op
×

Κρυφτούλι με τον Ήλιο - Εξελίξεις στην αγορά φωτοβολταϊκών

Κρυφτούλι με τον Ήλιο - Εξελίξεις στην αγορά φωτοβολταϊκών

Του Φίλη Καϊτατζή*


Η χαμένη τιμή... των φωτοβολταϊκών


Miα ακόμα δωρεάν διαφήμηση για την ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταικών είναι και  η παρατεταμένη  ηλιοφάνεια  στη  χώρα μας ,χειμώνα καιρό,δέλεαρ για την  προσέλκυση κεφαλαίων από ξένους και εγχώριους επενδυτές.    

Οπως άλλωστε διαφημίζει  και στην ιστοσελίδα του το ΥΠΕΚΑΝ , "η προοπτική ανάπτυξης και εφαρμογής  φ/β συστημάτων είναι ιδιαίτερα υψηλού δυναμικού ηλιακής ενέργειας .Η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταικά έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: αποδίδει την μέγιστη ισχύ της κατά την διάρκεια της ημέρας που παρουσιάζεται η μέγιστη ζήτηση."

    

Η Ελλάδα όμως,αν και βρίσκεται γεωγραφικά σε μία απο τις( προνομιούχες) θέσεις μέγιστης ηλιοφάνειας, σε σχέση με τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ,δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει αυτή την κατάσταση επαρκώς και να καταστήσει την  παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας απο φ/β οικονομικά  βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Η οικονομική κρίση και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους (θα) σκιάζουν, όσο (θα) διαρκούν ,τις προοπτικές του κλάδου αποθαρρύνοντας -αν όχι τον ήλιο- οποιαδήποτε σοβαρή επεν δυτική σκέψη, σε ένα τομέα που έχει ήδη πληγεί από το κινέζικο ντάμπινγκ.(Το  γεγονός αυτό προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στην ευρωπαική και φυσικά την δική μας βιομηχσνία παραγωγής φωτοβολταικών) .

Ενα στοιχείο ,που χαρακτηρίζει σήμερα τον τομέα των φ/β(συνολικά στην επικράτεια ) ,είναι  το ποσοστό μείωσης στις ταρίφες των φωτοβολταικών: μετά το new deal έφτασε το 21,3%, στα πάρκα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά οι ταρίφες υποχώρησαν κατά 18,7% . Η μεγαλύτερη μείωση με 24,6% καταγραφτηκε στα πάρκα στο διασυνδεδεμένο σύστημα.


Τον Δεκεμβριο του  2015, ο υπουργός περιβάλλοντος - ενέργειας  Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε υπουργική απόφαση, με την  οποία ενεργοποιήθηκε παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση του 2013 για τις υπηρεσίες" διακοπτόμενου φορτίου” που αποσκοπούν: στην παροχή χαμηλότερων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία. Με την  απόφαση αυτή, ορίζεται ένα “μεταβατικό τέλος ασφάλειας εφοδιασμού” (ή τέλος διακοψιμότητας όπως λέγεται), "το οποίο έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο  ρυθμίσεων που έχουν περικόψει δραστικά τα προσδοκώμενα έσοδα των σταθμών ΑΠΕ".- με εξαίρεση τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τα συστήματα αυτοπαραγωγής (net-metering), όλοι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα επιβαρυνθούν με ένα τέλος 3,6% επί του τζίρου τους για τη διετία 2016-2017.( Αντίστοιχως, τα αιολικά πάρκα θα επιβαρυνθούν με 1,8% του τζίρου τους, τα μικρά υδροηλεκτρικά με 0,8% και οι λοιπές ΑΠΕ με 0,6%)".


Νότα Αισιοδοξίας  για τις προοπτικές-αν και δεν αφορούν  το εγγύς μέλλον- τών φ/β ( και τις  ΑΠΕ γενικότερα) στην Ελλάδα,  είναι τα στοιχεία  που παρουσιάστηκαν σε μελέτη την οποία εκπόνησε  ομάδα  ερευνητών των πανεπιστημίων Stanford και berkeley του Βερολίνου (Νοέμβριος 2015), με την οποία  περιγράφεται, πως, θα επιτευχθεί η κάλυψη του συνόλου των αναγκών του πλανήτη σε ηλεκτρική ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές ,έως και το 2050 .Συγκεκριμένα, για την χώρα μας  εκτιμάται: το 47,8% της ηλεκτροπαραγωγής  θα καλύπτεται   απο φ/β, το 34% απο αιολικά και το 18,2% απο άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Στην κούρσα των φ/β η Κίνα είναι μπροστά.  Δεν θα μπορούσε να μην είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο τεχνολογίας (αυτό μπορεί να χτυπηθεί)και κόστους(...) Τρείς είναι οι παράγοντες επιτυχίας μιας φωτοβολταϊκής επένδυσης: το  γινόμενο της ηλιοφάνειας, της επιφάνειας κάλυψης, και της αποδοτικότητας των στοιχείων.   Οταν όμως υπάρχει ζήτηση, η χαμηλότερη τιμή είναι αυτή που  παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των εταιριών:  σήμερα ο ''ασιατικός τίγρης''   παράγει το 60% ή περίπου τα 2/3 των φ/β παγκοσμίως ,φιλοδοξώντας το 2016 να φτάσει τα 15 γιγαβάτ σε εγκαταστάσεις φωτοβολταικών με έργα που επικεντρώνονται στο θιβέτ,λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας, αλλά και  μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη κάλ.


Δεν καταθέτουμε τα ...όπλα αλλά ,  "όποιος   υποστηρίζει σήμερα οτι μπορεί να ανταγωνιστεί σε τιμές τους ασιάτες παραγωγούς" δεν λέει την αλήθεια'' εχει πεί παράγοντας της αγοράς διευκρινίζοντας:"οι εγχώριες  βιομηχανικές μονάδες  υπολειτουργούν αδυνατώντας να ανταγωνιστούν την ραγδαία μείωση των τιμών όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες ευρωπαικές και αμερικανικές του κλάδου φ/β''(Σσ. πλην εξαιρέσεων) Και" μόνο όσες έχουν εξασφαλισμένες πωλήσεις ή τροφοδοτούν  με φωτοβολταικά δικές τους εγκαταστάσεις επιβιώνουν ακόμα".  Να προσθέσουμε στο σημείο αυτό οτι ο όγκος του απαιτούμενου υλικού είναι πολύ μεγάλος και η παραγωγή του είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος ενω απαιτούνται υπέρογκα κεφάλαια για το κόστος του εξοπλισμού αλλά και της ενέργειας που καταναλώνεται κατα την παραγωγική διαδικασία.                                                                                                                                      


Ανοίγοντας παράθυρο στην διεθνή πραγματικότητα,  το μέλλον των φ/β '' φαίνεται να βρίσκεται και στην αποθήκευση'' ηλιακής ενέργειας:σε έρευνα της "IMS Research και της Clean Technica" υποστηρίζεται οτι "η αποθήκευση ενέργειας ,μπορεί να είναι το μέλλον της ενέργειας".Να σημειωθεί ότι "η  ηλιακή ενέργεια που φθάνει στη Γη είναι 6.000 φορές μεγαλύτερη (89 Petawatt )της ενέργειας που καταναλώνουν όλοι μαζί οι άνθρωποι (15 Terawatt) και ότι η  παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια(απο τον ήλιο) έχει την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα (170 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο) από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Σε ένα 24ωρο κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας της  γης δέχεται κατά μέσο όρο ποσότητα ηλιακής ενέργειας διπλάσια απο εκείνη που θα μπορέσει ποτέ να ληφθεί απο το σύνολο των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περισσότερη απο αυτή που καταναλώνει ο άνθρωπος σήμερα (2016) σε διάστημα ενός χρόνου".


Στην Ελλάδα που βλέπει τον ήλιο να ...περνά, πολλά  δεν θα είχαν γίνει  πραγματικότητα, αν,υπό  την πίεση  περιβαλλοντικών προβλημάτων,   δεν είχαν κινηθεί  διαδικασίες διεθνώς,  δεν είχε  επικυρωθεί το πρωτόκολλο του Κιότο και άλλες  συμφωνίες  παγκόσμιου χαρακτήρα, που-ανεξαρτήτως υπερβολών- επέβαλαν και ορθώς, την στροφή σε "πράσινες μορφές ενέργειας ,οι οποίες υποστηρίχθηκαν(-ίζονται)  στην αγορά  με νέες τεχνολογίες που συνεχώς εξελίσσονται. 

       

Κλείνουμε το σημείωμα αυτό με μια τοποθέτηση του ΣΕΒ (συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών) σχετικά με την ενέργεια:

     

" Οι προκλήσεις του ενεργειακού συστήματος αφορούν το περιβάλλον, λόγω της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και των (συνακόλουθων)εκπομπών αερίων του θερρμοκηπίου,την αειφορία,τα πεπερασμένα αποθέματα ορυκτών πηγών και την αναπόφευκτη μείωση της διαθεσιμότητας τους ή/και την ασφάλεια εφοδιασμού,καθώς οι ορυκτές πηγές είναι γενικώς εντοπισμένες σε συγκεκριμένες περιοχές, που επηρεάζονται  απο την γεωπολιτική κατάσταση και αστάθμητους παράγοντες εν γένει.Στις παραπάνω προκλήσεις θα πρέπει να προστεθεί η απαίτηση των χρηστών για φθηνή και επαρκή ενέργεια ,καθώς και την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς."


Φθηνή  ενέργεια για κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να συμπληρώσουμε- ένα ζήτημα που μόνο με ένα  ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό θα βρεί τη λύση του.Ενα συνεκτικό σχέδιο, που θα βάζει και την κάθε  μορφής ενέργεια στη ...θέση  ,που της αναλογεί, στην αγορά.   

Επενδύοντας...ενεργειακά


Τα φωτοβολταικά αναλόγως της χρήσης του παραγόμενου ρεύματος διακρίνονται στίς εξής κατηγορίες:


-Στα αυτόνομα συστήματα, των οποίων η παραγόμενη ενέργεια καταναλώνεται επιτόπου και εξολοκλήρου απο την παραγωγή στην κατανάλωση και 

-Στα διασυνδεδεμένα συστήματα ,των οποίων η παραγόμενη ενέργεια διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο για να μεταφερθεί και να καταναλωθεί αλλού.

Οι φορείς που εμπλέκονται όταν επιχειρούμε να επενδύσουμε στον τομέα της ενέργειας είναι:


ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) είναι ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή με κύρια αρμοδιότητά της να εποπτεύει την εγχώρια αγορά ενέργειας, σε όλους τους τομείς της, εισηγούμενη προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και λαμβάνοντας η ίδια μέτρα για την επίτευξη του στόχου της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ειδικότερα, όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης, η ΡΑΕ έχει αποφασιστικό ρόλο στη χορήγηση αδειών παραγωγής (αφορά έργα μεγάλης κλίμακας, όχι οικιακά και μικρά εμπορικά).


ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) φροντίζει για την ομαλή καθημερινή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ άλλων, διενεργεί τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (αγοροπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς π.χ. ΔΕΗ, ιδιώτες παραγωγοί σταθμών φυσικού αερίου- και προμηθευτές ΔΕΗ και ιδιώτες-), διευθετώντας τις χρηματικές συναλλαγές στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού. Επίσης, συνάπτει συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ και καταβάλει τις πληρωμές που προβλέπονται στις συμβάσεις αυτές


ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) είναι κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, ωστόσο είναι ανεξάρτητη λειτουργικά και διοικητικά εταιρεία. Έργο του ΔΕΔΔΗΕ είναι η λειτουργία, η συντήρηση και η ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (χαμηλή και μέση τάση). Στις αρμοδιότητες του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνεται επίσης η διαχείριση της παραγωγής και η λειτουργία της αγοράς των συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου).


ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) σκοπός του είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς (υψηλή τάση) ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο. Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ωστόσο είναι πλήρως ανεξάρτητος λειτουργικά και διοικητικά.


Πως εμπλέκεται ο πολίτης με τους παραπάνω φορείς:


Οικιακός καταναλωτής


Αν ένας οικιακός καταναλωτής θέλει να γίνει αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (αξιοποιώντας τη νομοθεσία για το net-metering), ο μόνος από τους παραπάνω φορείς που εμπλέκεται είναι ο ΔΕΔΔΗΕ με τον οποίο υπογράφει σύμβαση σύνδεσης. Από εκεί και πέρα, υπογράφει μια σύμβαση συμψηφισμού είτε με τη ΔΕΗ είτε με άλλο εναλλακτικό πάροχο.


Μικρός εμπορικός καταναλωτής


Ισχύουν ότι και για τον οικιακό.


Μικρομεσαίοι επενδυτές ΑΠΕ


Οι μικροί παραγωγοί ΑΠΕ (π.χ. μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρές μονάδες βιομάζας) υπογράφουν σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ και σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΛΑΓΗΕ. Ειδικά στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, και οι δύο συμβάσεις υπογράφονται με τον ΔΕΔΔΗΕ.


Μεγάλοι επενδυτές ΑΠΕ


Στις μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ, απαιτείται η έκδοση Άδειας Παραγωγής από τη ΡΑΕ. Επίσης υπογράφεται σύμβαση σύνδεσης (με τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ ανάλογα αν η σύνδεση γίνεται στη μέση ή στην υψηλή τάση) και σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΛΑΓΗΕ.

Το μέλλον των ΑΠΕ  έως το 2020


''Το 2010, η ελληνική Πολιτεία έθεσε ως στόχο τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 40% ως το 2020. Έως σήμερα, είμαστε  στο περίπου 55% αυτού του στόχου, ενώ πετύχαμε λιγότερο από το 80% του ενδιάμεσου στόχου που προβλεπόταν για το 2014.'' 


Ο Στέλιος Ψωμάς σύμβουλος σε θέματα ενέργειας περιβάλλοντος προβάλλει τίς προοπτικές:  


''Την ίδια χρονιά, το αρμόδιο υπουργείο παρουσίασε και μια ενδεικτική αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, προβλεπόταν τότε να φτάσει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ τα 10.650 μεγαβάτ (MW) ως το 2020. Ειδικότερα προβλεπόταν να υπάρχουν, μεταξύ άλλων, 7.500 MW αιολικών και 2.200 MW φωτοβολταϊκών ως το τέλος της δεκαετίας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η αναλογία μεταξύ των τεχνολογιών αναθεωρείται ανά διετία με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στις επιμέρους αγορές, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ


Η ζωή βέβαια τα έφερε αλλιώς. Αρχικά είχαμε μία εκρηκτική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών την περίοδο 2010-2013, με αποτέλεσμα, ο ενδεικτικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά να καλυφθεί επτά χρόνια νωρίτερα. Έτσι, εκ των πραγμάτων η Πολιτεία έδωσε το 2014 ένα επιπλέον περιθώριο σχεδόν 2.000 MW νέων φωτοβολταϊκών ως το 2020. Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση και η πολιτική ρευστότητα επιβράδυναν τις επενδύσεις στις υπόλοιπες ΑΠΕ, με αποτέλεσμα ως σήμερα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ να μη ξεπερνά τις 5.000 MW.


Δεδομένων των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λοιπόν, τι μπορεί να περιμένει κανείς για την επόμενη πενταετία; Οι εκτιμήσεις διαφόρων φορέων (ενεργειακοί δημόσιοι φορείς, Πανεπιστήμια, φορείς αγοράς) συγκλίνουν ότι το πολύ να εγκατασταθούν άλλα 3.000-3.500 νέα μεγαβάτ ΑΠΕ ως το 2020, πολύ κάτω από τους αρχικούς στόχους δηλαδή. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι ότι οι ΑΠΕ θα φτάσουν τα 8.000-8.500 MW το 2020, ενώ σχετική μελέτη του ΑΠΘ (Μελέτη επίδρασης ενεργειακού σχεδιασμού για το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας για τα έτη 2015-2030,) που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, προβλέπει περίπου 8.000 MW στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας''.
Καρδιογράφημα στον ήλιο


Μετά τα δύσκολα χρόνια μετά το 2013, όταν ουσιαστικά καταστράφηκε εντελώς η αγορά, με τα απεγνωσμένα μέτρα της κυβέρνησης, σιγά σιγά φαίνεται φως στο τούνελ της ηλιακής ενέργειας στην ελλάδα τονίζει ο Τάκης Γρηγορίου υπευθυνος εκστρατειών για το κλίμα της Greenpeace

Σε αυτό το συμπέρασμα προσθέτει, οδηγούν τρεις παράγοντες:


''Πρώτος, η ραγδαία μείωση του κόστους τεχνολογίας επιτρέπει πλέον τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για ιδιοκατανάλωση, δεν χρειάζεται δηλαδή πλέον να πουλάς την παραγόμενη κιλοβατώρα στο δίκτυο.


Δεύτερος, το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη 2014 (με υπουργική απόφαση) και τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Μάιο επιτρέπει ακριβώς αυτό: δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυτοπαραγωγής ηλιακής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση. Ο νέος νόμος αναμένεται να αρχίσει να δίνει ζωή στην αγορά, καθώς όλο και περισσότεροι τελικοί καταναλωτές θα συνειδητοποιούν ότι συμφέρει η αγορά ενός φ/β συστήματος με απόσβεση στα 7-10 χρόνια.


Τρίτος, σχετίζεται με το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας. Ένα εγκατεστημένο kWp φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα παράγει έως και 2 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι ένα αντίστοιχο στην Γερμανία. Καθώς η τιμή των φ/β παγκοσμίως μειώνεται και η τεχνολογία γίνεται προσιτή σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας χωρίς την ανάγκη επιδοτήσεων, η Ελλάδα νομοτελειακά θα στραφεί στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, περίπου με παρόμοιο τρόπο που πραγματοποιήθηκε η διάδοση των ηλιακών θερμοσιφώνων πριν λίγες δεκαετίες.''


Αποδέσμευση από το δίκτυο


''Σε παγκόσμιο επίπεδο,  , η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να κυριαρχήσει στο άμεσο μέλλον. Εκθέσεις από μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς όπως η Citi Group, UBS, Morgan Stanley, Deutsche Bank, συμφωνούν ότι η τελική επικράτηση της ηλιακής ενέργειας έναντι της συμβατικής αναμένεται να συμβεί πολύ πιο νωρίς από ό,τι θα ήθελαν οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, και συγκεκριμένα θα συμβεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Σε αυτό θα συνεισφέρει καθοριστικά, όπως αναγνωρίζουν όλες οι μελέτες, στη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Κάτι τέτοιο αποτελεί απειλή για τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εταιρίες παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού πλέον το κίνητρο για καταναλωτές να αγοράσουν ένα υβριδικό σύστημα φωτοβολταϊκών και μπαταριών και να αποδεσμευτούν πλήρως από το δίκτυο θα είναι μεγάλο. Η πρόσφατη μάλιστα ανακοίνωση της Tesla για τις νέες μπαταρίες λιθίου για οικιακή χρήση, και η άμεση απάντηση της Mercedes, κάνουν πολλούς εκτιμητές να πιστεύουν ότι η ‘ηλιακή επανάσταση’ θα έρθει ακόμα πιο γρήγορα. Το πιθανότερο είναι να δούμε τις ίδιες τις ενεργειακές εταιρίες να προσαρμόζονται και να αλλάζουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους αγκαλιάζοντας οι ίδιες τις νέες τεχνολογίες και τη φιλοσοφία της αποκεντρωμένης παραγωγής.''


Αξιοποίηση δημοπράτρησης ρύπων


Τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, ρωτήσαμε τον Τάκη Γρηγορίου:   


''Στην Ελλάδα,λέει απαντώντας, η ΔΕΗ θα μπορούσε να στραφεί η ίδια στη νέα αγορά που θα διαμορφωθεί και να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να εκμεταλλευτεί τον μεγαλύτερο φυσικό πόρο της χώρας. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Εταιρία Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών παρέχοντας χρηματοδότηση και εγκαθιστώντας συστήματα σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχουν εταιρίες στις ΗΠΑ που σήμερα κάνουν ακριβώς αυτό, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικά για φτωχά νοικοκυριά, η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει σε εγκατάσταση δωρεάν συστημάτων, αξιοποιώντας πόρους από τη δημοπράτηση ρύπων. Αυτά τα κεφάλαια αποτελούν δημόσιους πόρους που η κυβέρνηση υποχρεούται να αξιοποιήσει τουλάχιστον το 50% σε επενδύσεις εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ. Για το 2015 η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει περίπου 175 εκατ. ευρώ για δικαιώματα ρύπανσης. Μέρος αυτών των χρημάτων η ΔΕΗ μπορεί να τα ανακατευθύνει σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών σε φτωχά νοικοκυριά ή δικαιούχους του ΚΟΤ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει χρεωμένα νοικοκυριά να αποπληρώσουν σταδιακά τους λογαριασμούς ενέργειας, αντί να συμβαίνει αυτό που βλέπουμε σήμερα με τη ΔΕΗ να απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή ρεύματος. Σημειώνεται ότι στην Καλιφόρνια ξεκινάει αντίστοιχο πρόγραμμα εγκατάστασης φ/β συστημάτων σε φτωχά νοικοκυριά με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα ρύπανσης μεγάλων βιομηχανιών.''
ΠΟΞ- Αυτοπαραγωγή στα ξενοδοχεία


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ΠΟΞ  υποστηρίζει την εισαγωγή στην ελληνική νομοθεσία της αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό. Ο  προέδρος της ΠΟΞ Γιάννης Α. Ρέτσος αναλύει την διαδικασία του συμψηφισμού και ζητά κίνητρα για να προχωρήσει η αυτοπαραγωγή στα ξενοδοχεία:


''Ο συμψηφισμός παραγόμενης - καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering) αποτελεί ένα από τα εργαλεία προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης με ΑΠΕ σε κτίρια και καταρχήν κρίνεται θετικά από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Εφαρμόζεται δε με επιτυχία σε διάφορες χώρες


Ήδη, από τις 08 Μαΐου 2015 έχει ξεκινήσει η υποδοχή των αιτημάτων χαμηλής τάσης στην χώρα μας, μέσω του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ από τις 30-10-15 (ο ΔΕΔΔΗΕ δέχεται και τα αιτήματα σύνδεσης από καταναλωτές που συνδέονται στο δίκτυο Μέσης Τάσης


Αυτά όλα, αποτελούν κάποια πρώτα θετικά μηνύματα.''


