op
×

Μενού με... έντομα θέλει να μας σερβίρει η Κομισιόν

Μενού με... έντομα θέλει να μας σερβίρει η Κομισιόν

Ένα... εναλλακτικό μοντέλο διατροφής για τους Ευρωπαίους εξετάζει η Κομισιόν, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της, τα σκουλήκια και τα έντομα (!) θεωρούνται υγιεινά και δεν βλάπτουν το περιβάλλον...

Οι μύγες, τα σκουλήκια και οι γρύλοι μπορεί να αποτελέσουν - σύμφωνα  με την έρευνα που διενεργήθηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) - ασφαλείς, θρεπτικές και πιο περιβαλλοντικά φιλικές... εναλλακτικές έναντι του κοτόπουλου, του χοιρινού και του μοσχαρίσιου κρέατος.

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν για την αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τα καινοτόμα τρόφιμα (η προηγούμενη πρόταση δεν πέρασε λόγω αντιδράσεων για την κλωνοποίηση ζώων), ζήτησε από την EFSA να ερευνήσει το πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση εντόμων.

Η EFSA στην έρευνά της αναφέρει πως η χρήση εντόμων ως πηγής τροφής και ως ζωοτροφής έχει δυνητικά σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και οφέλη σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η καλλιέργεια εντόμων - σύμφωνα με την EFSA - μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αμμωνίας, σε σύγκριση με την εκτροφή βοοειδών ή χοίρων.

«Το πώς και σε τι βαθμό η συμπερίληψη των εντόμων στη γαστρονομία μπορεί να επηρεάσει το γενικό μοτίβο κατανάλωσης στον πληθυσμό είναι ασαφές, όμως μπορεί δυνητικά να αλλάξει ταχύτατα τα μελλοντικά μοτίβα κατανάλωσης», σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής.

Στα είδη εντόμων που θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτελέσουν ανθρώπινη τροφή ή ζωοτροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται οι μύγες, οι αλευροσκώληκες, οι γρύλοι και οι μεταξοσκώληκες.

Μάλιστα, ειδικά σε μορφή πάστας ή άλλη επεξεργασμένη μορφή θεωρούνται ως εναλλακτικές του κοτόπουλου, του χοιρινού, του μοσχαριού και των ψαριών, αλλά και χρήσιμα ως ζωοτροφές.

Στην περίπτωση που διανεμηθούν για τροφή ολόκληρα τα έντομα, θα πρέπει να υποστούν κάποια επεξεργασία, όπως η ψύξη και η ξήρανση, και θα φέρουν ετικέτες με οδηγίες χρήσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μέρη των εντόμων όπως τα φτερά και τα πόδια, θα πρέπει να αφαιρούνται ώστε «να βελτιωθεί η εμπειρία της βρώσης και να μειωθεί ο κίνδυνος πνιγμού», αναφέρει η EFSA.

Ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ ήδη από το 2013 έχει αναφέρει πως τα έντομα αποτελούν μια ανεξερεύνητη πηγή διατροφής, η οποία μάλιστα μπορεί να συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ανασφάλεια σε ό,τι αφορά στην επάρκεια των τροφίμων.

Στη σχετική του έκθεση έκανε λόγο όχι μόνο για τη διατροφική αξία των εντόμων, αλλά και για τα οφέλη που μπορεί να έχει η καλλιέργεια εντόμων στο περιβάλλον και στην αντιμετώπιση της ταχύτατα αυξανόμενης ζήτησης για τρόφιμα παγκοσμίως.


Λέξεις Κλειδία - Tags
έντομα
15
Κομισιόν
37
διατροφή
210
Σχετικά άρθρα

Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πειραιά

Ξεκινά από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στο Δήμο Πειραιά, η υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό ποντοπωλείο, ώστε οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν με κάρτα τα απαραίτητα είδη διατροφής.

Μια αποτυχημένη βιομηχανία: 20 χρόνια καλλιέργεια μεταλλαγμένων

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη καλλιέργεια μεταλλαγμένων στις ΗΠΑ πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι τα μεταλλαγμένα αυξάνουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, δεν λύνουν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη και δεν θεωρούνται ασφαλή από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×