op
×

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ΕΡΤ3 6 μμ υπέρ της αυτοδιαχείρισης

Διαβάστηκε
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ΕΡΤ3  6 μμ  υπέρ της αυτοδιαχείρισης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ΕΡΤ3  6 μμ  υπέρ της αυτοδιαχείρισηςΗ ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης :


"Η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 στην Θεσσαλονίκη, πολλά περιφερειακά ραδιόφωνα, αλλά και οι διαδικτυακές προσπάθειες, δημιούργησαν ένα νέο πεδίο κοινωνικής ανίχνευσης στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Αυτή η μεγάλη εμπειρία για πάνω από 20 μήνες (που έγινε δυνατή απ τους εργαζόμενους με την πρακτική στήριξη των αλληλέγγυων, δίνοντας πραγματική μάχη για την επιβίωσή τους αλλά και για την επιβίωση του ίδιου του εγχειρήματος), βρίσκεται ήδη στο πιο κρίσιμο σημείο, μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και την έναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ.


Το κείμενο πρόταση "ποια ΕΡΤ θέλουμε" απ τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης  άνοιξε το ζήτημα και έθεσε την ουσία του. Έδειξε προς όλη την κοινωνία πως δεν φτάνει μόνο η δουλειά και το δέλεαρ της πρόσληψης. Έδειξε μια νέα οπτική για τον αγώνα ανατρέποντας τα δεδομένα του παραδοσιακού, που με τόση σπουδή φρόντιζε να επιβάλλει ο κομματικός και γραφειοκρατικός συνδικαλισμός.


Έδειξε ακόμη ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποτελέσουν μια παρένθεση μετά το "μαύρο".

Η όσμωση τους με όλα τα κινήματα ανέτρεψε την κατάσταση στην οποία κυριαρχούσε η καθεστωτική πληροφορία.

Το μεστό σύνθημα: "ΕΡΤ για την κοινωνία κι όχι για την εξουσία", όχι μόνο έφτιαξε γέφυρες αλληλεγγύης αλλά έχει δημιουργήσει και τις συνθήκες προστασίας αυτής της εμπειρίας.

Ο δρόμος που άνοιξαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 μαζί με τους αλληλέγγυους, δημιούργησε ένα ρήγμα στην πληροφόρηση πέρα απ την αγορά και το κράτος.

Έκαναν την αυτοδιαχείριση ορατή και υπαρκτή και σ' αυτή την προοπτική δεν υπάρχουν εκπτώσεις παρά μόνο περάσματα για να περπατηθούν.


Το πολιτικό πλαίσιο της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 Θεσ/νίκης που είναι πλαίσιο πράξης και 20μηνης εμπειρίας, άνοιξε τη συζήτηση για άμεση υλοποίηση μιας νέας αυτοθέσμισης που καθιστά το αγαθό της πληροφορίας πραγματικά ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό.

Απέναντι σ αυτό το περιεχόμενο και σ' αυτή την οριζόντια και αμεσοδημοκρατική λειτουργία, έρχεται η λογική της κυβέρνησης να διαλύσει κάθε ψευδαίσθηση περί δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, καθιστώντας την εκ νέου όχι μόνο κρατική αλλά και ανώνυμη εταιρεία. Απ αυτή την σκοπιά ο διορισμός του Λάμπη Ταγματάρχη ήταν το κερασάκι στην τούρτα..


Ο τρόπος λειτουργίας και το περιεχόμενο ήδη της ΕΡΤ1 , δηλώνουν ανοιχτά πως η κυβέρνηση προσδοκούσε "στην ΝΕΡΙΤ που θέλει".

Οι πόρτες στην Αγία Παρασκευή μετά την εισβολή των ΜΑΤ έκλεισαν. Συνεχίζουν να είναι κλειστές και τώρα παρά την φιέστα του "ανοίγματος", αφού οι κυβερνώντες φρόντισαν να κοπεί ομφάλιος λώρος με την αδιαμεσολάβητη παρουσία της κοινωνίας και των κινημάτων της.

Όχι μόνο γραφειοκρατικοποιεί και καθετοποιεί τις σχέσεις εργασίας και διοίκησης της δίνοντας την μερίδα του λέοντος στον υπουργό και στους διορισμένους του διοικητικού συμβουλίου, αλλά ταυτόχρονα καθιστά τους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ και το περιεχόμενο που της έδωσαν, παρένθεση, υφαρπάζοντας έναν τίτλο που αν παρέμεινε ζωντανός, οφείλεται σ' αυτόν τον αγώνα και σ' αυτό το περιεχόμενο που χάραξε επί 20 μήνες την κόκκινη γραμμή ανάμεσα στο αγαθό της δημόσιας και ελεύθερης πληροφορίας και στην κρατιστική Α.Ε προπαγάνδα.


