op
×

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαφάνισε ολόκληρη λίμνη

Διαβάστηκε
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαφάνισε ολόκληρη λίμνη

Η λίμνη Πούπο της Βολιβίας, που κάλυπτε έκταση 3000 τ.χλμ., ήταν μέχρι πρότινος η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, μετά την Τιτικάκα. 

Πλέον έχει εξατμιστεί εντελώς, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια έρημο.

Αυτό επιβεβαίωσαν πρόσφατα εικόνες του ευρωπαϊκού δορυφόρου Proba-V-Earth τoυ Ευρωπαϊκού Κέντρου Αεροναυπηγικής (ESA). Η συγκριτική παρουσίαση σχετικών εικόνων της λίμνης από το 2014 μέχρι σήμερα σοκάρουν.


enallaktikos-gr-limni-poopo-ksirasia-volivia

Φυσικό φαινόμενο ή ανθρώπινος παράγοντας;

Η λίμνη Πούπο που βρίσκεται στην περιοχή Ορούρο, προσέφερε στο παρελθόν σπίτι σε πολλούς έμβιους οργανισμούς, ζωικούς και φυτικούς. Η περιοχή έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.


enallaktikos-gr-limni-poopo-ksirasia-volivia

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες σε μια προσπάθεια καθησυχασμού ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, προβλέποντας μάλιστα ότι η λίμνη θα ξαναέρθει σύντομα στα παλιά της επίπεδα. Αυτό που δεν παίρνει πάντως υπόψη του είναι ότι στην περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά και η συχνότητα των βροχοπτώσεων. Από την άλλη πλευρά πολλοί κλιματολόγοι έχουν διαφορετική άποψη.


enallaktikos-gr-limni-poopo-ksirasia-volivia

Σταδιακή εξάτμιση

Το ιστορικό της λίμνης είναι βεβαρυμένο. Και τη δεκαετία του 1980 ένα μεγάλο τμήμα της είχε ξανά εξατμιστεί. Τα αποθέματα νερού σταδιακά αποκαταστάθηκαν. Έπειτα εκ νέου άρχισαν να χάνονται. Ένας φαύλος κύκλος. Σήμερα η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη, ενώ οι επιπτώσεις αναμένεται να φανούν σε ολόκληρη την έκτασή τους στο μέλλον.Από την ξηρασία επηρεάζονται και τα φλαμίνγκο, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Χιλιάδες εξωτικά πτηνά αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, κι από τη λίμνη Πούπο να βρουν καταφύγια σε κοντινές ελώδεις περιοχές. Ωστόσο αμφίβολο παραμένει εάν θα καταφέρουν να επιβιώσουν εκεί μακροπρόθεσμα.


enallaktikos-gr-limni-poopo-volivia

enallaktikos-gr-limni-poopo-ksirasia-volivia

Αλλά δεν είναι μόνο τα φλαμίνγκο που μεταναστεύουν, πολύ περισσότερο οι κάτοικοι της περιοχής που μέχρι πρόσφατα ζούσαν από τη λίμνη. Πλέον οι λιγοστές οικογένειες αγροτών και ψαράδων που έχουν απομείνει εδώ δεν μπορούν να επιβιώσουν, αφού δεν μπορούν ούτε να ψαρέψουν ούτε να ποτίσουν τις καλλιέργειες κινόα. «Μοναδική πηγή εισοδήματος για εμάς ήταν το ψάρεμα. Με την εξαφάνιση της λίμνης χάσαμε τη ζωή μας. Δεν έχουμε πια κανένα στήριγμα», λέει με μεγάλη λύπη ο Ντον Σιλβέριο, ένας γέρος ψαράς από την περιοχή.
πηγή: dailymail.co.uk

enallaktikos-gr-limni-poopo-ksirasia-volivia

Σχετικά άρθρα

Η χώρα που θέλει να πετύχει διατροφική ανεξαρτησία έως το 2020 στηρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς

Πώς μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή και να προωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα  την επισιτιστική ασφάλεια;

Σε επισιτιστικό συναγερμό το Μαλάουι μετά την χειρότερη περίοδο ξηρασίας

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής το Μαλάουι εξαιτίας της ξηρασίας - Το φαινόμενο προκαλείται από τις ασταθείς κλιματολογικές συνθήκες στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής.

Λύση στην ξηρασία: Καινοτόμο σύστημα μετατρέπει την ομίχλη σε πόσιμο νερό! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που έχει χαμηλό κόστος παραγωγής και λειτουργίας, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για περιοχές με μεγάλη ξηρασία, όπου το νερό είναι ακριβό και δυσεύρετο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×