op
×

Cretan ΙΑΜΑ: Η παγκόσμια πατέντα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης διατίθεται πλέον στα φαρμακεία

Διαβάστηκε
Cretan ΙΑΜΑ: Η παγκόσμια πατέντα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης διατίθεται πλέον στα φαρμακεία

Το Cretan IAMA Olvos Science αποτελεί καρπό της πολυετούς έρευνας διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική γνώση, σε συνεργασία με την εταιρία Olvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρίας Galenica.

Περιέχει αιθέρια έλαια τριών αρωματικών βοτάνων. Θυμάρι (Coridothymus Capitatus), φασκόμηλο (Salvia Fruticosa) και δίκταμο (Origanum Dictamnus), σε συγκεκριμένες αναλογίες, μαζί με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

Το Cretan IAMA που έχει κατοχυρωθεί ως παγκόσμια πατέντα και διατίθεται, πλέον, στα φαρμακεία. 

Ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και ένας εκ των τεσσάρων επιστημόνων που ανακάλυψαν το ιδιοσκεύασμα, μιλάει αποκλειστικά στο ert.gr για την επιστημονική «περιπέτεια» μέσα από την οποία γεννήθηκε το Cretan IAMA.Συνέντευξη στις Ασπασία Κακολύρη και Τζένη Χαραλαμπίδου 

 

-κ. Λιονή, πότε και με ποιες αφορμές ξεκίνησε η έρευνά σας, όπου μπήκαν στο… μικροσκόπιο τα κρητικά βότανα; Και για ποια κρητικά βότανα πρόκειται;

Οι πρώτες κλινικές παρατηρήσεις ξεκινούν από το Σπήλι Αγ. Βασιλείου στην Κρήτη και το τοπικό Κέντρο Υγείας, καθώς το ιστορικό υγείας των ηλικιωμένων και οι αφηγήσεις τους για τους συντελεστές των υγιών γηρατειών οδήγησαν σε ανθρωπολογικές μελέτες, σε συνεργασία με τον καθηγητή Jan Slikkerveer από το Παν. Leiden, οι οποίες κατέγραφαν την αυτόχθονη γνώση και τη σοφία των Κρητών, που διατηρήθηκαν από χιλιάδες χρόνια. Οι ανθρωπολογικές μελέτες γρήγορα οδήγησαν σε εργαστηριακή έρευνα και η πρώτη αναγνώριση της αντιοξειδωτικής δράσης των αρωματικών φυτών της Κρήτης έγινε στο περιοδικό The Lancet το 1998. Η συνεργασία με τους καθηγητές Η. Καστανά και Γ. Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Σ. Πυρίντσο της Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου οδήγησε στη διατύπωση υποθέσεων για τη δράση των αρωματικών φυτών σε ιογενείς λοιμώξεις και ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και της γρίπης. Η υπόθεση αυτή ενισχύθηκε από εργαστηριακές δοκιμασίες που έγιναν από τον καθηγητή κ. Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής, κι έτσι οδηγηθήκαμε στην κλινική δοκιμή σε ανθρώπους με αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό International Journal of Ethnopharmacology (2015). Το Κρητικό Ίαμα είναι συνδυασμός τριών βοτάνων.Αυτά είναι το φασκόμηλο, θυμάρι και ο δίκταμος σε μια συγκεκριμένη αναλογία. Ο δίκταμος φύεται αποκλειστικά στην Κρήτη. Τα άλλα υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά είναι πιθανόν να διαφέρουν από αυτά που περιλαμβάνουν το κρητικό ίαμα όσον αφορά το γενετικό τους αποτύπωμα.

-Μιλήστε μας γι’ αυτή τη συνεργασία (εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης) του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα, μιας ερευνητικής ομάδας τεσσάρων επιστημόνων και μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε; 

Η διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία στη βιοϊατρική έρευνα εξακολουθεί να αποτελεί μια πρόκληση για τη χώρα μας και ήταν και για μας. Σήμερα αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία. Το ίδιο και η συνεργασία με μια φαρμακευτική εταιρεία, που ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τις αρχές και τα standards που η ίδια εξαρχής έθεσε στη συνεργασία μαζί μας.
-Είχατε υποπτευθεί από την αρχή αυτής της επιστημονικής περιπέτειας πού θα καταλήξει η έρευνα; 

Είχαμε προβλέψει και εκτιμήσει την προοπτική. Όμως, είναι αλήθεια ότι η υποδοχή και αποδοχή των ερευνητικών μας αποτελεσμάτων μας εντυπωσίασε θετικά.

-Πόσο αποτελεσματικό είναι το εκχύλισμα έναντι ιογενών λοιμώξεων;

Τα οφέλη εκτιμώνται σε διάφορα επίπεδα. Ήταν γνωστό από παλαιότερη ερευνητική προσπάθειά μας ότι τα αρωματικά αυτά φυτά του Κρητικού Ιάματος έχουν αντιοξειδωτική δράση και ότι αυτό σημαίνει αρκετές επιδράσεις στην υγεία και στην άμυνα του οργανισμού. Με το συγκεκριμένο σκεύασμα, όμως, αξιοποιούμε τη δράση τους έναντι των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και της γρίπης. Συστήνεται να χορηγείται, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με τη χορήγηση 2 μαλακών καψουλών την ημέρα για 7 ημέρες.

