op
×

Πολ Μέισον: "Η Γερμανία είναι ένοχη για την κρίση"

Πολ Μέισον:  Η Γερμανία είναι ένοχη για την κρίση

Ο Βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News" ρίχνει την ευθύνη για την οικονομική κρίση εξ ολοκλήρου στη Γερμανία εξαιτίας της στάσης που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι παγιδευμένη "σε μια αντίληψη της πραγματικότητας που εδράζεται στους κανόνες, την ώρα που αυτοί δεν λειτουργούν".

Μάλιστα, ο Πολ Μέισον χαρακτηρίζει ως "ψύχωση" τη στάση του ΔΝΤ κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ο Βρετανός δημοσιογράφος προβλέπει ότι η ΕΕ θα εγκρίνει την πρώτη αξιολόγηση, ο ESM θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ και οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα αποδεχτούν πως για να αποφύγουν την κατάρρευση της Ελλάδας οφείλουν να ξεχάσουν τη συμμετοχή του Ταμείου.

Όσον αφορά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει πως το λάθος ήταν ότι "δεν πίστεψαν πως μια αναμέτρηση με την ένταση του Ιουλίου ήταν πιθανή" και παράλληλα, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει για να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δεν έπαψε να πιστεύει στη λύση του Grexit.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, επισημαίνει ότι δεν είναι ευθέως υπέρ του Brexit, ωστόσο θεωρεί χρήσιμο να λειτουργήσει το δημοψήφισμα σαν μοχλός μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ: Να μην υπάρξει ένταξη της Τουρκίας, να θεσμοθετηθεί ένα πανευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης με υποχρεωτική ανακατανομή και να σωθεί η βιομηχανία χάλυβα.

Επίσης, αναλύει την άποψή του περί «μετακαπιταλισμού», τονίζοντας ότι ο μη καπιταλιστικός συνεργατικός τομέας που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να αποτελέσει "ένα μέρος της απάντησης στη στασιμότητα".

Τέλος, ο κ. Μέισον επισημαίνει την ανάγκη αφύπνισης του φιλελεύθερου Κέντρου, για να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη, σε απάντηση της ακροδεξιάς ρητορικής. "Οι δεξιές και εθνικιστικές απαντήσεις δείχνουν πιο πειστικές", παραδέχεται και συνεχίζει: "Το μάθημα από τη δεκαετία του '30 είναι, πρώτον, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατέψουν τους πολίτες τους και, δεύτερον, οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλδημοκράτες, οι αναρχικοί και η Αριστερά πρέπει να ενωθούν σε προσωρινές συμμαχίες για να νικήσουν τον φασισμό".


Σχετικά άρθρα

Ευχαριστούμε, αντίο: Απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ συστήνει στο Ταμείο να φύγει από το πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης

Να μη συμμετέχει στο μέλλον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης, προτείνει σε απόρρητη έκθεσή του το Ανεξάρτητο Γραφείο  Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

Το είδαμε και αυτό... Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το "μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο περσινό δημοψήφισμα"

Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς

Κοινωνική Οικονομία: Μετά το 3ο και το συνεχές - με "κόφτη"- Μνημόνιο Τι περιμένουμε; Δεν υπάρχουν "σωτήρες"

Επιχειρήσεις κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας με αυτοδιαχείριση από τους εργαζόμενους σε αυτές και παραγωγή που να ικανοποιεί τις κοινωνικές βιοτικές ανάγκες.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×