op
×

Ποια στελέχη ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής;

Διαβάστηκε
Ποια στελέχη ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής;

Η διεξαγωγή των εκλογών με λίστα έχει απαλλάξει την πλειονότητα των υποψηφίων βουλευτών από την αγωνία της εκλογής. Παραμένει, ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός προβεβλημένων στελεχών, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., η εκλογή ή μη των οποίων θα εξαρτηθεί από το ποιος θα κόψει το νήμα, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που στο σύνολό τους προβλέπουν οριακή διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει την πρωτιά, αλλά με μικρότερη διαφορά από τις οκτώ μονάδες, τότε η Ν.Δ. θα κερδίσει κάποιες επιπλέον έδρες. Αντιθέτως, αν χάσει την πρωτιά, τότε οι απώλειές του θα είναι μεγάλες και ηχηρά ονόματα, όπως αυτά των τέως υπουργών Σταθάκη, Δρίτσα, Βερναρδάκη, μπορεί να βρεθούν εκτός Βουλής.

• Στο Επικρατείας πιθανότατα δεν αναμένονται ανατροπές, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Την τέταρτη θέση κατέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και στη Ν.Δ. ο κ. Βασ. Οικονόμου.

• Στην Α΄ Αθήνας, σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής και με εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Βουλής ο κ. Χρ. Βερναρδάκης, ο οποίος βρίσκεται στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου. Αντιστοίχως, από τη Ν.Δ. κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής ο κ. Νικ. Κακλαμάνης.

• Στη Β΄ Αθήνας, αν η νέα Βουλή είναι οκτακομματική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει 3-4 βουλευτές ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές, ενώ αν χάσει, μπορεί οι απώλειες να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από τη 13η θέση και συγκεκριμένα οι Γ. Τσιρώνης, Ελένη Αυλωνίτου, Αν. Καββαδία και Στ. Παναγούλης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής. Αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, τότε σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς θα εκλέξει μάξιμουμ 15 βουλευτές. Σε αυτήν την περίπτωση, θα επανέλθουν στη Βουλή οι Γ. Μιχελάκης, Κατερίνα Παπακώστα, Ζωή Ράπτη και Αργ. Ντινόπουλος.

• Στην Α΄ Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει μεγάλη έκπληξη, καθώς η Ενωση Κεντρώων διεκδικεί 2 έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό συμβεί, τότε πιθανόν να χάσουν τις έδρες τους οι κ. Αλ. Τριανταφυλλίδης και Β. Τεκτονίδου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τότε θα διατηρήσει 2 ή 3 έδρες σε Αχαΐα, Ηράκλειο και Β΄ Πειραιά. Αν όμως κόψει το νήμα η Ν.Δ., τότε πιθανόν θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων ακόμη και ο κ. Βίτσας.

• Η μεγαλύτερη ανατροπή σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Ν.Δ. θα σημειωθεί στις τετραεδρικές (Πέλλα, Τρίκαλα, Εβρο, Ημαθία, Χανιά, Καρδίτσα, Κορινθία, Καβάλα, Πιερία και Κυκλάδες), όπου στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε τους τρεις από τέσσερις βουλευτές. Αν κερδίσει τις εκλογές, θα τους διατηρήσει ανεξαρτήτως διαφοράς από τη Ν.Δ. Αν όμως έρθει δεύτερος, τότε θα χάσει 20-23 βουλευτές τους οποίους θα κερδίσει η Ν.Δ., ενώ στα Χανιά (όπου έχει ισχυρή δύναμη το Ποτάμι) πιθανώς δεν θα εκλέξει κανένα βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής ηχηρά ονόματα, όπως ο τέως υπουργός κ. Γ. Σταθάκης, ο κ. Γ. Ουζουνίδης, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.

• Στις εξαεδρικές, ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές, εκτιμάται ότι θα χάσει 2 έδρες στη Μαγνησία. Αν όμως κάνει την έκπληξη η Ν.Δ., στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απειληθεί ακόμη και η θέση του πρώην υπουργού Θ. Δρίτσα στην Α΄ Πειραιώς.

• Από τις επτά μονοεδρικές, στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόνο τα Γρεβενά. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε, είτε έρθει πρώτος είτε δεύτερος, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η Ν.Δ. θα επανακτήσει τη Φωκίδα και την Ευρυτανία, ενώ αν είναι νικήτρια, διεκδικεί Λευκάδα, Κεφαλονιά, Σάμο και Ζάκυνθο. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός οι Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, Γ. Καραγιώργος, Στ. Γρηγόρης, Αφρ. Θεοπεφτάτου, Δημ. Σεβαστάκης και Χρ. Κοντονής.

Πηγή: Καθημερινή


Σχετικά άρθρα

Συνέντευξη: Η Ενωμένη Αριστερά θα κυβερνήσει στην Ισπανία μαζί με Σοσιαλιστές και Podemos

Για κεντροαριστερή κυβέρνηση, μαζί με τους Σοσιαλιστές και το Podemos και για εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μιλά  ο Γκάσπαρ Γιαμαθάρες της Ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς.

Έπεσε και το τελευταίο οχυρό: Οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία - Εξέλεξαν 283 άντρες δημάρχους και μια γυναίκα (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Η Σαουδική Αραβία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιες στις εκλογές

Τα σκυλιά και το καραβάνι: πολιτική κατάθλιψη και εθνική μελαγχολία. Του Νίκου Λακόπουλου

Τι μπορεί να σημαίνει για μια χώρα το ότι από τους νέους μόνο ένας στους δέκα θα πάει να ψηφίσει;  Ζούμε μια οικονομική κρίση, αλλά και μια πολιτική τραγωδία. Όλα τα κόμματα είναι ξεπερασμένα, ληγμένα με στόχο να διορθώσουν το παρελθόν και χωρίς σχέδια για το μέλλον.

Βενεζουέλα: Ιστορική νίκη της αντιπολίτευσης μετά από 16 χρόνια

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, με την ονομασία Το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), κατάφερε να αποσπάσει 99 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, έναντι 46 εδρών για το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, διαδόχου του Ούγκο Τσάβες.

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι-ες στην απεργία της 3ης Δεκέμβρη! Ενίσχυση των ταξικών αγώνων!

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους/τις εργαζόμενους/ες, συνταξιούχους, άνεργους/ες, νέους και νέες να συμμετάσχουν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Οι αγώνες του λαού μας θα νικήσουν.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×