op
×
8η Τοπική Ανταλλαγή Σπόρων - Φύτεψε τον σπόρο της ελευθερίας σου!
8η Τοπική Ανταλλαγή Σπόρων
24/04/16 11:00
Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα
Πελοποννήσου » Μεσσηνίας » Καλαμάτας
άλλα: Οι σπόροι είναι η πηγή της ζωής, η ενσάρκωση της βιολογικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον

8η Τοπική Ανταλλαγή Σπόρων - Φύτεψε τον σπόρο της ελευθερίας σου!

Οι σπόροι είναι η πηγή της ζωής μας, η ενσάρκωση της βιολογικής και πολιτισμικής μας ποικιλομορφίας, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της όλης εξελικτικής διαδικασίας, η κοινή ιδιοκτησία των περασμένων, των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, οι οποίες καλλιεργούν τη γη τους μέσα στα πλαίσια των κοινοτήτων τους εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι οι ίδιες οι ανα-παραγωγοί των σπόρων τους .

Στις μέρες μας, όμως παρατηρείται το φαινόμενο οι παραδοσιακοί σπόροι να "κλέπτονται" από τους αγρότες και να πωλούνται πάλι σε αυτούς από τις πολυεθνικές εταιρείες, ωσάν οι σπόροι αυτοί να ανήκαν δικαιωματικά σε αυτές και να ήταν ανέκαθεν "ένα εντελώς δικό τους περιουσιακό στοιχείο".

Οπότε και απαραίτητο στοιχείο για να προστατέψουμε την βιοποικιλλότητά μας αλλά και το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση της παραγωγής και της τροφής είναι να μπορέσουμε να συλλέξουμε την γενετική πληροφορία, μέσω της σποροφύλαξης , να την προστατέυσουμε και να την αναπαραγουμε μεσω της καλλιέργειας της γης με φυσικο - παραδοσιακό τρόπο. 

Έτσι λοιπόν, τελευταία 5 χρόνια έχουμε καταφέρει να διοργανώσουμε 8 τοπικές ανταλλαγές σπόρων, στην Μεσσηνία, άλλοτε μικρότερες άλλοτε μεγαλύτερες, άλλοτε στον χώρο μας , άλλοτε σε περιοχές του τόπου μας που παρουσιάζουν σποροπαραγωγικό ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα έχουμε σιγά σιγά στήσει μια ιδιαίτερα εμπλουτισμένη τράπεζα σπόρων ανοικτή πρός όλους όσους θέλουν να γινούν σποροφύλακες της βιοποικιλλότητά μας. Και φυσικά έχουμε στοχεύσει πάρα πολύ στην νέα γενιά, στα σχολεία της περιοχής μας, φυτεύοντάς τους τον σημαντικότερο σπόρο από ολους! ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ!!!


Καλούμε λοιπόν όλους τους φίλους νυν και μελλοντικούς σποροφύλακες:  


α. να έρθουν αλλά και να επικοινωνήσουν αυτήν την τόσο σημαντική γιορτή

β. Να φέρουν τα σποράκια τους ,είτε συσκευασμένα εκ των προτέρων για την γιορτή , είτε συνολικά την ποσότητα, με αναγραμμένα στο φάκελο το είδος του σπόρου, την χρονολογία συγκομιδής, αλλά και το όνομα του σποροπαραγωγού.

γ. Όσοι δεν έχουν να φέρουν σπόρους ,να γνωρίζουν οτι μπορούν να λάβουν (απλά καλούνται κάποια στιγμή να επιστρέψουν πίσω στην Τράπεζά μας παραδοσιακό σπόρο

δ. ΌΣΟΙ ΈΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Ή ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΞΕΡΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΛΙΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΦΕΡΟΥΝ , ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΠΟΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ. 

Η Συρία , μια χώρα, με ιδιαίτερη πλούσια και σπάνια βιοποικιλλότητα πλέον αντιμετωπίζει επισιτιστικό πρόβλημα καθώς λόγω του πολέμου δεν υπάρχει πιά πρόσβαση σε σπόρους.


Θα υπάρχουν ενημερώσεις σε σχέση:

α. με την νέα νομοθεσία για πολλαπλασιαστικό υλικό, από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, γεωπόνου, διευθ/τη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Καλαμάτας και μέλος της "τράπεζάς μας"

β. με την παραδοσιακή φύτευση εποχικών λαχανικών από την Χριστίνα Καραλέκα, βιοκαλλιεργήτρια και μέλος της "τράπεζάς μας".