Συστήματα αποθήκευσης στα νησιά


''Ωστόσο, προκειμένου το εγχείρημα να επιτύχει, με δεδομένη την οικονομική κρίση, την πιστωτική ασφυξία και τα capital controls, θα πρέπει να δοθούν κατάλληλα κίνητρα προς τους ενδιαφερομένους, να επιδοτηθούν τα συστήματα αποθήκευσης στα νησιά και προφανώς, η αυτοπαραγωγή να επιτρέπει στην μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση να καλύψει τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με προφανή απώτερο στόχο, τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους


Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε την εισαγωγή στην Ελληνική πραγματικότητα του virtual net metering, ήτοι της αντιστοίχισης και του συμψηφισμού μιας κατανάλωσης με φωτοβολταϊκό σύστημα που δεν βρίσκεται στο χώρο όπου αυτή λαμβάνει χώρα. Και τούτο καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, οι χώροι εντός του οικοπέδου ή του κτηρίου της ξενοδοχειακής εγκατάστασης, δεν επαρκούν για την παραγωγή ενός ικανού μέρους της καταναλισκόμενης ενέργειας. Θα πρέπει, τέλος, να ληφθούν υπόψη και οι αιτιάσεις των εταιρειών φωτοβολταϊκών για την επίλυση γραφειοκρατικών και διαδικαστικών ζητημάτων


Για τον ξενοδοχειακό κλάδο, η αειφόρος ανάπτυξη, η ορθολογική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων και φυσικά, η μέριμνα για το περιβάλλον, δεν αποτελεί απλώς βασικό στόχο, αλλά μονόδρομο.''

Εκπρόσωποι φορέων

Ηλιακή ενέργεια: παγίδες και παγιδευμένοι 

Ιδού μια πρώτη εικόνα απο  το  μωσαικό των θέσεων  και των  απόψεων, που προτάσσουν οι  φορείς των εισαγωγέων - επενδυτών,  των μελετητών  -εγκαταστατών και των  επαγγελματιών  του κλάδου   της τεχνολογίας των φωτοβολταικών . Ενδεικτικά αποσπάσματα για το πως βλέπουν  την ανταγωνιστική  αγορά  των φ/β οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους.Αφετηρία  και  κοινός παρανομαστής των προθέσεών τους ο...ήλιος που σκιάζεται απο την κρίση. 

ΣΕΦ:''Μετά από μία εντυπωσιακή ανάπτυξη για μια τριετία και μια πρωτοφανή κρίση την τριετία 2013-2015 η αγορά φ/β χρειάζεται μία επανεκίνηση και να βασίζεται σε νέες θεσμικές βάσεις .''

ΣΠΕΦ'':Σε μακρο-επίπεδο θα λέγαμε οτι τεχνικά υπάρχει ακόμα αρκετός  δρόμος εξέλιξης να διανυθεί πρίν το όραμα των υψηλών διεισδύσεων ΑΠΕ μπορέσει να γίνει οικονομικά εφικτό και πραγματικότητα .

(...) Σε μικρο-επίπεδο πρέπει να ολοκληρωθεί μια σειρά παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της μόνιμης λογιστικής ευστάθειας των μηχανισμών λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και των ΑΠΕ.''

ΗΛΙΟΣ-εγκαταστάτες -μελετητές:''δεν βλέπουν ευοίωνες προοπτικές για το 2016 ,χωρίς την άρση των ουσιαστικών  εμποδίων  που κάνουν  χλωμές τις εξελίξεις στην αγορά των φ/β.''


ΠΑΣΥΦΩΣ:Δεκάδες  χιλιάδες  νοικοκυριά παγιδεύτηκαν απο τις ...εγγυήσεις της πολιτείας .Επενδύθηκαν χρήματα και όνειρα στα φωτοβολταικά στέγης -οικιακά φ/β.Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση σήμερα(κυρίως) τα νοικοκυριά που έχουν δανειοδοτηθεί  για τις εγκατάστασεις φ/β.

Ακολουθούν  οι  τοποθετήσεις τους αναλυτικά.ΣΕΦ:  Επανεκίνηση στην αγορά φ/β


Μετά από μια εντυπωσιακή ανάπτυξη για μια τριετία και μια πρωτοφανή κρίση την τριετία 2013-2015, η αγορά φωτοβολταϊκών χρειάζεται μια επανεκκίνηση. Το νέο αυτό ξεκίνημα πρέπει να βασίζεται σε νέες θεσμικές βάσεις για να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος και να επιτύχει τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου”, τονίζει ο δρ. Σωτήρης Καπέλλος πρόεδρος του ΣΕΦ (συνδέσμου εταιριών φωτοβολταικών). 


Μέλλον με πολύ ήλιο και πολλά εμπόδια''Μόνη θετική εξέλιξη για την ελληνική αγορά την τελευταία τριετία, υπήρξε η υιοθέτηση (στην εκπνοή του 2014) μέτρων που προωθούν την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Ο ΔΕΔΔΗΕ άρχισε να δέχεται αιτήσεις για τη χαμηλή τάση από τον Μάιο του 2015 και για τη μέση τάση θα δέχεται από τον Νοέμβριο 2015. Δυστυχώς όμως, η εφαρμογή αυτού του μέτρου έχει επηρεαστεί από τα capital controls, γεγονός που πάγωσε την κατ’ αρχήν θετική απόκριση των καταναλωτών.


Η σχετική με την αυτοπαραγωγή υπουργική απόφαση δεν δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος σε άλλη θέση από αυτή της κατανάλωσης (κάτι που προβλέπει παρόλα αυτά ο Ν.3851/2010). Έτσι όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις επαγγελματιών και δημοσίων φορέων που δεν μπορούν να κάνουν ουσιαστικά χρήση του net-metering (π.χ. ξενοδοχεία, αντλιοστάσια ύδρευσης-αποχέτευσης, αγροτικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, κ.λπ.).''


Γι’ αυτό, ο ΣΕΦ προτείνει: ''Nα υπάρχει η δυνατότητα του εικονικού (virtual) net-metering, δηλαδή ο συσχετισμός και συμψηφισμός μίας κατανάλωσης με φωτοβολταϊκό που δεν βρίσκεται στο χώρο όπου πραγματοποιείται αυτή η κατανάλωση.


Επίσης, με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει πως οι καταναλωτές δεν μπορούν να εγκαταστήσουν συσσωρευτές (μπαταρίες) σε συστήματα αυτοπαραγωγής με net-metering, πράγμα παράλογο αφού με την αποθήκευση της ενέργειας και οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερο όφελος και βοηθιέται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε η αποθήκευση ενέργειας είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών.


Μία από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας είναι η υιοθέτηση ως το τέλος του 2015 ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την υποστήριξη των ΑΠΕ. Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι συμβατό με τις νέες “Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)” (2014/C 200/01) της ΕΕ.


Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές προβλέπουν ενίσχυση με feed-in-tariffs (ταρίφες) για συστήματα έως 500 κιλοβάτ (για όσους ενδιαφερόμενους δεν συμμετέχουν ως αυτοπαραγωγοί κάνοντας χρήση του net-metering), με feed-in-premium για μεγαλύτερα συστήματα και με μειοδοτικούς διαγωνισμούς για συστήματα άνω του 1 μεγαβάτ (πιλοτικά την περίοδο 2015-2016 και σε πλήρη εφαρμογή από το 2017).


Για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών, θα πρέπει να διασφαλιστούν παράλληλα και οι λοιποί πόροι του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (πλην δηλαδή του ΕΤΜΕΑΡ). Σήμερα, δεν προβλέπεται τροφοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ με έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών μετά το 2015, γεγονός που δεν συνάδει με την ανάγκη ισοσκελισμού του ως άνω λογαριασμού και την αποφυγή μιας νέας κρίσης στην αγορά ΑΠΕ. Για την περίοδο 20162020, προτείνεται το 50% των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου να αποτελούν πόρο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.''


Ταχεία ανάπτυξη του κλάδου


''Οι προτάσεις του ΣΕΦ (απόλυτα συμβατές με το νέο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο) εγγυώνται την άμεση και ταχεία ανάπτυξη του κλάδου και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών και χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.

Η πολύχρονη εμπειρία έδειξε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, η αγορά των φωτοβολταϊκών μπορεί να αποδώσει γρήγορα αναπτυξιακούς καρπούς. Έχοντας γίνει πιο σοφοί από τα λάθη του παρελθόντος, μπορούμε πλέον να αξιοποιήσουμε το εθνικό καύσιμο της χώρας, τον ήλιο”, επεσημαίνει ο δρ Σωτήρης Καπέλλος.


Στηρίξαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας


Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) ''είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2002 από τις σημαντικότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εξοπλισμού, την εμπορία, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αποτελεί τον πιο παλιό φορέα του κλάδου και εργάζεται για τη γοργή και ουσιαστική ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης αγοράς φωτοβολταϊκών, τη θέσπιση των απαραίτητων κινήτρων και την άρση των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα στην αξιοποίηση του εθνικού καυσίμου της χώρας, της ηλιακής ακτινοβολίας.

Έχει συμβάλει τα μέγιστα στη θέσπιση εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας (feed-in-tariffs), στη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, στην προώθηση της αυτοπαραγωγής και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.''


Την τελευταία δεκαετία, ο ΣΕΦ έχει συμβάλει μεταξύ άλλων:


Στο να επενδυθούν περίπου 5 δις στα φωτοβολταϊκά.


Στο να στηριχθούν περίπου 58.000 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες) στην αιχμή της ανάπτυξης της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.


Στο να καταστεί η Ελλάδα δεύτερη διεθνώς σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (2013 και 2014).


Στο να βρεθεί η Ελλάδα για τρεις συνεχείς χρονιές (2011-2013), στο top-10 της παγκόσμιας αγοράς σε ότι αφορά στη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ.


Στο να καταλάβει η Ελλάδα την 4η θέση διεθνώς στην κατά κεφαλή εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών (2013).


Στο να αποσοβείται η έκλυση περίπου 3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο λόγω φωτοβολταϊκών.

ΣΠΕΦΠροτεραιότητα διατήρηση  της ευστάθειας στην ηλεκτρική αγορά 


Το 2015 μετά από τρία χρόνια έντονης συστημικής κρίσης στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ηταν μια χρονιά σταθεροποίηση,σύμφωνα με τον Στέλιο Λουμάκη πρόεδρο του (συνδέσμου παραγωγών ενέργειας με φωτοβολταικά) ο οποίος θεωρεί' την διατήρηση  της ευστάθειας κορυφαία προτεραιότητα στην ηλεκτρική αγορά.''


Η φιλοσοφία του ΣΠΕΦ για τον χώρο, όπως την εκφράζει ο πρόεδρος του: ''Μέσα

από επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και     στις ΑΠΕ το τοπίο έδειξε επιτέλους να «ανοίγει», όχι βεβαίως για να επαναληφθούν λάθη και     στρεβλώσεις παρόμοιες με αυτές του παρελθόντος, αλλά πρωτίστως για να διατηρηθεί και να   προαχθεί περαιτέρω η ευστάθεια του συστήματος. Σήμερα που τα εφιαλτικά αποτελέσματα κοντόφθαλμων και αποσπασματικών πολιτικών -όπως αυτών του απώτερου παρελθόντος- έχουν γίνει ορατά σε όλους, δεν υφίσταται πλέον το ελαφρυντικό της άγνοιας κινδύνου για κανέναν.


