op
×
Παραδοσιακό γλέντι στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «σβούρα»
Παραδοσιακό γλέντι στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «σβούρα»
03/01/16 12:30
σβούρα - Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος
Πελοποννήσου » Κορινθίας » Κορινθίων
άλλα:

Παραδοσιακό γλέντι στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «σβούρα», Σίνα 37 Κόρινθος


Παραδοσιακό γλέντι στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «σβούρα»

Παραδοσιακό γλέντι στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «σβούρα», Σίνα 37 Κόρινθος

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Μεσημέρι 12.30

Είσοδος ελεύθερη


σβούρα - Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος web:
Σινά 37, Κόρινθος 201 00, Ελλάδα
Πελοποννήσου, Κορινθίας, Κορινθίων

Ποιοι/ες είμαστε


"Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος ΣΒΟΥΡΑ αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κόρινθο. Άνθρωποι που βρέθηκαν στην πλατεία της Κορίνθου , από το Μάιο του 2011, υπό τη σκιά του μνημονίου κι άλλων αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων.

Μήνες αργότερα και ενώ το εγχείρημα της πλατείας συνεχίζει να μετρά νίκες πολιτικές και κοινωνικές, κάποιοι από εμάς θέλησαν να κάνουν το επόμενο βήμα.


Δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία ενός τόπου συνάντησης, ενός κοινωνικού χώρου, που θα στεγάσει τα όνειρα και τις προσπάθειές μας για μία πιο ισότιμη, πιο δίκαιη και πάνω από όλα μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.


Ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης ,που θα χτυπάει στη ρίζα τους πραγματικούς λόγους που μας έφεραν τον ένα κοντά στον άλλο.


Η επιθυμία δεν ήταν άλλη από το να πάρουμε ανάσες ελευθερίας σε μια ολοένα και πιο αφιλόξενη πόλη και να δώσουμε συλλογικές λύσεις καλύπτοντας τις καθημερινές μας ανάγκες, η οποία κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να κινηθούμε μακριά από τη λογική του μικρόκοσμού μας.


Ένας χώρος ζωντανός και δημιουργικός που θα διέπεται από δεσμούς επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης, μακριά από τα τεχνητά αδιέξοδα του να εμπιστευόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας σε απρόσωπες επιχειρήσεις και θα προτείνει νέους τρόπους έκφρασης σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και νέες δομές στην υπάρχουσα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.


Στόχος μας είναι η αναζήτηση και η δημιουργία εναλλακτικών μορφών κοινωνικών αλλά και παραγωγικών σχέσεων, που θα ανατρέπει την κυρίαρχη λογική της παραγωγής-κατανάλωσης-εκμετάλλευσης και θα στηρίζεται στη λογική της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.

Και πάντα με γνώμονα ενός κοινού τρόπου συνεργασίας, η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, σεβασμό στις ιδιαίτερες αντιλήψεις ή την πολιτική τοποθέτηση του κάθε ατόμου.


Ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων ,τονίζοντας πως δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός πολιτικού χώρου και δεν επιθυμούμε να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κανενός.Πρόκειται για συγκεκριμένο οικοδόμημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης, αυτοδιάθεσης και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών  και όσοι μετέχουν σ αυτόν αποδεικνύουν  την αντίθεσή τους και την αντίδραση σε κάθε μορφή καταπιεστικής εξουσίας.


Λειτουργούμε ενάντια σε κάθε διαχωρισμό με βάση την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο κλπ.

Δεν δεχόμαστε άτομα με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.Προάγουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, αφήνοντας την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία για τους φιλόδοξους ευεργέτες.

Στο χώρο του στεκιού δεν φιλοξενούνται κομματικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Φιλοξενούνται εκδηλώσεις φορέων και συλλογικοτήτων που σέβονται το πλαίσιο λειτουργίας και τους θεσμικούς κανόνες του χώρου."666 μέρες
Με τον
ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

"Με τα Κοινωνικά Δίκτυα της Κορίνθου

Ήταν ευχάριστη έκπληξη. Για μένα, τον συνάδελφό μου Χριστόφορο Κάσδαγλη, τον Βαγγέλη Αβδελά του Δικτύου για την διατήρηση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών «Πελίτι» και τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χαράλαμπο Κασίμη.