-Σας εξέπληξαν τα αποτελέσματα; Πώς υποδέχτηκε το κρητικό ίαμα η επιστημονική κοινότητα; Ήταν κάτι περισσότερο από εκείνο που εκτιμούσατε ότι θα έρθει;

Η ερευνητική ομάδα μας είναι διεπιστημονική και οι ανακοινώσεις ή δηλώσεις της βασίζονται σε αποτελέσματα που έχουν τεκμηριωθεί στο εργαστήριο και στην επιδημιολογική έρευνα με αντίστοιχες δημοσιεύσεις στον βιοϊατρικό τύπο. Δεν έχουν καταγραφεί αρνητικές στάσεις από μέρους της επιστημονικής κοινότητας, άλλωστε η ερευνητική μας προσπάθεια διανοίγει καινούργιες διαδρομές στη βιοϊατρική έρευνα και στην επιχειρηματικότητα.

-Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Κρητικό ΙΑΜΑ. Τι απήχηση έχει στην κοινωνία; 

Οι πρώτες εντυπώσεις μας είναι ιδιαίτερα θετικές. Υπήρξε μια σημαντική αποδοχή, όπως αυτή αποτυπώνεται στα θετικά μηνύματα που φτάνουν σε μας, τους κύριους ερευνητές, από τους ίδιους τους καταναλωτές αλλά και στην Εταιρεία Galenica που έχει την ευθύνη της κυκλοφορίας του προϊόντος, όπως καταγράφονται στις πωλήσεις του ανά την Ελλάδα.

-Συνεχίζεται από την ομάδα σας η μελέτη και η έρευνα όσον αφορά την ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και στην παραγωγική διαδικασία; 

Ήδη υλοποιείται μελέτη για την περαιτέρω αξιολόγηση της κλινικής αποτελεσματικότητας του κρητικού ιάματος σε άτομα με ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και γρίπη, ενώ σχεδιάζεται και μια προοπτική μελέτη που θα διερευνήσει τη δράση του στην πρόληψη των λοιμώξεων αυτών. Η μελέτη αυτή θα εξετάσει και τις πλειοτρόπες δράσεις του και σε άλλα συστήματα και παθήσεις, όπως τις λειτουργικές διαταραχές του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού.

Το Cretan IAMA ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Η επιστημονική ομάδα (Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & ΠΦΥ, Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας, Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας) και η Olvos Science με τη δημιουργία του Cretan IAMA κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον πλούτο της ελληνικής γης, εξελίσσοντας την παραδοσιακή γνώση και δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική, καθώς είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα.


Σχετικά άρθρα

Μια έξυπνη πατέντα για να πιάσετε τα βλαβερά έντομα που ενοχλούν τα μελίσσια

Όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να έχουν παγίδες για να πιάνουν τα βλαβερά έντομα ( σφήκες , μπάμπουρες,  πεταλούδες)  που μπαίνουν στη κυψέλη και αποδεκατίζουν τις μέλισσες. 

Μάθημα χαρούμενης ιατρικής με ελεύθερη είσοδο από τον Αλέξανδρο Λουπασάκη

Ιδιαίτερη θεραπευτική προσοχή θα δώσω, σε όσους έρθουν και υποφέρουν σήμερα από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους (αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγίες, περιαρθρίτιδα του ώμου κλπ).

Όλοι αύριο στο δωρεάν μάθημα χαρούμενων πρώτων βοηθειών με τον γιατρό Αλέξανδρο Λουπασάκη!

Ισως κάποιους να τους τρώει η περιέργεια να μάθουν,πως τα καταφέρνει ο κουρκουμάς να βγάζει άκρη στο φλερτ με το μαύρο πιπέρι,το κύμινο, το κόλιανδρο, το κάρδαμο, το κόκκινο τσίλι, το τζίντζερ, την κανέλα και τα γαρίφαλα.

Ένα και μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο στα κορυφαία του κόσμου για το 2016

Η ανάδειξη του αποδεικνύει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και στην εδώ και χρόνια πολιτική της απαξίωσης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας στην Ελλάδα των μνημονίων

Το χαρούμενο ξύπνημα της αυτοθεραπείας. Ημερολόγιον Οσφυαλγίας | Του γιατρού Αλέξανδρου Λουπασάκη

Μ'αυτό το ημερολόγιο μοιράζομαι μαζί σας τι κάνω εγώ για τις αλήθειες, που φωνάζει το ψυχόσωμά μου. Το να γνωρίζεις πολλά δεν σημαίνει ότι θα γλυτώσεις από τα επώδυνα μαθήματα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×