Για να πάρουμε ωστόσο τα πράγματα με τη σειρά, ας δούμε πρώτα ποιοι ήταν οι στόχοι μας ως χώρα για τις ΑΠΕ και ειδικότερα για τα φωτοβολταϊκά (ΦΒ) μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και βεβαίως τι δρόμος υπάρχει παρακάτω. Σύμφωνα λοιπόν με τους νομοθετημένους εθνικούς και δεσμευτικούς έναντι της ΕΕ στόχους, τα ΦΒ όφειλαν το 2014 να αριθμούν τα 1500 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (πλην των οικιακών συστημάτων που δεν προσμετρούνται στους στόχους) και το 2020 να έχουμε φθάσει τα 2200 MW. Τα ΦΒ ωστόσο στην Ελλάδα ήδη από το 2013 ξεπέρασαν τον στόχο του 2020 φθάνοντας τα 2212 MW (χωρίς τα οικιακά συστήματα). ''


Θεμελιώδεις αρχές των ΑΠΕ


Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ΑΠΕ, όλες βρίσκονται πίσω ακόμη και από τον στόχο του 2014,
ενώ αρκετοί στην αγορά αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν τα ΦΒ να αναλάβουν μέρος του μεριδίου των υπολοίπων ανανεώσιμων τεχνολογιών ώστε να καλύψουν το κενό. Πριν απαντήσουμε στο κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι εφικτό, θα πρέπει πρώτα να μυήσουμε στοιχειωδώς τον αναγνώστη στις τρεις θεμελιώδης αρχές που διέπουν την αγορά ηλεκτρισμού και τις ΑΠΕ. Ισχύει λοιπόν:

Η ηλεκτρική ενέργεια στην χονδρεμπορική αγορά δεν αποθηκεύεται. Κάθε στιγμή δηλαδή πρέπει να παράγεται τόση ενέργεια όσο ακριβώς ζητείται, διαφορετικά το σύστημα κινδυνεύει με υπερφόρτωση ή black-out. 

Σε πραγματικό χρόνο το κρισιμότερο μέγεθος για την ευστάθεια του συστήματος είναι η συμφωνία ισχύος (ή αλλιώς ισοζύγιο ισχύος σε MW) μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σε πραγματικό χρόνο η ηλεκτρική ενέργεια (MWh) που καταναλώθηκε δεν είναι τίποτα περισσότερο από το γινόμενο της ισχύος (σε MW) που ζητήθηκε και απαντήθηκε επί τον χρόνο.


Οριο σταθερότητας


Με βάση τα ανωτέρω θεμελιώδη καταλαβαίνουμε,λέει ο Στέλιος Λουμάκης ''πως σε πραγματικό χρόνο δεν έχει μονομερώς σημασία το πόση ενέργεια μπορεί να παράξει κάποιος στην διάρκεια π.χ. μιας ημέρας ή ενός μήνα, αλλά πόση ισχύ μπορεί να εγχύσει στο σύστημα ούτως ώστε να απαντηθεί η ενεργός ζήτηση κάθε στιγμή, χωρίς όμως να προκαλείται υπερπαραγωγή και υπερφόρτωση,( αφού απούσης της δυνατότητας αποθήκευσης θα οδηγείτο το σύστημα αναγκαστικά σε περικοπές παραγωγής, το οποίο ειδικά για τις στοχαστικές ΑΠΕ θα ήταν απολύτως καταστροφικό). Με απλούστερα λόγια αν σε ένα σύστημα υπάρχει συγκέντρωση στοχαστικών ΑΠΕ με δυνατότητα παροχής ισχύος πάνω από την ζήτηση και πέραν του ορίου που μπορούν οι θερμικές μονάδες να μειώσουν την παραγωγή τους ώστε να διατηρηθεί σε ισορροπία το ισοζύγιο ισχύος, τότε δεν θα απέμενε άλλη λύση από την αναγκαστική περικοπή της παραγωγής και των ΑΠΕ με επιβεβλημένη απόζευξη από το δίκτυο. Οι ΑΠΕ όμως δεν μπορούν οικονομικά να αντέξουν τέτοιες συστηματικές αναγκαστικές περικοπές τις παραγωγικές τους ώρες, διότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις παραγωγικές ώρες αυτές σε κάποια άλλη ζώνη της ημέρας. Τα ΦΒ για παράδειγμα αν δεν εγχύσουν την παραγωγή τους τις ώρες που αυτή υπάρχει (την ημέρα δηλαδή), δεν μπορεί να υπάρξει υποκατάσταση με παραγωγή π.χ. το βράδυ διότι απλά τότε εξ’ ορισμού δεν λειτουργούν οπότε και οικονομικά εξοντώνονται. Καταληκτικά λοιπόν θα πρέπει η δυνητική παραγωγή σε ισχύ των στοχαστικών ΑΠΕ να «χωράει» κάθε στιγμή στην ενεργό ζήτηση ισχύος ούτως ώστε να αποκλείονται τέτοιες καταστροφικές αναγκαστικές περικοπές. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η απάντηση στο κατά πόσον τα ΦΒ μπορούν να αναλάβουν μέρος του στόχου άλλων ΑΠΕ και εν προκειμένης των αιολικών. Λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη πως η ζήτηση ισχύος τα μεσημέρια, που τα 2500 MW (μαζί με τα οικιακά) Φ/Β λειτουργούν σχεδόν συντονισμένα όλα μαζί, δεν υπερβαίνει σε μεγάλο τμήμα του έτους τα 6000 MW και μέσα στο όριο αυτό ως μονάδες βάσης (δηλαδή σταθερότητας) πρέπει να λειτουργούν και θερμικές (κυρίως λιγνιτικές) μονάδες ισχύος περίπου 3000 MW, γίνεται αντιληπτό πως τα περιθώρια για περαιτέρω συντονισμένη έγχυση και άλλης ΦΒ παραγωγής τις ώρες αυτές είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Αντίθετα τα αιολικά έχουν ακανόνιστο (μη συντονισμένο) φάσμα ωρών λειτουργίας, οπότε η παροχή ισχύος από την λειτουργία τους εμφανίζει ποικιλομορφία τόσο στις ώρες όσο και ανά γεωγραφική περιοχή. Πιο συγκεκριμένα τα περίπου 1800 MW αιολικών που λειτουργούν σήμερα στην ηπειρωτική χώρα στατιστικά κάθε ώρα της ημέρας δεν υπερβαίνουν σε παραγωγή ισχύος τα 600 MW (συνήθως κινούνται μεταξύ 300 έως 600 MW). Με απλή αριθμητική λοιπόν εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος πως είναι αδύνατο να ισχυριζόμαστε πως τμήμα π.χ. 2000 MW στόχου αιολικών μπορούν έτσι απλά να αντικατασταθούν από 2000 MW ΦΒ χωρίς να υπάρχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες στην λειτουργία των μονάδων αυτών (αναγκαστικές περικοπές). Πολλώ δε μάλλον όταν «υπερφιλόδοξα» κάποιοι μιλούν για ακόμη επιθετικότερα νούμερα.'' 


Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας


''Εξαιτίας  των ανωτέρω προκλήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων μεγάλη'συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις δυνατότητες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Και συγκεκριμένα αυτής των στοχαστικών ΑΠΕ, ώστε ακριβώς να αντισταθμιστεί η μεταβλητότητα τους αυτή και σε περίπτωση αναγκαστικών περικοπών να μην υφίστανται οικονομικά καταστροφικές απώλειες της παραγωγής τους, αλλά να μπορούν να την εγχέουν προβλέψιμα σε άλλες ζώνες ωρών που το ισοζύγιο ισχύος στο σύστημα θα το επιτρέπει.''

 Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν δύο λογικές: Η κεντρικοποιημένη αποθήκευση (π.χ. κεντρικές μονάδες αντλησιοταμίευσης) και η αποκεντρωμένη με συσσωρευτές τοπικά ιδίως στα μικρά ΦΒ.Ωστόσο και οι δύο τρόποι εμφανίζουν πολύ υψηλά αρχικά κόστη εγκατάστασης (ανηγμένα ως προς την αποθηκευόμενη ενέργεια και τον ρυθμό της δηλαδή την ισχύ απορρόφησης) τα οποία υπό συνθήκες ύφεσης δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους καταναλωτές αφού νομοτελειακά αυτοί εν τέλει απορροφούν τα κόστη μέσω των λογαριασμών ρεύματος τους-, ενώ επιπλέον η λύση της τοπικής αποθήκευσης με συσσωρευτές εμφανίζει και σημαντικά τεχνικά θέματα σταθερότητας/διάρκειας στον χρόνο αναλόγως κυρίως και των συνθηκών θερμοκρασίας.''

 


Αναγκαστικές περικοπές


''Σε επίπεδο δυνατοτήτων επίλυσης του προβλήματος της μεταβλητότητας των ΑΠΕ ώστε να μπορούν ρεαλιστικά να επιτευχθούν και να αυξηθούν οι τιθέμενοι στόχοι διείσδυσης, καμία από τις δύο μεθόδους δεν μπορεί σύμφωνα με έγκυρες μελέτες (λ.χ. η αντλησιοταμίευση θα περιόριζε μόνο κατά 30% τις αναγκαστικές περικοπές των ΑΠΕ) με οικονομικά εφικτό τρόπο να προσσεγγίσει την πλήρη αποφυγή των αναγκαστικών περικοπών παραγωγής, ειδικά σε μια μάλλον διασυνδετικά απομονωμένη από την ενεργοβόρο Ευρώπη χώρα όπως η Ελλάδα. Αξίζει τέλος να υπογραμμισθεί πως στο εν λόγω πρόβλημα συμμετέχουν εξίσου και οι μονάδες ενεργειακού συμψηφισμού (Net-metering) οι οποίες τεχνικά χρησιμοποιούν το δίκτυο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών. Αν δηλαδή το δίκτυο λόγω ασυμφωνίας στο ισοζύγιο ισχύος δεν μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή τους, θα τους επιβάλλει απόζευξη, δηλαδή δεν θα υπάρχει παραγωγή τις ώρες εκείνες και έτσι δεν θα προκύψει πιστωτικό σε ενέργεια υπόλοιπο ώστε να το συμψηφίσουν στον μηνιαίο λογαριασμό κατανάλωσης τους.''Εχουμε δρόμο να διανύσουμε


Ως συμπέρασμα'' λοιπόν σε «μάκρο» επίπεδο θα λέγαμε πως τεχνικά υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος εξέλιξης να διανυθεί πριν το όραμα των υψηλών διεισδύσεων ΑΠΕ μπορέσει να γίνει οικονομικά εφικτή πραγματικότητα. Και στον μακρύ αυτό δρόμο (όχι απαραίτητα χρονικά αλλά σίγουρα τεχνολογικά) δεν είναι ίσως η σοφότερη λύση πάντοτε να προπορευόμαστε στην εφαρμογή των διαφόρων λύσεων, αφού έτσι επωμιζόμαστε υψηλότερο αρχικό κόστος αλλά και αβεβαιότητα για την πραγματική αξιοπιστία/επάρκεια/διαχρονικότητα των μεθόδων αποθήκευσης. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο ενδιάμεσο να γίνει, είναι η αύξηση με κάθε τρόπο των εσωτερικών και εξωτερικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας, ώστε δια του περιορισμού της νησιδοποίησης της ως σύνολο αλλά και ως υπομέρη να αυξηθούν μέσω του ετεροχρονισμού οι δυνατότητες απορρόφησης ανανεώσιμης ενέργειας.

