op
×

26 καθηγητές του LSE τάσσονται κατά της λιτότητας στην Ελλάδα

Διαβάστηκε
26 καθηγητές του LSE τάσσονται κατά της λιτότητας στην Ελλάδα

Κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα τάσσονται 26 καθηγητές του London School of Economics, σε κείμενό τους που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Liberation, και προτείνουν ένα σχέδιο δράσης που θα επαναφέρει την ανάπτυξη στη χώρα και θα αποτρέψει την έξοδό της από την Ευρωζώνη.
«Η Ευρωζώνη διέρχεται τώρα την πιο σοβαρή κρίση στη σύντομη ιστορία της, από τη δημιουργία της το 1999. Οι συνέπειες μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πολύ αβέβαιες και κινδυνεύουν να αποδειχθούν εξαιρετικά δαπανηρές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα Grexit, είναι απαραίτητο οι πιστωτές της Ελλάδας, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, να δράσουν με υπεύθυνο τρόπο», αναφέρεται στο κείμενο.


Σύμφωνα με τους καθηγητές του LSE, «η απόλυτη προτεραιότητα καθενός από τα μέρη είναι να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό είναι χρήσιμο για τους Έλληνες, ασφαλώς. Αλλά αυτό αναμένεται επίσης να μειώσει τους κινδύνους μίας νέας έκρηξης των οικονομικών αγορών στην Ευρωζώνη».


«Για τις πιστώτριες χώρες, είναι επίσης πρωτίστως ο καλύτερος τρόπος να ελαχιστοποιηθούν οι δυνητικές απώλειες που συνδέονται με την ελληνική κρίση των οποίων οι φορολογούμενοί τους αναμένεται να αναλάβουν το τελικό βάρος. Αν η επιθυμία καθενός από τα μέρη είναι πραγματικά να εμποδίσει μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η επιστροφή στην ανάπτυξη στην Ελλάδα απαιτεί το ακόλουθο σχέδιο δράσης:


- Οι πιστωτές θα πρέπει να αποδεχθούν μια χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα, έως ότου η τελευταία να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης. Η λιτότητα σε περιόδους ύφεσης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιδεινώνει την ύφεση και συμβάλλει μόνο στην αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ: είναι μία κακή οικονομική πολιτική. Η συνέχιση σε αυτό τον ρυθμό των πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έχει ως μόνο αποτέλεσμα να καθυστερήσει την επιστροφή της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά η συνέχιση μίας τέτοιας πολιτικής είναι κυρίως ολέθρια για τους πιστωτές: η έλλειψη ελληνικής ανάκαμψης σημαίνει αδυναμία δημιουργίας πλεονασμάτων προκειμένου να αποπληρωθούν οι πιστωτές. Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν καταρρεύσει πλήρως στην Ελλάδα: η επένδυση σε μελλοντικά σχέδια που μπορούν να βελτιώσουν τις υποδομές και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.


- Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, θα πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της μάχης κατά της διαφθοράς, της συλλογής φόρων, και της οργάνωσης της αγοράς εργασίας και εκείνης των προϊόντων και των υπηρεσιών, αλλά επίσης και των συντάξεων και του ΦΠΑ. Είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί και πως θα διαμορφώσει αξιόπιστες προτάσεις για αυτά τα θέματα.


- Η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει πιθανόν όσο παραμένει σε αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας και όσο οι πιστωτές δεν σχεδιάζουν καμία αξιόπιστη προοπτική μείωσης του χρέους, Είναι ζωτικής σημασίας να καταλήξουμε σε μία γρήγορη συμφωνία ώστε το ελληνικό χρέος να επανέλθει σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Μία τέτοια μείωση θα πρέπει σαφώς να συναρτάται με την πραγματοποίηση προόδου σε άλλους τομείς, για παράδειγμα με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρεται.


Το κείμενο υπογράφουν οι: Oriana Bandiera, Erik Berglof, Margaret Bray, Robin Burgess, Francesco Caselli, Wouter Den Haan, Swati Dhingra, Andrew Ellis, Greg Fischer, Charles Goodhart, Vassilis Hajivassiliou, Ethan Ilzetzki, Richard Jackman, Henrik Kleven, Christian Julliard, Camille Landais, Jonathan Leape, Sir Christopher Pissarides (βραβείο Νόμπελ), Veronica Rappoport, Johannes Spinnewijn, Silvana Tenreyro, Dimitri Vayanos, John Van Reenen (υποψήφιος το 2009 για το βραβείο Yrjö Jahnsson του καλύτερου ευρωπαίου οικονομολόγου κάτω των 45 ετών), Shengxing Zhang et Gabriel Zucman.Πηγή: left.gr


Σχετικά άρθρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιμώνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού επειδή δεν δέχεται το βραβείο

"Η βράβευση είναι από μόνη της πολύ παράδοξη αφού η δομή μας δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από τα μνημόνια"

Πολ Κρούγκμαν: το Μνημόνιο 3 δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πετύχει

Στύβεις την πέτρα ακόμα πιο δυνατά με την ελπίδα ότι θα βγει νερό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αυστηρή λιτότητα αλλά ότι γίνεται όλο και πιο έντονη. Ακόμα και σε χώρες που έχει γίνει μια πρόοδος, όπως η Ισπανία, αυτή ήρθε όταν σταμάτησαν να παίρνουν τόσο σκληρά μέτρα και αυτό δεν το βλέπω να γίνεται στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. 

Συνέντευξη Τζέρεμι Κόρμπιν: "Με τον Αλέξη θα πολεμήσουμε μέσα στην Ευρώπη τη λιτότητα"

Για τους φίλους του είναι ο πολιτικός που μπορεί να αναστήσει τους Βρετανούς Εργατικούς επαναφέροντας την παράταξη πίσω στις «πραγματικά αριστερές» ρίζες της προ-Μπλερ εποχής.

Ιγκλέσιας προς Κόρμπιν: Τζέρεμι, καλώς ήρθες σύντροφε στη μάχη ενάντια στη λιτότητα! Άρθρο του επικεφαλής των Podemos στον Guardian

Τι έκπληξη, τι περίεργο και τι ειρωνεία το ότι ένα μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης συγκρίνει τον βετεράνο των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με τους Podemos.

Λαφαζάνης: Δεν θα δώσουμε «πράσινο φως» για το τρίτο μνημόνιο

Eπανέλαβε πως η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Το 'ΟΧΙ', το εκφράζει δυνατά η «Αριστερή Πλατφόρμα» ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκφράζουν επίσης σειρά από οργανώσεις και κινήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×