Όσο απεχθής είναι ο εκβιασμός της απόλυσης άλλο τόσο απεχθής είναι και ο εκβιασμός της πρόσληψης. Το "μαύρο" της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έρχεται να το διαδεχθεί "η μηδενική βάση" της κυβερνητικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μηδενική βάση του νομοσχεδίου και της εφαρμογής του δεν άνοιξε αλλά έκλεισε την ΕΡΤ (που απευθύνθηκε και συνδέθηκε απροσδόκητα άμεσα και με ελεύθερο τρόπο με την κοινωνία), υποβιβάζοντας τον αγώνα των εργαζομένων και των αλληλέγγυων σε αξία εκλογικής χρήσης, προσπαθώντας να τον ανταλλάξει με την τυπική καθεστωτική λογική της υπαλληλικής πρόσληψης.

Γνωρίζουμε πως η τελευταία είναι το δέλεαρ της αφομοίωσης και της παραίτησης ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.

Όμως αν αυτό το δέλεαρ κανονικοποιηθεί, θα είναι και η απαρχή της ραγδαίας μετατόπισης ενός πολύμηνου αγώνα από σχέση ελεύθερη, δημόσια και κοινωνική, σε σχέση κρατική-υπαλληλική με εταιρικά χαρακτηριστικά.


Τώρα μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ1 μπήκε στο στόχαστρο η ΕΡΤ3. Το νέο διευθυντήριο προσπαθεί να ξηλώσει όλο το κοινωνικό και κινηματικό πρόγραμμα των εργαζομένων, να πετάξει έξω τους λειτουργικούς αλληλέγγυους και να ξαναμπεί ολοκληρωτικά κάτω από κρατική κηδεμονία ό,τι πραγματικά ελεύθερο και δημόσιο δημιουργήθηκε μέσα στους 20 μήνες.


Τη Δευτέρα το απόγευμα 22 Ιουνίου θα επιχειρηθεί να γίνει η πρώτη πράξη κατάργησης του προγράμματος των εργαζομένων απ' τη νέα διοίκηση.


Καλούμε όλους στις 6 μμ μέσα στην ΕΡΤ3 για να υπερασπιστούμε την απόφαση της γενικής συνέλευσης των αγωνιζόμενων εργαζομένων να συνεχίσουν όλα όσα κατέκτησαν με την πάλη τους και με όλους τους συντελεστές. Αυτή η μάχη μας αφορά όλους, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!"


Σχετικά άρθρα

Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ: Κρανίου τόπος! 20-08-15 περιήγηση του Beyond Europe Camp στις Σκουριές - SOS Χαλκιδική

Κάλεσμα 1ου Διεθνούς κάμπινγκ του «Beyond Europe» στην Χαλκιδική 18-25 Αυγούστου. ΦΩΤΟ: Propontida NoGold.  Διώκονται πάνω από 300 κάτοικοι και αλληλέγγυοι, πολλοί από τους οποίους με βαριά κακουργήματα.

Κωλέττη 29: Dj Party οικονομικής ενίσχυσης για το άνοιγμα αυτοοργανωμένων συνεργατικών εγχειρημάτων

Επιχειρούμε ένα πείραμα δομών αλληλέγγυας οικονομίας στον πεζόδρομο της οδού Κωλέττη 29, στα Εξάρχεια για να στεγάσουμε συνεργατικά εγχειρήματα που φέρουν νέα νοήματα και σημασίες στην αυγή του 21ου αιώνα. Με την αυτοδιαχείριση σε τομείς όπως η τροφή, η ένδυση, η δόμηση, η ενέργεια στοχεύουμε στην κοινωνική και ατομική αυτονομία και στην αυτάρκεια των κοινοτήτων εδώ και τώρα.

Τι περιμένουμε; Δεν υπάρχουν "σωτήρες"! Του Γιώργου Κολέμπα

Ήλθε ο καιρός, που τα κοινωνικά κινήματα για την αποανάπτυξη-τοπικοποίηση, του ελευθεριακού κοινοτισμού, της ριζοσπαστικής οικολογίας και προστασίας του κλίματος, της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας, θα χρειασθεί να γίνουν και πολιτικά, και συνδεόμενα μεταξύ τους να μετατραπούν σε ενιαίο πολιτικό κίνημα μετάβασης σε μετακαπιταλιστική κοινωνία.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×