op
×
No! Προβολή στο Πάρκο Ναυαρίνου
Πάρκο Ναυαρίνου
01/07/15 21:00
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόµενο Πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής - Εμείς, Εδώ και Τώρα και για Όλους Εμάς
Αττικής » Κεντρικού Τομέα Αθηνών » Αθηναίων
άλλα: Όταν το 1988 ο δικτάτορας της Χιλής Πινοσέτ προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παραμονή του στην εξουσία, η αντιπολίτευση προσλαμβάνει έναν ανερχόμενο διαφημιστή για να εκπονήσει την προεκλογική της καμπάνια.

No! Προβολή στο Πάρκο Ναυαρίνου

Διαβάστηκε

Προβολή στο Πάρκο Ναυαρίνου

Όταν το 1988 ο δικτάτορας της Χιλής Πινοσέτ προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παραμονή του στην εξουσία, η αντιπολίτευση προσλαμβάνει έναν ανερχόμενο διαφημιστή για να εκπονήσει την προεκλογική της καμπάνια.

Παρακαλούμε διαδώστε το.


Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόµενο Πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής - Εμείς, Εδώ και Τώρα και για Όλους Εμάς web:
Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου, Αθήνα 106 81, Ελλάδα
Αττικής, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Αθηναίων
parkingparko@espiv.net
"Περί πάρκου: Πού βρίσκεται; Στην καρδιά των Εξαρχείων, στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Χαριλάου Τρικούπη, Ναυαρίνου, Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου. αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα.

Τι είναι; 

Ένα ελεύθερο, αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο. Πώς λέγεται; Συνήθως αναφέρεται σαν πάρκο Ναυαρίνου ή πάρκο Ζωοδόχου Πηγής ή αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και Ζ. Πηγής ή πάρκινγκ-πάρκο ενώ οι φίλοι του το λένε, απλά, πάρκο. Τι ήταν εκεί παλιότερα; 

Στο οικόπεδο αυτό ήταν χτισμένη από το 1907 μια διάσημη στην εποχή της κλινική, το «Γερουλάνειον Ίδρυμα», η μετέπειτα «Κλινική Σμπαρούνη» που το 1972 έπαψε να λειτουργεί και αγοράστηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Στη δεκαετία του ΄80 το 4όροφο κτίριο γκρεμίστηκε με σκοπό να χτιστεί στη θέση του μέγαρο που θα στέγαζε τα γραφεία του ΤΕΕ, σχέδιο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. 

Το 1990, το ΤΕΕ προσφέρει το οικόπεδο στο Δήμο Αθηναίων για να γίνει πλατεία, ζητώντας να αποζημιωθεί με τίτλο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε ιδιοκτησία του στο Μαρούσι. 

Λόγω καθυστερήσεων και αλλαγής του πολεοδομικού κώδικα, η ανταλλαγή δεν υλοποιείται κι έτσι το οικόπεδο παραμένει για χρόνια, νοικιασμένο σαν πάρκινγκ . 

Πώς και πότε φτιάχτηκε το πάρκο; 

Με τη λήξη της μίσθωσης του πάρκινγκ στο τέλος του 2008 το ΤΕΕ επαναφέρει το θέμα οικοδόμησης του οικοπέδου και οδηγεί τους Εξαρχειώτες στο προσκήνιο. 

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων που για 1,5 χρόνο ασχολιόταν ήδη με το συγκεκριμένο χώρο, ενημερώνει τη γειτονιά, κινητοποιείται και ζητάει άμεσα τη μετατροπή του οικοπέδου σε χώρο υψηλού πρασίνου. 

Στις 7 Μαρτίου 2009 μαζί με τη συλλογικότητα «Εμείς, Εδώ και Τώρα και για Όλους Εμάς» οργανώνει εκδήλωση όπου ενθουσιώδεις κάτοικοι και δυναμικοί υποστηρικτές ενωμένοι καταλαμβάνουν το χώρο και απαιτούν το αυτονόητο, το πάρκινγκ να γίνει πάρκο! 

Σπάνε την άσφαλτο με κομπρεσέρ και κόφτες, φέρνουν φορτηγά με χώμα, φυτεύουν δέντρα και λουλούδια και το γιορτάζουν. Η ανταπόκριση και η δυναμική του κόσμου ξεπερνάει κάθε προσδοκία και το πάρκο γεννιέται.


