op
×

Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Καταργείται η κλήρωση για την είσοδο φοιτητών και μειώνονται τα δίδακτρα

Διαβάστηκε
Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Καταργείται η κλήρωση για την είσοδο φοιτητών και μειώνονται τα δίδακτρα

Μιλώντας στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι το υπουργείο μελετά τον μετασχηματισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου σε αυτοδύναμο Ίδρυμα με την εκλογή οργάνων, αντικαθιστώντας την διαδικασία κλήρωσης επιλογής των φοιτητών με κριτήρια και την αύξηση του αριθμού των υποτροφιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης πρότεινε να καταργηθεί η κλήρωση για όσους επιθυμούν να φοιτήσουν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και αντ' αυτού να μπαίνουν όλοι όσοι το επιθυμούν, με μειωμένα δίδακτρα κατά 50 ευρώ ανά θεματική ενότητα. Η πρόταση έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά μόνο, όμως, για τα προπτυχιακά προγράμματα.

Σημειώνεται ότι συνολικά καταθέτουν αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές 14.000 με 15.000 υποψήφιοι εκ των οποίων κληρώνονται για σπουδές περίπου οι 5.000 διαμορφώνοντας την αναλογία ένας στους τρεις.

Το σχέδιο αυτό για είσοδο χωρίς κλήρωση στο ΕΑΠ προέκυψε όταν 30.000 φοιτητές κινδύνεψαν να βρεθούν στον αέρα όταν δεν μπορούσε να συνεχιστεί η πληρωμή των καθηγητών του Ιδρύματος καθώς έληξαν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσω των οποίων πληρώνονταν.

Τελικά βρέθηκε η εναλλακτική λύση οι 200 υπάλληλοι να πληρώνονται από το Ιδρυμα, με νόμιμους τρόπους, το οποίο επιβαρύνεται με ένα πολύ μεγάλο ποσό για τη μισθοδοσία. Εκτιμάται οτι το ποσό θα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όπως παραδέχεται η διοίκηση του ΕΑΠ χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Ίδρυμα.

Επίσης, ο κ. Καρδάσης τόνισε ότι το ΕΑΠ θα μπορούσε να κάνει περαιτέρω μείωση διδάκτρων σε όσους δεν θέλουν τα βιβλία σε χαρτί αλλά τα μελετούν μόνο ψηφιακά.


Σχετικά άρθρα

ΔΩΡΕΑΝ | Διανομή γραφικής ύλης σε μαθητές ειδικών σχολείων

Πρωτοβουλία για δωρεάν διάθεση γραφικής ύλης σε μαθητές ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων αναλαμβάνουν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Εθνικό Τυπογραφείο.

ΕΣΠΑ: Εντός των επόμενων ημερών οι προκηρύξεις των προγραμμάτων - Ποιοι τομείς ενισχύονται

Ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ ανέφερε πως εντός των επόμενων ημερών θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προσκλήσεις των νέων προγραμμάτων.

Τα 36 μέλη της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία

Στην Επιτροπή συμμετέχουν μόνο δύο δάσκαλοι και ο Θέμης Κοτσιφάκης, πρώην πρόεδρο της ΟΛΜΕ, παρά το γεγονός ότι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τον Εθνικό Διάλογο θα είναι για το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×