op
×

Το πείραμα 420 περίεργων ανθρώπων πέτυχε: 2 χρόνια Βιος Coop

Διαβάστηκε
Το πείραμα 420 περίεργων ανθρώπων πέτυχε: 2 χρόνια Βιος Coop

Πριν λίγες ημέρες έγιναν οι εκλογές για τα όργανα διοίκησης (Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο) του μη κερδοσκοπικού Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού, του ‘Βίος Coop

Σε μια περίοδο όπου η ιδιώτευση και η ατομική πρωτοβουλία προτείνεται κυρίαρχα ως μονόδρομος ‘επιτυχίας’, 420 περίεργοι άνθρωποι στην Θεσσαλονίκη έχουν επιλέξει να πειραματιστούν με ένα διαφορετικό, συνεταιριστικό και  αμεσοδημοκρατικό μοντέλο, που εφαρμόζει κάποιες ασυνήθιστες πρακτικές, όπως:

-Όλα τα μέλη του συνεταιρισμού έχουν 1 ψήφο στην γενική συνέλευση, ανεξαρτήτως των συνεταιριστικών μεριδίων που κατέχουν, έτσι κανένα άτομο ή ομάδα δεν μπορεί να κοντρολάρει τον συνεταιρισμό.


-Ανώτατο όργανο δεν είναι κάποια Προεδράρα ή κάποιο πεφωτισμένο ΔΣ, αλλά η Γενική Συνέλευση όλων των μελών.


-Το διοικητικό συμβούλιο δεν συνεδριάζει ποτέ μόνο του, αλλά όλες οι συνελεύσεις του είναι -ανοιχτές προς όλα τα μέλη. Η δουλειά του είναι να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.


-Οι θέσεις στο ΔΣ και ΕΣ είναι μη αμειβόμενες, όλοι όσοι συμμετέχουν το κάνουν εθελοντικά.


-Κάθε 1 χρόνο γίνεται εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης του ΔΣ (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, ταμίας, γραμματέας), ενώ αυτή έχει ξεκινήσει και στις θέσεις των εργαζομένων στο κατάστημα. Έτσι δεν παγιώνονται συγκεκριμένα πρόσωπα σε συγκεκριμένους ρόλους ευθύνης, ενώ παράλληλα αποφεύγουμε την δημιουργία ‘αναντικατάστατων’ προσώπων. Για τον ίδιο λόγο, κανείς δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στο ίδιο όργανο για πάνω από 2 συνεχόμενες θητείες.Μπορεί οι ‘νόμοι της αγοράς’ να μην συμφωνούν, αλλά το μοντέλο αυτό, εδώ και περίπου 2 χρόνια, έχει αποδείξει πως λειτουργεί με επιτυχία. Μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ανθρώπους να εναλλάσσονται στις θέσεις ευθύνης, αλλά να προσπαθούν να κρατηθούν με μανία σε αυτές. Όμως η εναλλαγή που εφαρμόζουμε στον Βίος Coop έχει φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα, ενώ οι εμπειρίες μας από αυτήν είναι διδακτικές και πολύτιμες. Η αποδοχή του κόσμου και η ανάπτυξη του συνεταιρισμού αυξάνονται κάθε μέρα, εδώ και 22 μήνες λειτουργίας. Υπάρχουν, φυσικά, δεκάδες θέματα που χρειάζονται άμεσα ή μακροπρόθεσμα βελτίωση. Δεν μεμψιμοιρούμε, είμαστε εδώ για να τα προσπαθήσουμε. Όχι με βάση την ιεραρχική επικράτηση ή το κυνήγι του κέρδους, αλλά την συνεργατικότητα, την άμεση δημοκρατία, την μη κερδοσκοπική λειτουργία και την συνδιαμόρφωση απόψεων.

Η αρχή έγινε και είναι τώρα πλέον βλέπουμε πως ένας άλλος κόσμος είναι όχι μόνο εφικτός, αλλά και υπαρκτός. Δοκιμάστε τον.

Άρης Χατζηνικολάου

Info: Ο μη κερδοσκοπικός κοινωνικός καταναλωτικός συνεταιρισμός 'Βίος Coop' λειτουργεί με βάση τις αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Άμεσης Δημοκρατίας. Το συνεταιριστικό μας παντοπωλείο βρίσκεται στην Κων. Καραμανλή 42, στην Θεσσαλονίκη. Ο συνεταιρισμός δεν ανήκει σε κάποιο αφεντικό αλλά στα 420 μέλη του. Τα περίπου 3.000 προϊόντα που θα βρει κανείς στο κατάστημα είναι σχεδόν αποκλειστικά τοπικής προέλευσης, υψηλής ποιότητας και απ' ευθείας από τον παραγωγό. Ο συνεταιρισμός είναι μόνιμα ανοιχτός σε νέα μέλη.  
Σχετικά άρθρα

Ένα παράδειγμα αυτοδιαχείρισης: Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Καταλονίας. Του Κώστα Νικολάου

Ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Καταλονίας (Cooperativa Integral Catalana) αποτελεί ένα πρωτότυπο συνεργατικό εγχείρημα σε παγκόσμια κλίμακα και συνίσταται σε μια μεταβατική πρωτοβουλία για τον κοινωνικό μετασχηματισμό από τα κάτω, διαμέσου της αυτοδιαχείρισης, αυτοοργάνωσης και δικτύωσης.

Κοινωνική Οικονομία: Ο Συνεργατισμός είναι ο τρόπος για μια ισχυρότερη οικονομία, για την ευημερία

Όπως εξηγεί η Marjorie Kelly (link is external), οι συνεργατικές μορφές ιδιοκτησίας επιτρέπουν την ευημερία των ανθρώπων, του πλανήτη και οι μελλοντικές γενιές να έχουν την προτεραιότητα έναντι των κερδών, για τους μετόχους και για τα στελέχη τους.

Γουστάρω “κρίση”! Yπάρχει λύση και λέγεται συνεργατική οικονομία

Η απάντηση στην αποτυχημένη παγκοσμιοποίηση είναι η τοπική προσπάθεια για επιβίωση. Θα αναγκαστούμε να συνεργαστούμε σε μικροκλίμακα και είναι μια καλή ευκαιρία να μην ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η οικολογική διάσταση ενός συνεργατικού εγχειρήματος

Φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2015 το Βίος Coop, ως μια καλή οικολογική συνεργατική πρακτική στο πλαίσιο του μαθήματος της «Ανθρώπινης Οικολογίας»
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×