Πώς οργανώθηκε αρχικά; 

Από τη δεύτερη κιόλας μέρα, άρχισαν οι ανοιχτές συνελεύσεις του κατειλημμένου πάρκου που με πολλή συζήτηση, πολλές αντιφάσεις και πολλή καλή θέληση όρισαν το χαρακτήρα του: αυτοοργανωμένο, αντιιεραρχικό, αντιεμπορευματικό. Η λειτουργία της ανοιχτής συνέλευσης, που η συχνότητά της μέσα στο χρόνο διαφοροποιείται απ΄τις ανάγκες και τις διαθεσιμότητες, είναι καθοριστική για την πορεία της κατάληψης.

Κάθε πρόταση για τη χρήση ή τη διαμόρφωση του χώρου, για εκδήλωση, για ανταπόκριση σε κάλεσμα κλπ αλλά και κάθε πρόβλημα που προκύπτει συζητιέται στη συνέλευση. 

Παράλληλα δημιουργούνται επιμέρους ομάδες για το σχεδιασμό, τη φύτευση, την παιδική χαρά, τα ψηφιδωτά και αρχίζει να κυκλοφορεί κουτί οικονομικής ενίσχυσης. Τι γίνεται εκεί; 

Το πάρκο είναι τόπος δημιουργίας, χειραφέτησης και αντίστασης, ανοιχτός σε δράσεις πολιτικές, πολιτιστικές, αντικαταναλωτικές κλπ. 

Φιλοδοξεί να είναι, ακόμα, ένας κήπος της γειτονιάς που φιλοξενώντας μέρος της κοινωνικής ζωής των κατοίκων της πέρα από λογικές κέρδους κι ιδιοκτησίας, λειτουργεί σαν τόπος παιχνιδιού και περιπάτου, συνεύρεσης και επικοινωνίας, άθλησης, δημιουργίας και προβληματισμού, καταργώντας τα στεγανά της διαφορετικής ηλικίας, καταγωγής, μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Μπορώ ν΄αλλάξω κάτι εκεί μέσα; 

Το πάρκο συνδιαμορφώνεται από μια ανοιχτή συλλογικότητα κι αλλάζει μέρα με τη μέρα. Κάθε ιδέα μπορεί να εκφραστεί και τίποτα δεν απορρίπτεται χωρίς διάλογο κι επιχειρήματα. Όμως οι συναινετικές αποφάσεις της συνέλευσης είναι δεσμευτικές για όλους. Τι μπορώ εγώ να κάνω για το πάρκο; 

Η φυσική σου παρουσία είναι ήδη σημαντική. Η συμμετοχή σου στην ανοιχτή συνέλευση για τη συνδιαμόρφωση του εγχειρήματος ακόμα σημαντικότερη και βέβαια κάθε είδους προσφορά σε εργασία (καθάρισμα, πότισμα, χτισίματα, κατασκευές, οργανωτική δουλειά κλπ), τεχνογνωσία ή χρήματα, είναι πολύτιμη.

Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τον καθαρισμό και για το πότισμα βγαίνει στη συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 19.00.

Τι άλλο να προσέξω; Η καθαριότητα του χώρου κι ο σεβασμός της ησυχίας των γειτόνων είναι δυο θέματα που απασχόλησαν τη συνέλευση συχνά και παραμένουν ζητούμενα. 

Από πού μπορώ να μαθαίνω τα νέα του πάρκου; 

Από τους πίνακες ανακοινώσεων μέσα στο πάρκο και από το blog."

Το πάρκο πρινΚαι μετά
Σχετικά άρθρα

Βαρουφάκης ΒΙΝΤΕΟ: Οι σημερινές εκλογές γίνονται για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα, το 3ο μνημόνιο θα αποτύχει

"Η πραγματικότητα από τη Δευτέρα θα αποδομήσει τον παραλογισμό. Το 62% πρέπει να εκφραστεί, να ανοίξει γέφυρες με μια Ευρώπη που κουράζει"

ΤΑΙΝΙΑ | Σμύρνη - Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου που ακόμα και σήμερα, 90 χρόνια μετά την Καταστροφή, συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Βαρουφάκης: "Ο πρωθυπουργός μου εθλίβη από το ΟΧΙ και αποφάσισε να παραδοθεί!" Του Άρη Καλτιριμτζή απο την Deutsche Welle

Μιλώντας στη νέα εκπομπή "Conflict Zone" του αγγλόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος της Deutsche Welle ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης άφησε αιχμές για τη στάση του τέως Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη νύχτα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Δημοσκόπηση: 6 στους 10 Βρετανούς υπέρ του δημοψηφίσματος Κάμερον για μεγαλύτερη αυτονομία από την ΕΕ!

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium Research που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 58% των Βρετανών  τάσεται πέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το οποίο έχει  δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα έως το τέλος του 2017ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με θέμα την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×