 Μην ξεχνάμε πως οι πολιτικές εξοικονόμησης που παράλληλα προωθούνται από την ΕΕ σε περιβάλλον οικονομικής στασιμότητας έως και ύφεσης, θα επιφέρουν μείωση στην πραγματική τελική κατανάλωση ενέργειας, οπότε οι προκλήσεις ευστάθειας και υπερδυναμικότητας τεχνικά θα επιταθούν''


Παρεμβάσεις


Σε «μίκρο» επίπεδο'' τώρα η Κυβέρνηση πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει σειρά παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της μόνιμης λογιστικής ευστάθειας των μηχανισμών λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και των ΑΠΕ. Όπως πολλάκις έχουμε γράψει, σε φυσικούς όρους το ηλεκτρικό ρεύμα είναι το ενιαίο, ομογενές και αδιαίρετο αποτέλεσμα της από κοινού παραγωγικής λειτουργίας συμβατικών και ΑΠΕ μονάδων σε πραγματικό χρόνο με εναλλασσόμενο και συμπληρωματικό τρόπο και προφανώς με ποικίλο κόστος. Ηλεκτρικό ρεύμα σημαίνει κίνηση των προϋφιστάμενων στο δίκτυο ηλεκτρονίων και την απαιτούμενη ώθηση προς τον σκοπό αυτό κάθε στιγμή εξασφαλίζουν συνδυαστικά οι θερμικές μαζί με τις ανανεώσιμες μονάδες. Σήμερα ειδικότερα που η διείσδυση των ΑΠΕ σε όρους ισοζυγίου ισχύος κυμαίνεται καθημερινά ανά ώρα μεταξύ 5% έως 50% αναλόγως των καιρικών συνθηκών και του φορτίου ζήτησης, είναι προφανές πως οι λογιστικοί διαχωρισμοί του ν. 2773/1999 έχουν ξεπεραστεί


Για να γίνουμε πιο σαφείς, η λογιστική λειτουργία του προβλεπόμενου στον ν. 2773 Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) έχει φθάσει ίσως και ξεπεράσει- τις σχεδιαστικές αντοχές της, αφού η λογική πως η παραγωγή των ΑΠΕ οφείλει οικονομικά να εδράζεται πάνω στο κόστος της συμβατικής παραγωγής που απομένει από την λειτουργία τους, παρουσιάζει δραματική απόκλιση από το κόστος αυτής που αποφεύχθηκε. Τούτο διότι το μοναδιαίο κόστος της συμβατικής παραγωγής όπως αποτυπώνεται στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και στο Μεσοσταθμικό'' 


Απόκλιση


''Μεταβλητό Κόστος Συμβατικών Θερμικών Μονάδων (ΜΜΚΣΘΜ) που απομένει να λειτουργεί κατόπιν της διείσδυσης των ΑΠΕ και που δυστυχώς μόνον αυτό λαμβάνεται διαχρονικά υπόψη, δεν αντανακλά αλλά υπολείπεται σημαντικά του μοναδιαίου κόστους των ακριβότερων κατά σειρά συμβατικών μονάδων που αποφεύχθηκε η λειτουργία τους λόγω ακριβώς των ΑΠΕ. Το χειρότερο μάλιστα είναι, πως όσο οι ΑΠΕ αυξάνουν περαιτέρω την διείσδυση τους, τόσο η απόκλιση μεταξύ του μοναδιαίου κόστους των θερμικών μονάδων που παραμένουν σε λειτουργία σε σχέση με αυτών που εκτοπίστηκαν διευρύνεται. Έτσι αυτοτροφοδοτούμενα οι ΑΠΕ ενώ μειώνουν ολοένα και περισσότερο το μοναδιαίο κόστος της συμβατικής ενέργειας που εγχέεται στο σύστημα, τίποτα δεν πιστώνονται από αυτό. Αντίθετα καταλήγουν μόνο να κανιβαλίζουν την οικονομική βάση του ΕΛΑΠΕ πάνω στην οποία εδράζονται και που επιπλέον παραδόξως συνεχίζει να είναι μέρος ακόμη και αυτού του εναπομένοντος απομειωμένου μοναδιαίου συμβατικού κόστους (δεν περιλαμβάνεται π.χ. το κόστος των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος - ΑΔΙ), υπερτιμώντας έτσι στρεβλά το ΕΤΜΕΑΡ. Όσον αφορά τους καταναλωτές, αυτοί δεν βλέπουν μείωση στο συμβατικό κόστος (καρπώνεται την διαφορά η Προμήθεια) αλλά μόνο την αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ που στρεβλά καλείται να καλύψει την προς τα κάτω απόκλιση του παραμένοντος μοναδιαίου συμβατικού κόστους από αυτό που αποφεύχθηκε


Υπό το φως αυτό μοναδική λύση για να λειτουργήσουν πραγματικά χωρίς στρεβλώσεις αλλά συμπληρωματικά τα αντιστρόφως ανάλογα αυτά μεγέθη του συμβατικού κόστους και των ΑΠΕ, είναι η ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο αποκαλούμενο «ανταγωνιστικό» σκέλος των λογαριασμών ρεύματος. Έτσι θα σταματήσει η άδικη δυσφήμιση των ΑΠΕ στα μάτια του καταναλωτή, που πηγάζει από το εσφαλμένα υπολογιζόμενο και υπερτιμούμενο ΕΤΜΕΑΡ και που πουθενά δεν συνδέεται με το συρρικνούμενο συμβατικό χονδρεμπορικό κόστος που οι ΑΠΕ προκαλούν. Το αίτημα μας αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ ότι ισχύει και εφαρμόζεται διαχρονικά για τις συμβατικές μονάδες, όπου οι πρόσθετες εκτός Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και ΟΤΣ αμοιβές τους (π.χ. για ΑΔΙ και ΜΑΜΚ) χρηματοδοτούνται από το κόστος του ρεύματος στους λογαριασμούς των καταναλωτών και όχι από κάποια διακριτή, δυσφημιστική και πολύ χειρότερα στρεβλή μέσω ειδικού Τέλους χρέωση. Είναι μάλιστα τέτοιας κομβικής σημασίας για τις ΑΠΕ η μεταρρύθμιση αυτή, που σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ανασταλεί εντελώς κάθε περαιτέρω ανάπτυξη τους. Με το υφιστάμενο δηλαδή μοντέλο η αγορά έχει εγκλωβιστεί σε μία λογιστικά ασταθή κατάσταση που για να διατηρηθεί ο ΕΛΑΠΕ -υπό συνθήκες μηδενικών αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ- λογιστικά υγιής, πρέπει νομοτελειακά να υπάρχει στο εξής πλήρης ακινησία, κάτι που ωστόσο μάλλον δεν είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ.''


Πρωτοβουλία κυβέρνησης


Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ υποστηρίζει οτι ''η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει 

πρωτοβουλία να προωθήσει και να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση των μηχανισμών αποζημίωσης και ένταξης των νέων -κάθε φορά στο εξής- έργων ΑΠΕ.Και τούτο σε συνάφεια με τις δεσμευτικές Κατευθυντήριες Γραμμές της Ε.Ε., όπως θεσπίστηκαν και ισχύουν από τον Ιούλιο του 2014 με εφαρμογή ανά τεχνολογία και μέγεθος νέων μονάδων σταδιακά ήδη από την 1/1/2016. Αν αυτό δεν συμβεί εγκαίρως, είναι πιθανόν νέα έργα που θα υλοποιηθούν με τα προηγούμενα (Feed in Tariff) μοντέλα προσεχώς, να απαιτηθεί από την ΕΕ αναδρομικά: να μεταπηδήσουν σε άλλο καθεστώς αποζημίωσης ή ένταξης (Feed in Premium, δημοπρασίες, ένταξη μέσω target model απευθείας στην κατανεμόμενη αγορά κλπ), άλλως να υπάρξουν κυρώσεις περί παράνομης kρατικής ενίσχυσης για αυτά τα νέα έργα.  Θεσμοθετούμενου εθνικά του νέου αυτού πλαισίου εναρμόνισης, θα εκλείψουν παράλληλα και οι όποιες πιέσεις προς το πολιτικό σύστημα για ρυθμίσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάτι που επίσης είναι ασύμβατο με τις Κατευθυντήριες Γραμμές, αφού από τον Ιούλιο του 2014 κάθε νέος μηχανισμός αποζημίωσης, τροποποίηση ή παράταση οφείλει να λαμβάνει προηγουμένως έγκριση από την ΕΕ''

Ο σύνδεσμος παραγωγών ενέργειας με φωτοβολταικά είναι από το 2009 ο επίσημος  επιστημονικός και επιχειρηματικός φορέας εκπροσώπησης της επαγγελματικής ηλεκτροπαραγωγής από Φ/Β πανελλαδικά.' 'Με διαφανή, αναρτημένο ανέκαθεν στην ιστοσελίδα του πραγματικό όγκο εταιρειών-παραγωγών μελών μοναδικών ως προς τους βασικούς μετόχους, διοικείται από αιρετό εκ της βάσης του Δ.Σ. απαρτιζόμενο από επιστήμονες-επιχειρηματίες μηχανικούς με πολυετή θητεία και εμπειρία στον τεχνικό και οικονομικό τομέα. ''
Χλωμός ο' 'Ηλιος'' το 2016 για τον πανελλήνιο σύνδεσμο μελετητών εγκαταστατών"Μέχρι τον Αύγουστο του 2012 , ο κλάδος των φωτοβολταικών στην Ελλάδα των μνημονίων (1-2-3…) είχε πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας (υπολογίζονται περίπου στις 40.000 ), απασχολώντας υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό φέρνοντας στα δημόσια ταμεία σοβαρά φορολογικά έσοδα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην μείωση της ανεργίας¨΄, μας είπε σε συνάντηση που είχαμε μαζί του ο  Δήμος Στριγκλής  μηχανολόγος μηχανικός, M,Sc.     

πρόεδρος  του πανελλήνιου συνδέσμου μελετητών-εγκαταστατών οικιακών &κτιριακών φωτοβολταΐκών “Ο Ήλιος”:


''Ειδικά τα μικρά κτιριακά φωτοβολταικά (έως 10 KW) βοήθησαν πολλές οικογένειες με συνεχώς μειούμενο εισόδημα να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό σοβαρό έσοδο (περίπου 8-9.000 ευρώ το χρόνο), έφεραν στα Δημόσια ταμεία μέσω Φ.Π.Α., φόρων και ασφαλιστικών εισφορών πάνω από 600.000.000 ευρώ, δημιούργησαν σοβαρούς τζίρους σε περιφερειακές αγορές της χώρας λόγω κατανάλωσης μεγάλου μέρους του παραγόμενου τζίρου σ’ αυτές, δημιουργώντας παράλληλα νέα έμμεσα έσοδα για το κράτος, δημιούργησαν τις προοπτικές για βιοτεχνίες παραγωγής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών στην περιφέρεια, ιδιαίτερα από νέους επιστήμονες. Σε περιόδους που εταιρείες συναφείς του κλάδου της οικοδομής κόντευαν να σβήσουν, πήραν ανάσα μέσα από την αγορά των φωτοβολταϊκών (αλουμίνια, σίδερα, ηλεκτρολογικό υλικό κ.λπ.). ''


Ασφυκτική πίεση


''Σειρά λαθών και σκοπιμότητες δημιούργησαν ασφυκτική πίεση στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ μέσω του οποίου πληρώνονται οι ΑΠΕ. Τον Αύγουστο του 2012 με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ αποφασίζεται η αναστολή των ταριφών (Feed In Tariffs) για μελλοντικές συμβάσεις όπως αυτές ίσχυαν για τους φωτοβολταΐκούς σταθμούς συμπεριλαμβανομένων και του ειδικού προγράμματος στεγών. Λίγους μήνες αργότερα, αποφασίζεται η περικοπή των ήδη συμφωνημένων ταριφών, καθώς και η αναστολή εισαγωγής νέων μονάδων στο σύστημα, και όλα όσα επετεύχθησαν τα προηγούμενα χρόνια στον κλάδο έσβησαν, βγήκαν στην ανεργία χιλιάδες νέοι και έκλεισαν σχεδόν όλες οι εταιρείες του χώρου.


Οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι του χώρου έδωσαν τεράστια μάχη για να σωθεί ο κλάδος. Μεταξύ αυτών, ο σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ βλέποντας τα τετελεσμένα των αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ και έχοντας επίγνωση της ανάγκης να χρηματοδοτηθεί ο ειδικός λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ για να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, και ταυτόχρονα να σωθεί ο κλάδος πρότεινε στο ΥΠΕΚΑ, προώθησε με πάθος και στήριξε επιστημονικά την έννοια του ενεργειακού συμψηφισμού, γνωστό και ως net metering. 


