op
×

Συμφωνία στο Eurogroup την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου;

Διαβάστηκε
Συμφωνία στο Eurogroup την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου;

Η 14η Αυγούστου διαμορφώνεται ως η κομβική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας, γεγονός που φαίνεται όλοι να αναγνωρίζουν, παρά τις «κορόνες» των σκληρών «παικτών», όπως η Γερμανία, περί εξάντλησης των χρονικών ορίων για την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές.
 
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει αποστείλει επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, με την οποία τους καλεί σε συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την Παρασκευή 14 Αυγούστου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα προηγηθεί συνεδρίαση την ίδια μέρα του Euroworking Group.
 
Στην επιστολή, που έχει περιέλθει σε γνώση της «Εφ.Συν.», ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ δεν αποσαφηνίζει αν η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες ή υπό τη μορφή της τηλεδιάσκεψης.
 
Το γεγονός αυτό θεωρείται λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιτελείς της ευρωζώνης αναμένουν αγωνιωδώς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και τον αριθμό των ζητημάτων που θα έχουν μείνει ανοιχτά στην ελληνική υπόθεση.
 
Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται ιδανική για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Για την μεν Ευρώπη την 14η Αυγούστου ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο τα χρηματιστήρια και οι αγορές βρίσκονται εν υπνώσει. Παράλληλα στην Ελλάδα η αργία του Δεκαπενταύγουστου λειτουργεί «κατευναστικά» για την οικονομία.
 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει όμως ακριβές χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση και την ψήφιση της συμφωνίας και των συνοδευτικών διατάξεων στη Βουλή, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αποπληρωμή της δόσης προς την ΕΚΤ στις 20 του μηνός.
 
Συγκεκριμένα οι κορυφαίοι του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου επιθυμούν η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου να συμπέσει με την επίτευξη της συμφωνίας για το νέο δάνειο. Η κυβέρνηση αποσκοπεί επίσης να καταθέσει το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή είτε το βράδυ της 16ης Αυγούστου, είτε το πρωί της επομένης, 17 Αυγούστου.
 
Κατόπιν το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ώστε μετά την απαραίτητη συζήτηση να εισαχθεί στην Ολομέλεια και να γίνει νόμος του κράτους στις 18 Αυγούστου. Το επόμενο βήμα θα είναι η εκταμίευση της πρώτης δόσης στις 19 Αυγούστου, ώστε την επομένη, που λήγει η σχετική διορία, να αποπληρωθεί το ομόλογο προς την ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.


 
Οι διαπραγματεύσεις
 
Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την αίσθηση της κυβέρνησης ότι «στα χρονοδιαγράμματα τα πάμε καλά, τα δύσκολα είναι στο περιεχόμενο», οι διαπραγματεύσεις διαφαίνεται να είναι ιδιαίτερα επίπονες το επόμενο διάστημα. Κρίνοντας μάλιστα από τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Φρανσουά Ολάντ στη χθεσινή τους συνάντηση στην Αίγυπτο, είναι εμφανές ότι οι περισσότερες δυνάμεις στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούν τη σύναψη συμφωνίας τον Δεκαπενταύγουστο.
 
Τα όποια πολιτικά προσκόμματα τίθενται προέρχονται από την πλευρά της Γερμανίας και των συμμάχων της, οι οποίοι φαίνεται ότι θα συνεχίσουν την ίδια τακτική και μετά τη σύναψη συμφωνίας και με ορίζοντα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που συνδέεται με την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
 
Ευρεία υπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο γραφείο της Τασίας Χριστοδουλοπούλου υπό τον πρωθυπουργό στις 12:15.
 
Επιβεβαίωση του χρονοδιαγράμματος
 
Τα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ ήταν η αφορμή για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Αίγυπτο, ωστόσο η σημαντικότερη επαφή του ήταν αυτή με τον Γάλλο πρόεδρο και είχε επίκεντρο τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
 
Το Μαξίμου έκανε λόγο για μια συνάντηση σε «ιδιαίτερα θερμό κλίμα» και σημείωσε πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου», επιβεβαιώνοντας έτσι το χρονοδιάγραμμα που θέτουν Αθήνα και Βρυξέλλες.
 
Σύμφωνα με το Μαξίμου, τα ζητήματα που άπτονται του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις τέθηκαν στο τραπέζι, δείχνοντας έτσι ότι είναι και το πιο «δύσκολο» κομμάτι τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης. Στόχος των Τσίπρα και Ολάντ είναι «να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
 
«Επίσης συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης» κατέληξε η σχετική ανακοίνωση. Νωρίτερα μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε «πηγαδάκι» με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο οποίο κυριάρχησε καλό κλίμα.
 
Επιτάχυνση διαδικασιών για τις συμφωνίες με Ρωσία
 
Να προχωρήσουν με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς τα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές συμφώνησαν χτες στην Αίγυπτο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος ομόλογός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που συζήτησαν για τα ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Τον προσεχή Νοέμβριο άλλωστε πρόκειται να συγκληθεί η 9η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, εξ ου και συμφωνήθηκε να συνομιλήσουν την επόμενη περίοδο ο Πάνος Σκουρλέτης, με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.
 
Ο πρωθυπουργός συνάντησε χτες και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. «Συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά καθώς και σε άλλα ελληνικά λιμάνια» σημείωσε το Μαξίμου.
 
Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο διμερείς επαφές για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στο Σουέζ και να διοργανωθεί νέα τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με φόντο τα θέματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε και τον Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο προσκάλεσε στην Αθήνα.
 
Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος
 
Πηγή: Efsyn

Σχετικά άρθρα

Με κατάληψη στο δημαρχείο Μυτιλήνης υποδέχτηκαν Σουλτς - Τσίπρα, το "Χωριό του Όλοι μαζί" στο Κέντρο Κράτησης

Οι διαδηλωτές  ανάρτησαν  στο μπαλκόνι του δημαρχείου   πανό που γράφει: "Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών" Διαμαρτυρία  από τους εθελοντές του  Χωριού του Όλοι μαζί στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.

Στη Λέσβο με τον Μ. Σουλτς ο Αλ. Τσίπρας: "Είχαμε την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας μία βάρκα γεμάτη πρόσφυγες" (βίντεο)

«Ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδας»

Γερμανός ευρωβουλευτής για πρόσφυγες: Πυροβολήστε τους στην τελική

​​Τη χρήση πυροβόλων όπλων κατά των προσφύγων προκρίνει ως έσχατη λύση ο επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και ευρωβουλευτής Μάρκους Πρέτσελ.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×