op
×

Υποχρεωτικές εξετάσεις αλλά και πρόστιμο σε όσους δεν κάνουν τσεκ απ για τον καρκίνο;

Διαβάστηκε
Υποχρεωτικές εξετάσεις αλλά και πρόστιμο σε όσους δεν κάνουν τσεκ απ  για τον καρκίνο;

Υποχρεωτικές σκοπεύει να καταστήσει για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τις προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 
Μάλιστα, επιφυλάσσει τσουχτερό «πέναλτι» στους αμελείς πολίτες, οι οποίοι θα παραλείπουν να κάνουν τα επιβεβλημένα τσεκ απ.
 
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.
 
Με τις εξετάσεις αυτές-που ξεκινούν σε συγκεκριμένη ηλικία και επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένη συχνότητα (που θα καθοριστεί βάσει των επιστημονικών οδηγιών)-επιτυγχάνεται πρώιμη διάγνωση τεσσάρων νεοπλασματικών νοσημάτων τα οποία έχουν ήδη υψηλή συχνότητα εμφάνισης στην πατρίδα μας.
 
Πρόκειται για τους καρκίνους του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου για τους οποίους οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.
 
Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών-κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά στην υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής.
 
Και συνεχίζει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν».


 
Η ποινή για την οποία μιλά ο υπουργός είναι δυσβάσταχτη, καθώς υπάρχει σκέψη να επωμίζεται ο αμελής πολίτης το 50% του κόστους της νόσου. Σημειώνεται πως η θεραπεία του καρκίνου ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ μηνιαίως και σχεδόν κανένας ασθενής δεν μπορεί να πληρώσει τέτοιου είδους εξωφρενικά ποσά από τη τσέπη του.


 

Λέξεις Κλειδία - Tags
Κολονοσκόπηση Παναγιώτης Κουρουμπλής
5
καρκίνοs
305
τεστ ΠΑΠ
32
πρόστιμα
35
Σχετικά άρθρα

Αυτά είναι τα 116 πράγματα που προκαλούν καρκίνο (λίστα)

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος στην υγεία, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, δημοσιεύει λίστα 116 πραγμάτων και συνηθειών που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Καρκινογόνα τα αλλαντικά και το κόκκινο κρέας

Τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία η κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×