Μετά από δυόμισι χρόνια καθυστερήσεων και ενώ για κάθε μήνα κωλυσιεργίας δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου έσβηναν, ο νόμος για τον ενεργειακό συμψηφισμό είναι πλέον ενεργός από τις 8 Μαΐου του 2015. Όμως ο τρόπος που λειτουργεί το net metering δεν είναι οικονομικά βιώσιμος για τις μικρές καταναλώσεις και ειδικά για τους ιδιώτες που επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ 23% δημιουργώντας αποσβέσεις στην επένδυση κεφαλαίου 12-15 ετών. Για τις μεγάλες οικιακές καταναλώσεις είναι μια καλή επένδυση η οποία λειτουργεί ως ανάχωμα στις μελλοντικές αυξήσεις ενέργειας. Για τις επιχειρήσεις δεδομένου ότι εκπίπτει ο ΦΠΑ, η επένδυση στην αυτοπαραγωγή ενέργειας είναι απαραίτητη για την μείωση των λειτουργικών δαπανών και την βελτίωση της κερδοφορίας.''


Ενεργειακές καταναλώσεις


''Φυσικά να σημειωθεί ότι τα παραπάνω (κτιριακά φωτοβολταικά) πρέπει να λειτουργήσουν μέσα στο πλαίσιο των ενεργειακών καταναλώσεων του κτιρίου ταυτίζοντας το προφίλ κατανάλωσης /καμπύλες φορτίου του κτιρίου με την απαιτούμενη παραγωγή ενέργειας. Άλλωστε, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση και χρήση ΑΠΕ, είναι μέσα στις υποχρεώσεις της χώρας για τους εθνικούς στόχους εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας κατά 20% στη τελική κατανάλωση ενέργειας ως το 2020. Δεν έχουν περάσει παρά τέσσερις μήνες από τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς δεν έχει μέχρι σήμερα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τις προβλέψεις της συγκεκριμένης οδηγίας. Μάλιστα η Ελλάδα απειλούνταν με ημερήσιο πρόστιμο μέχρι και... 29.145,60 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν προχωρούσε στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η χρηματοδότηση τέτοιων έργων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του κλάδου, του οποίου οι προοπτικές είναι μάλλον χλωμές για το 2016. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα επιδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ, γραφειοκρατικά γοργό και απλό, το οποίο σε συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα, θα χρηματοδοτήσει αυτές τις επενδύσεις. Θα μπορούσε να συνδυαστεί με κάποιου είδους φορολογικές απαλλαγές για τους επενδυτές (ελπίζω η λέξη “επενδυτές” να περνάει λογοκρισία).''


Ελλειψη βεβαιότητας


''Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πτωχευμένο κράτος το οποίο είναι παντού φορολογώντας ανηλεώς, ανίκανο να συλλάβει - πόσω μάλλον να εκτελέσει - οποιοδήποτε σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής, με μια αδρανή δημόσια διοίκηση, έναν ανύπαρκτο τραπεζικό τομέα, ένα αλλοπρόσαλλο φορολογικό σύστημα, και συνεχείς πειραματισμούς με την οικονομία. Όλα αυτά συμβάλουν στην έλλειψη βεβαιότητας που είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε επένδυση και την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο κλάδος είναι κλινικά νεκρός. Η πρόβλεψη είναι ότι άλλη μια ευκαιρία για ανάσταση και ανάπτυξη του κλάδου θα πάει χαμένη και αυτή τη φορά λόγω των παραπάνω εμποδίων.'' 

ΠΑΣΥΦΩΣ: ποιός ο θύτης και ποιός το θύμα


Μια διαφορετική προσέγγιση επιχειρεί Γώργιος Νταλάκας  εκπροσωπώντας                                                              τον ΠΑΣΥΦΩΣ (πανελλήνιο συλόγο φωτοβολταικών στέγης),εξηγώντας πρώτα τους λόγους που ιδρύθηκε ο σύλλογος

''Ο ΠΑΣΥΦΩΣ ιδρύθηκε, μεταξύ άλλων, για να εκπροσωπήσει και να υπερασπίσει τα δικαιώματα των 42.000 νοικοκυριών με μικρό οικιακό Φ/Β στέγης μέχρι 10 KW. Αφορμή στάθηκε η ψήφιση του Νόμου 4254/2014, τον Απρίλιο 2014, από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βάσει του οποίου η τιμή αναφοράς στα ΦΒ Στέγης κουρεύτηκε μέχρι και 42% και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή καταργήθηκε. Πρόκειται για πολίτες που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Πολιτεία, τοποθέτησαν τις οικονομίες τους ή πήραν δάνειο για να εγκαταστήσουν ΦΒ στη στέγη των σπιτιών τους (μέχρι 10 ΚW, εγκατεστημένη ισχύς), συνεισφέροντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργεας για τη χώρα, στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, στην απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, στη μείωση εκπομπών αέριων ρύπων, στη διάχυση και εξοικείωση με νέες- καθαρές τεχνολογίες ευρύτερων πληθυσμιακών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας. Σε αναγνώριση αυτών των οφελειών η Ελληνική Πολιτεία παρείχε εγγυημένη τιμή αναφοράς, αναπροσαρμοζόμενη στο 25% του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους, σε βάθος 25 ετών

Η περίπτωση των Φωτοβολταικών στέγης Οικιακών ΦΒ. Πως παγιδεύτηκαν 42,000 νοικοκυριά από τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας. Ποιός το θύμα και ποιός ο θύτης..;'' 


Aναδρομή 


Ο Γιώργος Νταλάκας  απαντά στο ερώτημά του: ''Η ελληνική πολιτεία με το ΦΕΚ αρ φύλλου 1079, στις 04/06/2009 θεσμοθέτησε το «Ειδκό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταικών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων»

Στο άρθρο 1 του συγκεκριμένου ΦΕΚ οριζόταν ότι το πρόγραμμα αυτό, θα είχε εφαρμογή σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων με διάρκεια έως 31/12/ 2019.

Στο άρθρο 2, οριζόταν ότι « Μέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης της ιδιοκτησίας του κυρίου του φωτοβολταϊκού, εφόσον αυτή χρησιμοποιείται για κατοικία, πρέπει να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,όπως ενδεικτικά ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες» Ο νομοθέτης σωστά αποσκοπούσε στην ενίσχυση εξοικονόμησης ενέργειας με χρήση ΑΠΕ, από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Ουσιαστικά δηλ. το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν συμπληρωματικό και ενισχυτικό των πολιτικών για εξοικονόμηση ενέργειας της χώρας

Ως κίνητρο για την συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό ο νομοθέτης παρείχε σταθερή τιμή αναφοράς, αναπροσαρμοζόμενη κατά 25% του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους, διάρκεια σύμβασης 25 έτη, εξαίρεση από φορολόγηση. Επίσης σε σχέση με προηγούμενα νομοθετήματα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απλοποιούσε τις διαδικασίες για ένταξη στο πρόγραμμα

Ο ιδιοκτήτης του ΦΒ Στέγης επιβαρυνόταν και με τέλη σύνδεσης στο δίκτυο ( κατ’ ελάχιστο 1200 euros, ακόμη και παραπάνω ανάλογα με την περίπτωση). 

Ολοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα υπέγραφαν τυποποιημένη Σύμβαση με τη ΔΕΗ, χωρίς καμμία δυαντότητα αλλαγής των όρων της σύμβασης. (Σύμβαση προσχώρησης) .''


Κίνητρα σε ευρύτατα στρώματα


''Συμπερασματικά, με βάση το πνεύμα και τον τύπο του συγκεκριμένου νομοθετήματος το 2009, η ελληνική πολιτεία προσπαθούσε να εντάξει στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά, παρέχοντας συγκεκριμένα κίνητρα, με σκοπό τη διάχυση της νέας τεχνολογίας σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού, και την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης και παραγωγής καθαρής ενέργειας της χώρας, προφανώς πολλαπλάσιου οφέλους για την ελληνική κοινωνία και οικονομία

H Ελληνική Πολιτεία με το ΦΕΚ αρ. Φύλλου 1630, στις 11/10/2010, έθετε στους στόχους εγκατεστημένης ισχύος για τις ΑΠΕ και ειδικότερα για τα Φωτοβολταικά, για τα έτη 2014 και 2020. Ειδκότερα για τα ΦΒ, το 2014 έθετε στόχο εγκατεστημένης ισχύος 1500 MW, το 2020 έθετε στόχο εγκατεστημένης ισχύος 2200 MW. Στο ίδιο ΦΕΚ, ο έλληνας νομοθέτης έγραφε επί λέξει «Η ισχύς των έργων που έχουν ενταχθεί σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (fast track) κατά την έννοια του άρθρου 9 του ν.3775/2009 όπως αυτή προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις, καθώς και η ισχύς φ/β έργων που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Στεγών ή έργων ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμική ενέργεια δεν συνυπολογίζεται κατά την εκτίμηση της ενδεχόμενης υπερκάλυψης των ορίων ισχύος του πίνακα του άρθρου 1. Τα έργα αυτά δεν υπόκεινται σε διαδικασίες αναστολής, ανεξαρτήτως τεχνολογίας ή κατηγορίας παραγωγού


Γρήγορη απόσβεση

''Σε απλά ελληνικά, αυτό που καθόριζε ο νομοθέτης ήταν ότι τα MW εγκατεστημένης ισχύος από τα ΦΒ στέγης δεν έχουν κάποιο όριο. Αντιθέτως, όρια εγκετεστημένης ισχύος είχαν οι υπόλοιπες κατηγορίες ΦΒ. Με βάση και με αυτό το νομοθέτημα, τα ΦΒ στέγης αναγνωριζόταν ως ειδικό πρόγραμμα, όπως επίσης και ότι η αναμενόμενη εγκατεστημένη τους ισχύς δεν ήταν πρόβλημα για τους σχεδιαστές του συστήματος γι’ αυτό εξ’ άλλου και δεν τους έβαζε όριο εγκατεστημένης ισχύος

Με βάση τα ανωτέρω, το τότε ΥΠΕΚΑ ( νυν ΥΠΑΠΕΝ) προώθησε ενεργά και διαφήμισε το πρόγραμμα για την εγκατάσταση Συστημάτων ΦΒ Στέγης. Μάλιστα, σε κείμενο που διέθετε στο κοινό και εξηγούσε τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος έγραφε «Η «ενίσχυση» χορηγείται με τη μορφή της επιδότησης της παραγόμενης kWp (για γρήγορη απόσβεση επένδυσης και απόδοση επιπλέον εισοδήματος στον ιδιοκτήτη του ακινήτου), με σκοπό την συμμετοχή κατά το δυνατό περισσότερων πολιτών στην επίτευξη του εθνικού στόχου συμμετοχής των Α.Π.Ε. στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 20% το έτος 2020.''


Ηξεραν τι έκαναν


''Λαμβάνοντας υπ’ όψιν  όλα αυτά , βάσιμα θα θεωρούσε κάποιος που θα ενδιαφερόταν τότε να κάνει μια τέτοια εγκατάσταση, ότι οι αρμόδιοι φορείς της ελληνικής πολιτείας ( ΥΠΕΚΑ/ΡΑΕ/ΛΑΓΗΕ κλπ κλπ) είχαν κάνει τους υπολογισμούς τους, ήξεραν τι έκαναν, ήξεραν σε τι αποσκοπούσαν και με βάση αυτούς τους υπολογισμούς καλούσαν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά να συμμετέχουν στο πρόγραμα, καθότι οι υπολογισμοί τους έδειχναν πιο πολλά οφέλη γα την ελληνική κοινωνία / οικονομία παρά κόστος

Σε αυτή την προώθηση του προγράμματος στην ελληνική κοινωνία, μπήκαν και οι τράπεζες οι οποίες την περίοδο 2010 – 2013 έδωσαν ουκ ολίγα «πράσινα δάνεια» για εγκατάσταση ΦΒ Στέγης, σε καθόλου μικρό επιτόκιο, καθότι τα έσοδα ήταν ... εγγυημένα ! Σημειωτέον ότι, οι όροι της δανειακής σύμβασης στην πλειοψηφία αυτών των δανείων, δεν έχουν αλλάξει / προσαρμοστεί στη σημερινή «μνημονιακή» συγκυρία !

