op
×

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Αλιμούρα στα Γιάννενα - ένα νέο εγχείρημα αυτοδιαχείρισης

Διαβάστηκε
Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Αλιμούρα στα Γιάννενα - ένα νέο εγχείρημα αυτοδιαχείρισης

Ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Αλιμούρα αρχίζει τη λειτουργία του στα Γιάννενα, στην Γιοσέφ Ελιγιά 20, τον Δεκέμβρη του 2015.


Δημιουργείται ως τόπος συνάντησης ατόμων και ομάδων που επιλέγουν να δράσουν συλλογικά σε μια εμπορευματική πόλη, σε μια κοινωνία ατομισμού και παραίτησης. Για να προασπίσει και να διευρύνει τον δημόσιο κοινωνικό χώρο και χρόνο, την ελεύθερη δημιουργία, την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη και τη διάδοση των ιδεών.


Ένα σημείο αλληλεπίδρασης με τα τοπικά ζητήματα, τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης. Ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης που να καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, μακριά από τη φενάκη των μεγάλων Ιδεολογιών και αφηγήσεων. 


Ένας τόπος έξω από την εξουσία του Κράτους και του Κεφαλαίου, τόπος στον οποίο δεν χωρούν μηχανισμοί της κερδοσκοπίας και προνόμια, κόμματα, ΜΚΟ, οργανισμοί ή πρόσωπα που συμμετέχουν στο σύστημα της διαχωρισμένης εξουσίας. Τόπος ανοιχτός στην Κοινωνία. 


Ο εκχ Αλιμούρα εμπνέεται από το κύμα αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων που τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί παγκοσμίως, από πλήθος τοπικών αντιστάσεων, από τις κοινωνικές κινήσεις εκείνες που διαρρηγνύουν την βαρβαρότητα της εποχής προτάσσοντας ως οδοδείκτη την ελευθερία.


Ο εκχ Aλιμούρα λειτουργεί με άξονες την άμεση δημοκρατία, την αυτοοργάνωση, την οριζοντιότητα, την ελεύθερη συνεισφορά του καθενός και της καθεμιάς, δημιουργώντας σχέσεις ισοτιμίας και αλληλεγγύης. 


Ενάντια στην ανάθεση, κάθε είδους ιεραρχία και αποκλεισμό διαμορφώνουμε, εδώ και τώρα, τον κοινό μας χώρο και χρόνο. Κανένας δεν είναι ειδικότερος από εμάς για να αποφασίζει για τις ζωές μας. 


Μόνο αποφασιστικό όργανο για τη λειτουργία του ελεύθερου κοινωνικού χώρου είναι η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση, όπου ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να συμμετέχει εφόσον σέβεται τα παραπάνω χαρακτηριστικά.


Στον χώρο λειτουργούν καφενείο, δανειστική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, ενώ διοργανώνονται τακτικά πολιτικές συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαθήματα και κύκλοι αυτομόρφωσης. 


Ακόμη, είναι ανοιχτός σε δραστηριότητες αυτοργανωμένων πρωτοβουλιών για την πόλη και το περιβάλλον, την αλληλεγγύη, την τροφή, τη στέγαση, την εργασία, την παιδεία, την επικοινωνία, την αδιαμεσολάβητη ανταλλαγή, το φύλο, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, τις ψηφιακές ελευθερίες, την επικοινωνία.

Δεν υποσχόμαστε, δεν αναθέτουμε, συμμετέχουμε.
Φτιάχνουμε σήμερα στιγμές από το κοινό μας μέλλον

Ώρες λειτουργίας: Απο τις 6μμ μεχρι οσο..
Συνέλευση: κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ 7μμ
Γιοσέφ Ελιγιά 20


Σχετικά άρθρα

ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ: Το Σύνταγμα της αλληλεγγύης! Συγκινητική κινητοποίηση χιλιάδων Αθηναίων για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των Αθηναίων στο κάλεσμα  του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Ζευγάρι στον Έβρο φιλοξένησε οικογένεια προσφύγων: "Δεθήκαμε μαζί τους, πονέσαμε για τον ξεριζωμό τους"

Στη Γαλλία, ασφαλής και υποστηριζόμενη από τις αρμόδιες δομές του γαλλικού κράτους βρίσκεται πλέον η οικογένεια από τη Συρία, που έχασε ένα μέλος της λίγο έξω από τη Λυκόφη του δήμου Σουφλίου τον Νοέμβριο του 2015. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×