op
×

Παρέμβαση της εισαγγελίας ζητούν οι κάτοικοι της Ειδομένης λόγω των προσφύγων – Ζημιές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Διαβάστηκε
Παρέμβαση της εισαγγελίας ζητούν οι κάτοικοι της Ειδομένης λόγω των προσφύγων – Ζημιές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Την παρέμβαση της εισαγγελίας Κιλκίς προκειμένου να προστατευθούν οι περιουσίες κατοίκων της Ειδομένης θα ζητήσει αύριο η τοπική κοινότητα Ειδομένης σε συνάντηση που θα έχει η πρόεδρος της κοινότητας Ξανθούλα Σουπλή με την εισαγγελέα Κιλκίς.

«Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική. Όσοι δεν μπορούν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη στην ΠΓΔΜ, βρίσκονται 'εγκλωβισμένοι' εδώ και 13 μέρες στην περιοχή μας και έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στο χωριό που αριθμεί μόλις 50 σπίτια» λέει η κ. Σουπλή.

Περιγράφοντας την κατάσταση, τονίζει ότι έχουν σημειωθεί κρούσματα κλοπών από αυλές σπιτιών- "κλέψανε ακόμη και φιάλη υγραερίου"- ενώ σε μία περίπτωση, μετανάστες διέρρηξαν σπίτι, το οποίο ιδιοκτήτες επισκέπτονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

«Φωνάξαμε την αστυνομία για να επιληφθεί του γεγονότος ενώ βλέπουμε συνέχεια να ξηλώνουν ακόμα και ξύλινα περβάζια για να τα κάψουν και να ζεσταθούν» τονίζει η κ. Σουπλή, προσθέτοντας ότι οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού είναι τρομοκρατημένοι και ζητούν παρέμβαση από την εισαγγελία.

«Πολλές φορές, μετανάστες μεθούν και μπαίνουν στις αυλές ζητώντας φαγητό και τουαλέτα» αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας από την κυβέρνηση να δοθεί άμεσα μία λύση γι' αυτούς τους ανθρώπους.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, δεν πέφτει "καρφίτσα" αφού εκατοντάδες μετανάστες στους οποίους έχει απαγορευθεί η διέλευση, παραμένουν επί μέρες ευελπιστώντας να αλλάξει η κατάσταση και να τους επιτραπεί η είσοδος.

Ακινητοποιημένα 1800 βαγόνια εξαιτίας της κατάστασης στην Ειδομένη – Μεγάλες οι ζημιές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τεράστιο πρόβλημα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές έχει δημιουργηθεί από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, καθώς από τις 18 Νοέμβριου, 1500 περίπου οικονομικοί μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, εξαιτίας της άρνησης των αρχών της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν τη διέλευση.

Μεγάλοι πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως η Cosco, η Hewlett Packard και η Sony, αλλά και εισαγωγικές εταιρίες, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και τονίζουν ότι και ενόψει Χριστουγέννων θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά.Μάλιστα, μεγάλες ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με τις μεταφορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή, απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.

Δυσαρέσκεια εκφράζουν όμως και ελληνικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στα εγκλωβισμένα βαγόνια βρίσκονται περίπου 1500 τόνοι ζάχαρης αλλά και τρόφιμα σε ψυγεία, που προορίζονται για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η επιχείρηση τονίζει ότι έχουν εκδοθεί οι Χριστουγεννιάτικοι κατάλογοι του σούπερ μάρκετ, αλλά τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στα ράφια.

Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

 

Σχετικά άρθρα

Σε αυτές τις διευθύνσεις μπορούν να στείλουν οι επιχειρήσεις τα κάτωθι είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Κοινή πρωτοβουλία ανέλαβαν η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με τους παραγωγικούς και εμπορικούς φορείς της χώρας - ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΒΤ, ΕΣΒΕΠ - για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των προσφύγων σε είδη πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×