ευρώπης.

Αγωνιστικά οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟ.ΜΕ."

Η αλληλεγγύη όμως συνεχίζεται: 

Στα πλαίσια της Πανελλαδικής ημέρας δράσης που διοργανώνει στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. η Emina Busuladžić, από την απεργιακή επιτροπή της DITA, έρχεται στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή στις 21/6 στις 7 το απόγευμα. Η εκδήλωση έχει στόχο την ανάδειξη του αγώνα της DITA αλλά και την σύσφιξη των σχέσεων των εργατικών αγώνων, ειδικά μεταξύ δύο εργοστασίων που ταυτόχρονα παλεύουν για ζωή και αξιοπρέπεια!


Κάλεσμα των εργατών/τριών της DITA:

https://ergatis.wordpress.com/2015/04/20/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%...

Άρθρα για την Βοσνιακή εξέγερση: 

https://ilesxi.wordpress.com/2014/02/09/%CE%B2%CE%BF%CF%83%CE%BD%CE%B9%C...

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/bosnia-%C2%ABden-einai-pia-mia-eksege...

http://biom-metal.blogspot.gr/
Λέξεις Κλειδία - Tags
εργοστάσιο απορρυπαντικών DITA της Βοσνίας DITA Τούζλα Emina Busuladžić Πανελλα δράσης στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Αυτοδιαχειριζόμενη BIOME
44
εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ
12
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Βιομετ
8
ΒΙΟΜΕ
178
Αυτοδιαχείριση
192
Σχετικά άρθρα

Κωλέττη 29: Dj Party οικονομικής ενίσχυσης για το άνοιγμα αυτοοργανωμένων συνεργατικών εγχειρημάτων

Επιχειρούμε ένα πείραμα δομών αλληλέγγυας οικονομίας στον πεζόδρομο της οδού Κωλέττη 29, στα Εξάρχεια για να στεγάσουμε συνεργατικά εγχειρήματα που φέρουν νέα νοήματα και σημασίες στην αυγή του 21ου αιώνα. Με την αυτοδιαχείριση σε τομείς όπως η τροφή, η ένδυση, η δόμηση, η ενέργεια στοχεύουμε στην κοινωνική και ατομική αυτονομία και στην αυτάρκεια των κοινοτήτων εδώ και τώρα.

Τι περιμένουμε; Δεν υπάρχουν "σωτήρες"! Του Γιώργου Κολέμπα

Ήλθε ο καιρός, που τα κοινωνικά κινήματα για την αποανάπτυξη-τοπικοποίηση, του ελευθεριακού κοινοτισμού, της ριζοσπαστικής οικολογίας και προστασίας του κλίματος, της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας, θα χρειασθεί να γίνουν και πολιτικά, και συνδεόμενα μεταξύ τους να μετατραπούν σε ενιαίο πολιτικό κίνημα μετάβασης σε μετακαπιταλιστική κοινωνία.

Λαϊκό γλέντι για τα δύο χρόνια του Δικτύου Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ΠΡΑΞΗ

Παρασκευή 19/6 στις 8:30 μ.μ. στην  πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη.  Θα γίνει  διάθεση προϊόντων της ΒΙΟ.ΜΕ. Θα διασκεδάσουμε με τις μουσικές της ρεμπέτικης κομπανίας ΝΤΟΥΜΑΝΙΑΝΣ και το ΤΜΗΜΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ του Χορευτικού Τομέα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όποιος θέλει και έχει τη δυνατότητα, μπορεί να φέρει μία σακούλα με τρόφιμα μακράς διάρκειας και/ή φάρμακα που δεν έχουν λήξει.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×