Τον Απρίλιο του 2014 η Ελληνική Βουλή, κατόπιν εισήγησης του τότε ΥΠΕΚΑ, ψήφισε το Νόμο 4254/2014, τον επονομαζόμενο με μεγάλη δόση μαύρου χιούμορ “New Deal”. Με το συγκεκριμένο νόμο, η αρχικώς συμφωνηθείσα τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος μονομερώς, αυθαίρετα και χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η γνώμη των ιδιοκτητών τους, μειώνεται δραματικά από την Πολιτεία/ΥΠΕΚΑ έως και 42%. Επίσης καταργείται και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή που ήταν στο 25% του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους. Η δικαιολογία που αναφέρεται εκ μέρους του τότε ΥΠΕΚΑ είναι ότι πρέπει να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.). Ως συνένοχοι στο συγκεκριμένο έλειμμα θεωρούνται και τα ΦΒ Στέγης, και μάλιστα τιμωρούνται παρεδειγματικά αφού το κούρεμα τιμής τους φτάνει μέχρι και 42%. 

Το πρόβλημα παίρνει τραγικές διαστάσεις σε περιπτώσεις νοικοκυριών που πήραν δάνειο για να κάνουν την εγκατάσταση. Με το κούρεμα υπάρχουν περιπτώσεις όπου αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων. Τη ήδη δυσμενή κατάσταη των νοικοκυριών λόγου κουρέματος της τιμής από το Νόμο 4254/2014, επιδεινώνει ακόμη πιο πολύ και η άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας.'' 


Παραβίαση συμβάσεων


''Τη «νομιμότητα» του νόμου 4254 /2014 για τα ΦΒ και τα αστεία περί “New Deal” συντρίβει με ακράδαντα επιχειρήματα η Β’ διεύθυνση επιστημονικών μελετών της βουλής. Το παράδοξο είναι, πως με τέτοια στοιχεία από τη νομοτεχνική υπηρεσία τελικά ψηφίστηκε ο νόμος και παραβιάστηκαν μονομερώς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις

Δείτε τι γράφει η υπηρεσία στα σχόλιά της «Επί του άρθρου πρώτου, υποπαράγραφος ΙΓ.1», σχετικά με το περίφημο «NewDeal» 


«Παρατηρείται συναφώς ότι στο μέτρο που οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επιφέρουν μείωση του τιμήματος που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και εκ του νόμου μοναδικού αντισυμβαλλόμενου ( ΛΑΓΗΕ , ΔΕΗ κλπ) συνιστούν επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες σχέσεις η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί εάν συνάδει προς την Αρχή της Ελευθερίας των συμβάσεων (ΑΚ361) ως ειδικότερης εκδήλωσης της αρχής της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας» 


«Με τη ελευθερία των συμβάσεων, δεν συμβιβάζεται, καταρχήν, μεταγενέστερη επέμβαση του νομοθέτη, περιοριστική της ελευθερίας αυτής, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ελευθερία των συμβάσεων προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων ή ασκείται κατά παραβίαση του Συντάγματος ή ενέχει προσβολή των χρηστών ηθών καθώς επίσης και κατά τις περιπτώσεις που ασκείται βλάβη της εθνικής οικονομίας» 


«Περαιτέρω ζήτημα ανακύπτει και ως προς την εναρμόνιση των προτεινομένων ρυθμίσεων προς το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των θεμελιωδών Ελευθεριών ( Ε.Σ.Δ.Α) και έχει αυξημένη έναντι των νόμων ισχύ» 

Το ερώτημα είναι πως μετά από αυτά ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις που αφορούν τα ΦΒ στο Νόμο 4254 . Το ΥΠΕΚΑ που πρότεινε αυτές τις ρυθμίσεις, και η Κυβέρνηση που τις ψήφισε, σε τι είδους Νομικό Πολιτισμό λειτουργούν; Γιατί συνεχίζεται ακόμη αυτή η αδικία ? ''Η κοινωνική / οικονομική αξία των οικιακών ΦΒ 


''Τα Οικιακά Φ/Β στέγης έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδουν συγκεκριμένη κοινωνική/οικονομική αξία τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ, τα οποία θα έπρεπε και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Συγκεκριμένα


Το πρόγραμμα για τα Οικιακά ΦΒ είναι Ειδικό Πρόγραμμα όπως ρητά αναφέρεται σε όλους τους Νόμους/Υπουργικές Αποφάσεις, οι ιδιοκτήτες των οικιακών Φ/Β δεν είναι επιχειρηματίες και επενδυτές και για τη συμμετοχή τους η Πολιτεία έδωσε κίνητρα (Απλούστευση διαδικασιών εγκατάστασης, Τιμές αποζημίωσης, Φορολογικό καθεστώς) που υποτίθεται είχε κοστολογήσει επαρκώς, για να επιτύχει μεγάλη διείσδυση/εξοικείωση της τεχνολογίας ΦΒ και σε απλούς πολίτες, σε όλη τη χώρα.


Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό δεν ήταν ιδιαιτερότητα της Ελλάδας αλλά ακολουθούσε την εφαρμογή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πρωτοκόλλου Κιότο, για ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών, εξοικείωση μέγιστου πληθυσμού με τις ΑΠΕ, μεγάλη διείσδυση ΦΒ με σκοπό να πέσει και το κόστος χρήσης της νέας τεχνολογίας αφού θα έχουν δημιουργηθεί Οικονομίες Κλίμακας, απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, μείωση ρύπανσης περιβάλλοντος, μείωση εκπομπών CO2 κ.λπ.. 


Τα Οικιακά ΦΒ ενσωματώνονται αρμονικά στα κτίρια και δεν προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Είναι η εφαρμογή που διατηρεί όσο το δυνατόν πιο καλά τα χαρακτηριστικά της αειφόρου ανάπτυξης καθώς είναι ήπια και επεκτατική στη φύση της (i.e λίγα KW ανά κατοικία, κατανεμημένα σε πολλές κατοικίες /νοικοκυριά ανά τη χώρα, όχι συγκέντρωση ισχύος σε πολύ λίγα χέρια, εκδημοκρατισμός του χώρου της παραγωγής ενέργειας). 


Επίσης το σύστημα Feed In Tariff (FIT), προτεραιότητα στη είσοδο ΑΠΕ στο σύστημα και συμφωνημένη τιμή, επιλέχτηκε καθότι είχε αποδειχτεί το αποτελεσματικότερο σε όλες τις μεγάλες χώρες που εφαρμόστηκε (πχ Γερμανία, Ισπανία, Ιαπωνία). Άρα η Ελληνική Πολιτεία δεν έκανε κάτι πρωτόγνωρο και ήδη υπήρχε μεγάλη εμπειρία την οποία μπορούσε να αξιοποιήσει ως προς τα συν και πλην μιας τέτοιας πολιτικής / μηχανισμού τιμών.


Τα Φ/Β στέγης αποτελούν μόλις το 7,5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ (Δελτίο ΛΑΓΗΕ, Αυγ. 2014). Επιπλέον, το έσοδο που παράγεται από αυτό το 7,5% μοιράζεται σε 42.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περισσότερους από 170.000 Έλληνες, επιτελώντας έτσι και έναν κοινωνικό ρόλο όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό του Ειδικού αυτού Προγράμματος.


Τα Φ/Β στέγης έχουν διάσπαρτη κατανομή σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεγάλες και πολύ μεγάλες μονάδες.


Τα Οικιακά ΦΒ είναι εγκατεστημένα εντός του αστικού ιστού και έτσι οι απώλειες μεταφοράς ενέργειας από το Δίκτυο ελαχιστοποιούνται. Αυτό μεταφράζεται σε κέρδη για τον Προμηθευτή/ΔΕΗ. Καθότι συνδέονται στη Χαμηλή Τάση οι δαπάνες για να τις ενσωματώσει το Δίκτυο επίσης ελαχιστοποιούνται. Και αυτό μεταφράζεται σε κέρδη για τον Προμηθευτή/ΔΕΗ. Ακόμη παράγουν ενέργεια σε ώρες αιχμής της ζήτησης (μεσημέρι), ειδικά το καλοκαίρι, συμβάλλοντας σημαντικότατα στην αποφυγή BlackOuts που όλοι ξέρουμε πόσο κοστοβόρα είναι. Και αυτό μεταφράζεται σε κέρδη για τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο, προς στιγμήν τουλάχιστον, είναι από τους βασικότερους μετόχους της ΔΕΗ που ορίζει και τη Διοίκησή της.


Τα Φ/Β στέγης έχουν τοποθετηθεί πάνω στα σπίτια, δεσμεύοντάς τα έτσι και δυσχεραίνοντας τη συντήρηση. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως για 25 έτη απαγορεύεται οποιαδήποτε τροποποίηση των σκεπών, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε.


Τα Φ/Β στέγης είχαν μεγαλύτερο αρχικό κόστος εγκατάστασης ανά kW σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες.


Λόγω του προσανατολισμού και της ήδη υπάρχουσας στέγης, τα Οικιακά ΦΒ δεν πετυχαίνουν, στην πλειονότητά τους, βέλτιστες αποδόσεις σε ΚWh, όπως αυτό συμβαίνει στα πάρκα και μεγάλες μονάδες ΦΒ 


Οι δαπάνες εγκατάστασης έγιναν κυρίως στα έτη 2011-2013, που όλοι ξέρουμε σε τι δύσκολη οικονομική συγκυρία ήταν η Χώρα μας και που «αρκετοί» συμπολίτες μας έβγαζαν χρήματα εκτός Ελλάδας. Η Ελληνική οικονομία βοηθήθηκε τα μέγιστα από τον κύκλο εργασιών, θέσεις εργασίας, ΦΠΑ κλπ που δημιούργησαν αυτές οι εγκαταστάσεις.'' 
Στείρα λογιστική προσέγγιση


''Όλα τα παραπάνω οφέλη  συνεχίζει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΦΩΣ και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Οικιακών ΦΒ ( Social / Economic Benefits) δεν βρήκαν θέση πουθενά στην επιχειρηματολογία του ΥΠΕΚΑ όταν αποφάσιζε για το κούρεμα και τη μονομερή, αυθαίρετη παρέμβαση στις υπογεγραμμένες συμβάσεις μας. Δεν τα έβλεπει ή δεν τα  ήξερε άραγε; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη Οικονομική Μελέτη (Economic Cost/Benefit Analysis) και όχι απλώς στείρα Λογιστική/Ταμειακή προσέγγιση εκ μέρους του; Το Δημόσιο συμφέρον, άραγε, εξυπηρετείται καλύτερα με τη στείρα Λογιστική/Ταμειακή προσέγγιση;


Ως προς τις αιτίες πρόκλησης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ 


Θεωρούμε ότι για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα θα πρέπει να ψάξουμε και τις βαθύτερες αιτίες που το προκάλεσαν. Αν δεν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες έγκαιρα και έγκυρα τότε το πρόβλημα θα είναι συνεχώς παρών. Συνεπείς με αυτή τη θεώρηση και για να βοηθήσουμε το δημόσιο διάλογο καταθέτουμε τις κάτωθι «ερωτήσεις» - προτάσεις


Οι στόχοι εγκατεστημένης ισχύος ΦΒ για το 2014 και 2010 ήταν αντίστοιχα 1500 ΜW και 2200 MW, όπως είδαμε ανωτέρω. Ομως τα απολογιστικά/πραγματικά στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν ότι το 2014 εγκαταστάθηκαν 2221 MW φωτοβολταικών. Δηλ. οι στόχοι του 2020 ξεπεράστηκαν κατά 21 MW από το 2014 ήδη. Αυτή η υπερβάλουσα ποσότητα MW , ήταν φυσικό φαινόμενο? Προέκυψε ξαφνικά? Το ΥΠΕΚΑ/ΡΑΕ, δηλ. η επίσημη πολιτεία δεν έβλεπε προς τα που πάει η πσοότητα εγκατεστημένης ισχύος? Τόσο ..αφελείς ..? Πόσο άραγε κοστίζει στον έλληνα καταναλωτή η υπέρβαση στόχων ..