Γέμισε από κόσμο, κυρίως νέους και νέες το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου στην παρουσίαση του βιβλίου μου «Μπορώ και χωρίς ευρώ» 


Την Κυριακή το βράδυ έγινε μια πολύωρη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Αλληλέγγυα, Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία.

Τα παιδιά απ’ τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «Σβούρα» ετοίμασαν σπιτικούς μεζέδες, κέρναγαν κρασί κι έκαναν την παρουσίαση, γιορτή!Έχουν φτιάξει ένα στέκι στην οδό Σίνα 37, με μια υπέροχη αυλή και οργανώνουν εκεί καθημερινά εκδηλώσεις που θα ζήλευαν οι καλύτεροι πολιτιστικοί σύλλογοι της μεταπολίτευσης.


Κινηματογραφικές προβολές, θέατρο, κοινωνικά φροντιστήρια, δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά, μουσικές βραδιές, εργαστήρια, αυτομόρφωση. 


Τα νέα ελπιδοφόρα Κοινωνικά Δίκτυα που δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ. 
Πρόσφατα, η Ολλανδική τηλεόραση παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην δράση τους. Στην εκδήλωση συμμετείχε κι ένας ερευνητής απ’ το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ο οποίος μελετά τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας Χρόνου.

Η Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου http://www.txkorinthou.gr είναι ένα Δίκτυο Ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών και γνώσεων που στηρίζεται στο δικό της Νόμισμα συναλλαγής: τον χρόνο. 

Καταπολεμά την μοναξιά και την ανασφάλεια, προσπαθεί να δημιουργήσει σταθερές δομές αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο και να σπάσει τον κοινωνικό αποκλεισμό. 


Δίνει την δυνατότητα σε ανέργους και υποαπασχολούμενους να προσφέρουν ανταλλάξιμη εργασία με υπηρεσίες και προϊόντα, συνεπικουρούμενη από το Τοπικό Δίκτυο διάθεσης προϊόντων απευθείας απ’ τους παραγωγούς στους καταναλωτές, το Αλλότροπον: http://www.allotropon.gr/.


Στο Αλλότροπον Κορινθίας συμμετέχουν κυρίως μικροί βιοκαλλιεργητές, επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. 

Προσπαθούν να δημιουργήσουν Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής χωρίς μεσάζοντες, προσφέροντας τα προϊόντα σε τιμές 30% φθηνότερες απ’ ότι οι λαϊκές αγορές. 

Πέρα απ’ τις ανταλλαγές μέσω της Τράπεζας Χρόνου Κορίνθου, το 5-10% των προϊόντων του «Αλλότροπον» διατίθεται δωρεάν απ’ την «Ομάδα Αλληλεγγύης» σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στους στόχους του «Αλλότροπον» είναι και η δημιουργία οικοκοινότητας.

Έναν καινούργιο χώρο ετοιμάζει στην Κόρινθο το Δίκτυο «Ανταλλάζω», όπου επίσης θα γίνονται καθημερινά ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών: «το σκουπίδι του ενός είναι το διαμάντι του άλλου». 

Στο όλο εγχείρημα της Εναλλακτικής Οικονομίας συνδράμει τα μάλλα η ανοιχτή συνέλευση «Τα Περιβολάκια» http://www.perivolakia.gr συνεχίζοντας το κίνημα της πλατείας.


Με εντυπωσίασε ο «Κήπος της Αφθονίας», όπου πρωταγωνιστεί ο συνταξιούχος Γιάννης Βαρελάς. Πρόκειται για ένα ακόμη Δίκτυο από αγροκτήματα βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο οργανώνει κάθε χρόνο την γιορτή ανταλλαγής σπόρων από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, με χιλιάδες επισκέπτες. «Εφυραία Γη» έχει τίτλο το ηλεκτρονικό φυλλάδιο του «Κήπου της Αφθονίας»."

Σχετικά άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×