op
×

10ήμερο αντίστασης και "Πράσινη Κατασκήνωση": Διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον για τις #Skouries

Διαβάστηκε
10ήμερο αντίστασης και  Πράσινη Κατασκήνωση : Διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον για τις #Skouries

"Πράσινη Κατασκήνωση": Διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον για τις #Skouries

10ΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ-10 DAYS OF RESISTANCE SKOURIES FOREST
10ήμερο αντίστασης

Ενάντια σε κάθε λογική ανάθεσης.
Δεν αναμένουμε καμία ελπίδα την
πραγματώνουμε μόνοι μας.


ΣΚΟΥΡΙΕΣ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ-2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ,
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ,ΠΡΟΒΟΛΕΣ,ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ,
ΜΟΥΣΙΚΗ,ΦΑΓΗΤΟ,ΔΡΑΣΕΙΣ.


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Μ.ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
Ν.ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την περιοχή του δάσους στις Σκουριές, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξορυκτικής δραστηριότητας χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική, επισκέφτηκαν εκπρόσωποι  Οικολόγων από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, συνοδευόμενοι από κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς, στο πλαίσιο της "Πράσινης Κατασκήνωσης", που διοργάνωσε το Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Οι κατασκηνωτές, που φιλοξενούνται την τελευταία εβδομάδα στο δημοτικό κάμπινγκ της Ιερισσού, όπου και θα παραμείνουν μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουλίου, προέρχονται από τις Βρυξέλλες, καθώς και από τις χώρες Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία, ενώ οι συζητήσεις τους στράφηκαν ευρύτερα γύρω από τα "mega projects", που επηρεάζουν το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και οι επενδύσεις εξόρυξης χρυσού.


"Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε το ενδεχόμενο διοργάνωσης στις πατρίδες τους παραστάσεων διαμαρτυρίας έξω από τις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, με στόχο να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του Ελληνικού Πράσινου Ινστιτούτου: "στην περιοχή της εξόρυξης ξυλεύεται ένα αρχέγονο δάσος μεγάλης αξίας και καταστρέφεται το νερό που υδροδοτεί τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων, ενώ πρόσθεσε ότι διώκονται 350 κάτοικοι της περιοχής, γεγονός που καταδεικνύει, τον βαθμό της καταστολής."

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Καραστέργιος, εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων, ανέφερε ότι οι ξένοι επισκέπτες της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους είχαν βρεθεί εκεί και το 2014, διηγούνταν πως "έπαθαν σοκ με τη ζημία που είδαν να έχει συντελεστεί σε σχέση με πέρυσι, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των 3300 στρεμμάτων του παρθένου δάσους έχει πλέον εκριζωθεί.


Οι κάτοικοι της περιοχής, μέσω των επιτροπών αγώνα που έχουν συγκροτηθεί, προσανατολίζονται στη διοργάνωση νέων δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού το επόμενο διάστημα."Ομάδα εκπροσώπων τους αναμένεται να "κατεβεί” σύντομα (ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα) στην Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, ώστε αναλόγως των όσων συζητηθούν εκεί, οι επιτροπές να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

"Tην άμεση παύση της καταστροφής" και την αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα είχε ζητήσει με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγιάς, με αφορμή τη νέα συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου στον κόμβο Μεγάλης Παναγίας.


Λέξεις Κλειδία - Tags
Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγιάς
3
"Πράσινη Κατασκήνωση" Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα 10ήμερο αντίστασης ενάντια σε κάθε λογική ανάθεσης Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγίας
2
Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγίας
2
Eldorado Gold
37
εξόρυξη χρυσού
64
Σχετικά άρθρα

Eldorado Gold: Αναστέλλουμε όλες τις δραστηριότητες στη Χαλκιδική και προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη

Να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της στη Χαλκιδική «αρχής γενομένης από τις 24 Αυγούστου» προτίθεται η Ελληνικός Χρυσός, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Eldorado Gold, ως απόρροια της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ για ανάκληση των τεχνικών μελετών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Συγκεντρώσεις και πορεία στην Αθήνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού (03/06)

Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, καναδικών συμφερόντων, στη Χαλκιδική θα έπρεπε να έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί είναι καταστροφική, παράνομη, χωρίς κοινωνικά οφέλη και συναίνεση.

Η Αθήνα για την Χαλκιδική Πέμπτη 6 μ.μ Προπύλαια

Θέλουμε, ταυτόχρονα, να στείλουμε και ένα μήνυμα στη νέα κυβέρνηση: Να εγκαταλείψει τις διφορούμενες δηλώσεις και τα «ήξεις, αφήξεις». Να πάρει άμεσα την πολιτική πρωτοβουλία της ακύρωσης της επένδυσης, με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, που είναι πολλά και ισχυρά. Να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, με τον τρόπο που το έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή σε βάρος του κινήματος και υπέρ της Eldorado Gold. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΤΩΡΑ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική)

ΒΙΝΤΕΟ | Σκουριές 5/4/2015: ΜΑΤ και ομάδα Μεταλλωρύχων σε συνεργασία

Στην προγραμματισμένη συγκέντρωση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και χαλκού στις Σκουριές επιτέθηκε μικρός αριθμός μεταλλωρύχων με μεγάλο αριθμό ΜΑΤ ακυρώνοντας την πορεία τους.

ΦΩΤΟ Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού - άμεση απαλλαγή των διωκόμενων ‪#‎skouries‬

Μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία ΧΑΝΘ και κατέληξε στον Λευκό Πύργο. Την πορεία διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×