op
×

Και ο Ντάισελμπλουμ είχε «plan b» για επιστροφή στο φιορίνι!

Διαβάστηκε
Και ο Ντάισελμπλουμ είχε «plan b» για επιστροφή στο φιορίνι!

Την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχεται ομαδικά πυρά για το plan b, γίνεται γνωστό πως ο Γερουν Ντάσιελμπλουμ είχε το δικό του plan b - το ολλανδικό  «εναλλακτικό» σενάριο  που προέβλεπε την επιστροφή της χώρας στο φιορίνι.
 
Η Ολλανδία είχε σχέδιο έτοιμο για την επιστροφή στο ολλανδικό φιορίνι εάν η κρίση στην ευρωζώνη ξέφευγε από τον έλεγχο, δήλωσε στο ολλανδικό κανάλι RTLZ ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την προετοιμασία αυτή ως «σοφή».
 
Το plan b του Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε εκπονηθεί σύμφωνα με το Bloomberg στα μέσα του 2012, όταν τα στοιχήματα για διάσπαση της ευρωζώνης αυξάνονταν καθώς η κρίση χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα εξαπλώθηκε, σαρώνοντας την Ισπανία και την Ιταλία με το κόστος δανεισμού να εκτοξεύεται.
 
«Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων, και αυτό περιλαμβάνει και το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο, πάντα έλεγαν: θέλουμε να διατηρήσουμε όλοι μαζί το ευρώ και να κρατήσουμε το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα. Τούτο λεχθέντος, εξετάσαμε επίσης τι θα συνέβαινε εάν αυτό δεν πετύχαινε», δηλώνει τώρα, τρία χρόνια μετά, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν τυπώθηκαν ολλανδικά φιορίνια.
 
«Ήταν πολύ σωστό και σοφό από την κυβέρνηση εκείνη την περίοδο να μην κάνει εικασίες δημόσια για το θέμα, καθώς έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη», δήλωσε. «Εάν γινόταν γνωστό ότι διάφορες κυβερνήσεις προετοιμάζονταν για να αποτύχει το ένα ή το άλλο να καταρρεύσει -στο αποκορύφωμα της κρίσης- θα δημιουργούσε πανικό στις αγορές και οι επενδυτές θα αποσύρονταν μαζικά. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς, έτσι συμβάλεις στην ήττα σου».
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup ερωτήθηκε εάν ανάλογο εναλλακτικό σχέδιο είχε εκπονήσει και η Γερμανία, αλλά απάντησε πως δεν μπορεί να πει αν και εκεί είχαν γίνει παρόμοιες προετοιμασίες.
Διαβάζουμε μάλιστα στην Εφημερίδα των Συντακτών με ημερομηνία 28/11/2014:


«Στις αρχές του 2012, λίγους μήνες μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της Ελλάδα και την «αναγκαστική» παραίτηση του Σίλβιου Μπερλουσκόνι από την ηγεσία της Ιταλίας, οι Ολλανδοί προετοιμάζονταν για το χειρότερο, που τότε ήταν το σενάριο διάλυσης της ευρωζώνης. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα Argos Medialogica μετέδωσε στις 18 Νοεμβρίου ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο -με βάση ανώνυμες πηγές- αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είχε ήδη καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την ονομασία Florijn, δηλαδή «φιορίνι» για να προετοιμάσει την επιστροφή της χώρας στην προ-ευρώ εποχή. Ο νυν υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του του eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ επιβεβαίωσε στη συνέχεια τις πληροφορίες, στην εβδομαδιαία του συνέντευξη στο κανάλι RTLZ.»


Αυτή η προετοιμασία περιελάμβανε «πρακτικές θέματα», αν και η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εκτύπωση νέου-παλιού νομίσματος. Αυτά τα σχέδια βρίσκονταν στο σχέδιο της επεξεργασίας την περίοδο που πολιτικοί στην Ευρώπη συζητούσαν ανοιχτά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν ήξερε τι θα σημάνει αυτό για τις οικονομίες των χωρών τους και το κοινό νόμισμα.
 
Παρότι ο Ντάιζελμπλουμ υποστήριξε ότι τώρα πια δεν υπάρχει λόγος αυτά τα σχέδια να μένουν πλέον «μυστικά», τότε ήταν άκρως απόρρητα για να μην πανικοβληθούν οι «αγορές».
 
Ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ -υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Νοέμβριο του 2012- δεν μίλησε ποτέ για το «σχέδιο Φιορίνι», αλλά τώρα παραδέχεται ότι μια ομάδα ειδικών στα νομικά, τα οικονομικά και τις εξωτερικές υποθέσεις συγκεντρώνονταν συχνά στο υπουργείο του τις Παρασκευές για να εξετάσουν διάφορα σενάρια. «Το γεγονός ότι εξετάζονταν στην Ευρώπη διάφορα σενάρια»  λέει ο Γιάγκερ στο ντοκιμαντέρ, «ήταν κάτι που τρόμαζε πολλές χώρες. Και, περιέργως πως, δεν το έκαναν.  Εμείς ήμασταν μια από τις λίγες χώρες- μαζί με τη Γερμανία. Είχαμε συγκροτήσει και μια κοινή ομάδα για να συζητάμε τέτοια σενάρια. Η Γερμανία και η Ολλανδία».
 
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν διέψευσε την πληροφορία ότι κατάστρωνε κι αυτό σχέδια πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης και υιοθέτησης πάλι του μάρκου, γράφει ο EUobserver. «Εμείς και οι εταίροι μας στην ευρωζώνη- συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας- ήμασταν και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εμποδίσουμε την διάλυση της ευρωζώνης».

Σχετικά άρθρα

Ονειρικός ποδηλατόδρομος εμπνευσμένος από την Έναστρη Νύχτα του Βαν Γκογκ (υπέροχες εικόνες)

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης και σχεδιαστής Daan Roosegaarde δημιούργησε αυτό τον καινοτόμο ποδηλατόδρομο, ο οποίος τις νύχτες φωτίζεται, θυμίζοντας τον διάσημο πίνακα του Βαν Γκογκ.

Βαρουφάκης σε Πολ Μέισον: Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε όπλα αλλά δεν τα χρησιμοποίησε

Σε εκδήλωση του Guardian στο Λονδίνο συμμετείχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Εκεί βρέθηκε επί σκηνής για να απαντήσει σε ερωτήσεις του  οικονομικού συντάκτη του βρετανικού Channel, 4 Πολ Μέισον, παρουσία περίπου 2000 ανθρώπων.

ΒΙΝΤΕΟ Βαρουφάκης: Την νύχτα του ΟΧΙ, μετά το δημοψήφισμα, ο Αλέξης ήταν σε κατάθλιψη

Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, είδα τον Αλέξη “γονατισμένο” από την πίεση. Είχε κάνει παραχωρήσεις που δεν ήθελε να κάνει. Τη νύχτα του δημοψηφίσματος, μπήκα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και ήταν εντελώς αποθαρρυμένος, ήταν σε κατάθλιψη, ενώ εγώ ήμουν ενθουσιασμένος.

Βαρουφάκης ΒΙΝΤΕΟ: Οι σημερινές εκλογές γίνονται για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα, το 3ο μνημόνιο θα αποτύχει

"Η πραγματικότητα από τη Δευτέρα θα αποδομήσει τον παραλογισμό. Το 62% πρέπει να εκφραστεί, να ανοίξει γέφυρες με μια Ευρώπη που κουράζει"
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×