op
×

Μαξίμου: Ευρύς ανασχηματισμός με την ίδια κομματική σύνθεση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ

Διαβάστηκε
Μαξίμου: Ευρύς ανασχηματισμός με την ίδια κομματική σύνθεση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ

Μαξίμου: Ανασχηματισμός χωρίς να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ) και χωρίς πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματοςΕως την Πέμπτη τα ξημερώματα   θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με βάση την συμφωνία. Οι υπογραφές των αρμόδιων υπουργών έχουν ήδη μπει.

Ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνει μετά την ψήφιση, την Πέμπτη ή την Παρασκευή.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο ανασχηματισμός δεν θα αφορά μόνο αλλαγές υπουργών που θα ψηφίσουν οχι στην συμφωνία, αλλά θα είναι ευρύς χωρίς να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ) και χωρίς να συμμετέχουν πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Η αντικατάσταση των   Λαφαζάνη και Στρατούλη, δύο υπουργών θεωρείται βέβαιη.

Δεν αποκλείεται να φύγει και η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία φέρεται να εξετάζει την παραίτησή της από αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αλλά και από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές , ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς του να υπογράψουν το πολυνομοσχέδιο που προωθείται προς την Βουλή. Εάν οι  Λαφαζάνης και Στρατούλης δεν υπογράψουν, θα αντικατασταθούν.

Με δήλωσή του, νωρίτερα σήμερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι "η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία" και ότι "το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση".


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το βράδυ της Τετάρτης.
 
Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς κα οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.
 
Ειδικότερα θα προβλέπονται τα ακόλουθα:
 
Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%) - Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα  εισιτήρια θεάτρων.
 
- Ο μεσαίος συντελεστής  13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την   ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου),  το  νερό ( εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
 
- Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα  τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι  ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια  θεαμάτων.
 
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή  κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου,  με διατήρηση  αρχικά  μόνο στα απομακρυσμένα νησιά  έως το τέλος του 2016  όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.
 
Σε ότι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:
 
- Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους  συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
 
- Η αύξηση από το 10% στο 13% του  φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών,  πισίνες ,  τα αεροσκάφη  και σκάφη αναψυχής  άνω των 5 μέτρων.
 
- Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13%  στο 26%
 
- Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
 
- Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ” επάγγελμα αγροτών
 
-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
 
- Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο  100%.Σχετικά άρθρα

Παράδοση - παραλαβή της προεδρίας της Βουλής με αιχμές από τη Ζ. Κωνσταντοπούλου

«Ο λαός μας έχει αποτιμήσει όλους», απάντησε ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στις αιχμές που άφησε η απελθούσα πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την παράδοση – παραλαβή της προεδρίας της Βουλής.

BINTEO του Άρη Χατζηστεφάνου Οδησσός: Η ναζιστική οργάνωση "Δεξιός Τομέας" επιτέθηκε στην ελληνική αποστολή

Ομάδα της ουκρανικής ναζιστικής οργάνωσης δεξιός τομέας απέκλεισε για ώρες τα μέλη ελληνικής αποστολής στην Οδησσό, που πραγματοποιούσαν επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας. Ανάμεσά τους  ο Κώστας Ήσυχος και  η Νάντια Βαλαβάνη.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×