Οι στόχοι εγκατεστημένης ισχύος ΦΒ αλλά και όλων των ΑΠΕ για το 2014 και 2020, βασίστηκαν σε βασικό σενάριο οικονομικών στόχων που προέβλεπε οικονομική ανάπτυξη για τα έτη 2012 -2030, παρ’ όλο που το 2010 που τέθηκαν αυτοί οι στόχοι, η χώρα έμπαινε σε οικονομικά μνημόνια με πολιτικές ύφεσης. Εστω κι αν δεχτεί κανεις ότι το 2010 οι προβλέψεις ήταν «αισιόδοξε», τα επόμενα έτη οι στόχοι αυτοί προσαρμόστηκαν στην οικονομική πραγματικότητα... ? Γιατί φτάσαμε σήμερα να έχουμε υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας έναντι ζήτησης ? Τι ρόλο παίζουν σε αυτό οι ... «αισιόδοξοι στόχοι» ... ??? Οι «αισιόδοξοι στόχοι» είναι απλώς «λαθάκια υπολογιστικά» ή κρύβουν business εκατομυρίων euros... 


Αν με το ξεκίνημα της Πολιτικής για την προώθηση των ΑΠΕ στη χώρα μας έμπαιναν συγκεκριμένα και αυστηρά όρια MW εγκατεστημένης ισχύος στο σύστημα, ανά κατηγορία ΑΠΕ, για κάθε χρόνο από το 2009 έως το 2013, και όχι γενικοί στόχοι μέχρι το 2020 (ΦΕΚ, Αρ, Φύλλου 1630, 11 Οκτωβρίου 2010),


Αν σε συνθήκες προβλεπόμενης Υφεσης της Ελληνικής Οικονομίας από τις περιοριστικές πολιτικές του Μνημονίου, είχε στοιχειωδώς εκτιμηθεί ότι η ζήτηση για Ηλεκτρική ενέργεια θα μειωθεί και άρα λιγότερη εγκατεστημένη ισχύ θα μπορούσε να πληρώσει η Ελληνική Οικονομία


Αν προυπολογιζόταν ρεαλιστικά το ΕΤΜΕΑΡ που μπορεί εφικτά να πληρώσει κάθε Ελληνικό νοικοκυριό και η Βιομηχανία, σε συνθήκες Υφεσης, και αποτελεί έσοδο του ειδικού Λογαριασμού


Αν, η Μεγάλη ΣΗΘΥΑ που αρχικά ήταν ΣΗΘ, συμφερόντων μεγάλου Ομίλου (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Ισχύος, μονάδα που καίει Φυσικό Αέριο, Εγκατεστημένης ισχύος 334 ΜW) δεν έμπαινε για αποζημίωση στον ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, καθώς δεν είναι ΑΠΕ


Αν είχαν εγκαίρως διορθωθεί και διορθωθούν όσες απομένουν, οι στρεβλώσεις στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος (ΟΤΣ, Αποφευχθέν κόστος λόγω ΑΠΕ και δη ΦΒ, ΜΑΜΚ, ΑΔΙ κλπ) καθώς και εκτιμηθεί το μέχρι τώρα κόστος τους,''


Διόρθωση των στρεβλώσεων


''Επρόκειτο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εσόδων / προϋπολογισμού που θα μπορούσε ανετότατα να καλύψει το Κόστος των ΑΠΕ και πόσο μάλλον των Οικιακών ΦΒ. Είναι απορίας άξιο που συγκεκριμένα «ξέφυγαν» και γιατί, οι υπολογισμοί του ΥΠΕΚΑ και ΡΑΕ. Αυτές τις παραμέτρους δεν τις ήξερε ή δεν μπορούσε να τις υπολογίσει το ΥΠΕΚΑ; Τώρα ξέρουν.Δεν πρέπει  να  κοστολογηθούν και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις, να μάθουμε ποιο το κόστος τους, και να εισέλθουν πόροι στον Ειδικό Λογ/μό


Ερώτημα: πόσο κόστισε και κοστίζει στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ η μεγάλη ΣΗΘΥΑ. Επίσης, θα έπρεπε να αποζημιώνεται τόσο μεγάλη μονάδα Φυσικού Αερίου από το Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ; Απ’ όσο ξέρουμε μέχρι στιγμής το Φυσικό Αέριο δεν θεωρείται ΑΠΕ. Θα πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι όσον αφορά τη Μεγάλη ΣΗΘΥΑ, για να μετεξελιχθεί από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ και να μπει στον εδικό Λογαριασμό ΑΠΕ χρειάστηκαν  τότε οι υπογραφές του κ Φώλια (ΝΔ), κας Μπιρμπίλη (ΠΑΣΟΚ) και του κ Παπακωνσταντίνου (ΠΑΣΟΚ) .''


Αμεση λύση προβλήματος


Με τις προεκλογικές δηλώσεις και δεσμεύσεις τους τα  κόμματα ( ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ)'' αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα και οικονομική/ κοινωνική αξία που συνεισφέρουν τα ΦΒ Στέγης Οικιακά ΦΒ, δέχονται ότι έχει γίνει αδικία εις βάρος τους και έχουν  τοποθετηθεί πολύ θετικά ως προς την άμεση αποκατάσταση της αδικίας αυτής. Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι έμπρακτο.'' 

Ο Πανελλήνιος σύλλογος φωτοβολταικών στέγης'' συνεχίζει να αγωνίζεται για


Αμεση επαναφορά των συμβάσεών στην αρχική τους κατάσταση και αποζημίωση των Οικιακών ΦΒ για τις απώλειες εισοδήματός τους από την ψήφιση του Νόμου 4254 / 2014 . Επιτέλους, τα υπογεγραμμένα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά και από τις δύο πλευρές της σχέσης Κράτος-Πολίτες. Αλλιώς, τι είδους Εμπιστοσύνη αναπτύσσεται;


Οι ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης απαιτούν την ορθή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.) καθώς και έλεγχο για το πώς αυτό προκλήθηκε με συνεπακόλουθη απόδοση ευθυνών.''

Μικρές αγγελίες και στα  φ/β Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματρα στις αγοροπωλησίες των φωτοβολταικών μας αναπτύσσει ο Θανάσης Ρίστας R,E,S manager της terra real estate:


''Τα περισσότερα Φωτοβολταικά Πάρκα κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα μετά το 2010 και θεωρούνται σχετικά μια νέα μορφή επένδυσης. Το 2014 καλύφθηκε ο εθνικός στόχος με συνολικά 2.200 MWp που ήταν στόχος ως το 2020. Σε αρκετούς ιδιοκτήτες  προέκυψε η ανάγκη να πουλήσουν το έργο τους από την στιγμή που είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του και ήταν συνδεδεμένο στο δίκτυο παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια


Αν και η πώληση ενός Φωτοβολταικού πάρκου είναι μια σύνθετη διαδικασία που χρειάζεται νομικό ,τεχνικό, φορολογικό και αδειοδοτικό έλεγχο μια σειρά από μεταβιβάσεις , η αγορά ξεκίνησε να κινείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό που δεν έγινε, είναι η είσοδος από ξένους επενδυτές λόγω των γνωστών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Ένας επίσης ανασταλτικός παράγοντας ήταν το πολυνομοσχεδιο(δεν υφίσταται πλέον) που ψηφίσθηκε για το “New Deal”με την υποχρεωτική ποσοστιαία έκπτωση επι της συνολικής αξίας της παραγόμενης ενέργειας


Ένα σημαντικό πρόβλημα που πλέον έχει επίσης σε μεγάλο βαθμό μειωθεί είναι η καθυστέρηση πληρωμής της παραγωγής κάθε Φωτοβολταικού πάρκου από κάποιους μήνες σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Στην σημερινή πραγματικότητα μια επένδυση σε Φωτοβολταικό πάρκο μπορεί να μας εξασφαλίσει αποδόσεις μεταξύ 10 % εως 20 % υπό προϋποθέσεις , ελκυστικές αρκετά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Σοβαρό πλεονέκτημα σε αυτού του είδους την επένδυση αποτελεί η 20ετης σύμβαση πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας


Η δυνατότητα που εχει κάποιος επενδυτής αυτή την στιγμή να επενδύσει αφορά γεωγραφικά όλη την Ελλάδα (από την Βόρεια Ελλάδα έως την Κρήτη). Οικονομικά ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρειαζετε ένα κεφάλαιο 200.000 ευρώ για ένα Φωτοβολταικό πάρκο με ισχύ 100 kwp και βεβαια μεγαλύτερα ποσά για πάρκα κάποιων Μεγαβάτ .


Οι περιοχές με την μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι κοντινές στην Αθήνα και την Πελοπόννησο. Ο λόγος είναι γιατί έχουμε άμεση πρόσβαση στα Φπάρκα σε σύντομο χρόνο και μεγάλη ηλιοφάνεια που σημαίνει μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η κρίση επηρέασε τις αγοραπωλησίες ΦΠάρκων όπως και όλες τις επενδύσεις (αρνητικά). Συγκριτικά όμως με εναλλακτικές μορφές επένδυσης (Καταθέσεις,Ακίνητα,Μετοχές)αποτελεί μια σταθερή επιλογή λόγω των υψηλών ακόμη αποδόσεων.''*πηγή: Αφιέρωμα του Φίλη Καϊτατζή στις αρχές Ιανουαρίου 2016 για τις εξελίξεις στην αγορά φωτοβολταϊκών
Λέξεις Κλειδία - Tags
Φίλης Καϊτατζής φωτοβολταϊκά
27
ενέργεια
127
Σχετικά άρθρα

Παράγουν το δικό τους ρεύμα με την βοήθεια του ήλιου και εξοικονομούν χρήματα

Οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την ΔΕΗ ή που προτιμούν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, μπορούν πια να παράγουν το δικό τους ρεύμα

Ενεργειακή Αυτονομία: Το παράδειγμα της Σίφνου

Στα δύο χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου (ΣΕΣ), έχουμε αρχίσει, άλλοι λίγο, άλλοι περισσότερο, να ασχολούμαστε και να ενδιαφερόμαστε προκειμένου να καταλάβουμε τι είναι αυτή η «Ενεργειακή Αυτονομία της Σίφνου από ΑΠΕ» και γιατί τη συζητάμε τόσο πολύ.

Φθηνές μετακινήσεις μέσω κινήτρων και επιδοτήσεων για οχήματα φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο κίνησης φροντίζει για τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες και τους προσφέρει την ευκαιρία να διανύσουν με ασφάλεια και οικονομία χιλιάδες χιλιόμετρα. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×