op
×

Για πρώτη φορά μεγάλη εκστρατεία κατά των εξώσεων στην Ισπανία: "Μια πόρτα, μια ιστορία"

Για πρώτη φορά μεγάλη εκστρατεία κατά των εξώσεων στην Ισπανία:  Μια πόρτα, μια ιστορία

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε χθες στη Μαδρίτη μια εκστρατεία εναντίον των εξώσεων, εγκαταλείποντας το συνηθισμένο πεδίο δράσης της για να καταγγείλει μια από τις πιο οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία.«Το δικαίωμα στη στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο παραβιάζεται στην Ισπανία, και τα μέτρα τα οποία έχουν υιοθετηθεί» για την αντιμετώπιση του φαινομένου «είναι ανεπαρκή», τονίζει η ΜΚΟ σε ανοικτή επιστολή της προς την συντηρητική ισπανική κυβέρνηση.


«Είναι η πρώτη φορά» που η Αμνηστία εκπόνησε «μια έκθεση για το ζήτημα αυτό» στην Ισπανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ισπανικού παραρτήματος της οργάνωσης.

Η εκστρατεία «Μια πόρτα, μια ιστορία» στόχο έχει να προσελκύσει την προσοχή στον πολλαπλασιασμό των εξώσεων ιδιοκτητών κατοικιών εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών τους προς τις τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ισπανία, που πυροδοτήθηκε από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2014 καθημερινά κατάσχονταν 95 ακίνητα από πρόσωπα τα οποία δεν ήταν πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Οι εξώσεις συνεχίζονται παρά την επάνοδο της Ισπανίας στην ανάπτυξη, κι ενώ η ανεργία συνεχίζει να πλήττει ακόμη πάνω από το 25% του ενεργού πληθυσμού. Η Ισπανία-υπογραμμίζει στην έκθεσή της η ΜΚΟ-έχει εξάλλου ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εργατικών κατοικιών, που δεν ξεπερνά το 1,1%, έναντι ενός 32% στην Ολλανδία ή ενός 18% στη Βρετανία.


Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να τροποποιηθεί η νομοθεσία προκειμένου οι δικαστές να μπορούν να «συνεκτιμούν την αναλογικότητα» της επιβολής του μέτρου της έξωσης. 

Η ΜΚΟ εισηγείται επιπλέον τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης και διαμεσολάβησης στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τους οφειλέτες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ακόμη, η Αμνηστία ζητεί να επιβληθεί από τις αρχές μορατόριο στις εξώσεις σε περιπτώσεις «στις οποίες δεν παρέχονται εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά και να υπάρχει «διαβούλευση με τις οργανώσεις υπεράσπισης των κατοίκων». Ακόμη, τάσσεται υπέρ της διάθεσης σε πολίτες των άδειων κατοικιών.

Το κίνημα εναντίον των εξώσεων στην Ισπανία είχε καταφέρει η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να εκδώσει το 2013 ένα διάταγμα με το οποίο είχε επιβληθεί αναστολή των εξώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις-των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των οικογένειών με παιδί ή παιδιά ηλικίας μικρότερης των τριών ετών…-μέτρο που η ΜΚΟ κρίνει ανεπαρκές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδία - Tags
εκστρατεία
15
εξώσεις
13
Ισπανία
169
Σχετικά άρθρα

Τι απέγινε ο μικρός Ζαΐντ, ο πρόσφυγας από τη Συρία, που κλώτσησε η εικονολήπτρια ουγγρικού σταθμού

Η εικόνα του μικρού Ζαϊντ και του πατέρα του που πέφτουν στο έδαφος από τρικλοποδιά της εικονολήπτριας ουγγρικού σταθμού, έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Αγγελία: Συνταξιούχος δίνει 5.000 ευρώ σε όποιον προσλάβει τον απελπισμένο άνεργο γιο του

"Συνταξιούχος προσφέρει 5.000 ευρώ στην εταιρεία που θα προσλάβει τον άνεργο γιο του ο οποίος έχει προσόντα, είναι υπεύθυνος και σκληρά εργαζόμενος, με καλές συστάσεις. Μισθός διαπραγματεύσιμος ανάλογα με τη σύμβαση, απόλυτη εχεμύθεια" γράφει η μικρή αγγελία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Heraldo της Αραγόνας.

Πόλη εγκατέστησε κοινόχρηστο ψυγείο για τους άστεγους και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Την ώρα που 795 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνται βασικών ειδών διατροφής και υποσιτίζονται, το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια!

Βαρουφάκης στους Ισπανούς: Τιμωρείς έναν λαό για να φοβίσεις τον άλλον!

 "Ο κίνδυνος να γίνουν Ελλάδα είναι πάντα εκεί και θα μετουσιωθεί εάν συνεχιστούν τα ίδια λάθη που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα", αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα El Pais
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×