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον ΕΛΓΟ-Δημητρα και την Πανέλληνια Ένωση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΚΠΕ) Πελοποννήσου.

Όσοι Σποροφύλακες αλλά και ευρύτερα φίλοι και υποστηρικτές επιθυμούν μπορούν 

να ετοιμάσουν και φέρουν στην γιορτή εδέσματα για ένα συλλογικό τραπέζι, (καθώς οι ώρες θα είναι πολλές!)

Όσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται

στην F.B σελίδα του αγρόκτηματος Re:Think - Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα

 ή στο mail : farmafifa@gmail.com  ή να δηλώνουν κατευθείαν την συμμετοχή τους εδώ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!!!Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα web:
Ηρώων Πολυτεχνείου, Καλαμάτα 241 00, Ελλάδα
Πελοποννήσου, Μεσσηνίας, Καλαμάτας
τηλ.2721022505, 6972755079 , info@agroktimafifa.gr

Το "Αγρόκτημα Φυσικής & Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα" αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Καλαμάτα. Το "Αγρόκτημα Φυσικής & Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα" είναι μία περιβαλλοντική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της "αγροκουλτούρας". 

Ως αγροκουλτούρα ορίζουμε την πολιτισμική δράση, που δημιουργείται μέσα από την πρωτογενή αγροτική παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων, βασισμένη στην παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια. Το παραπάνω πολιτισμικό στοιχείο αποτελούσε και το βασικό χαρακτηριστικό των παραδοσιακών αγροτικών κοινωνιών και της ̈αγροκουλτούρας ̈, που αυτές ανέπτυξαν.

Με γνώση και σεβασμό του παρελθόντος προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον ̈πολιτισμό της καλλιέργειας ̈.

Η έδρα μας είναι ένα περιαστικό αγρόκτημα, μέρος της έκτασης του πρώην Γεωργικού Σταθμού, το οποίο και επιβίωνει, σε πείσμα των καιρών, ενα μικρό οικοσύστημα με πορτοκαλιές, μανταρινίες, ελιές, λεμονιές, πέυκα, καζουαρίνες, σεγκόιες, ακακίες, λεύκες, πλατάνους, με λαχανόκηπο από παραδοσιακές ποικλίες, με βοτανόκηπους με θεραπευτικά βότανα και άνθη, και μια θεματική γωνιά φυσικής κομποστοποίησης. Για εμάς, η καλλιέργεια στο αγρόκτημα είναι μια διαρκής διαδικασία πειραματισμού με βάση τις αρχές της φυσικής και της παραδοσιακής καλλιέργειας. Επιμένουμε σε παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, πλήρως εναρμονισμένους με τις ανάγκες της γης σε κάθε περιοχή και τις απαραίτητες διαδικασίες προστασίας της τοπικής μας βιοποικιλότητας.


Στο αγρόκτημα λειτουργεί τράπεζα σπόρων από παραδοσιακές ποικιλλίες της περιοχής, καθώς και το δίκτυο Σποροφυλάκων. Όσοι ενδιαφερόνται και επιθυμούν να γίνουν και αυτοί "σποροφύλακες" της βιοποικιλότητάς μας, μπορούν να επισκεφτούν το αγρόκτημά μας και να προμηθευτούν μικρή ποικιλία σπόρων της περιοχής, να τους καλλιεργήσουν με αγάπη και να επιστρέψουν λίγο σπόρο πίσω.

Η καθημερινή σχέση με τον αγρό και την ύπαιθρο μας ηρεμεί και μας δημιουργεί την ανάγκη να παρατηρήσουμε τις φυσικές διαδικασίες και να διδαχτούμε μέσα από αυτές. Για αυτό έχουμε επιλέξει κομμάτι της καθημερινότητάς μας στο αγρόκτημα, να είναι αφιερωμένο σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, πάνω στους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, στη χρήση των θεραπευτικών βοτάνων, στην κομποστοποίηση αλλά και σε ευρύτερες τεχνικές αυτοδιαχείρισης τόσο της τροφής μας και των υπολλειμάτων μας, όσο και της υγείας μας.

Τέλος, στο αγρόκτημά μας μπορείτε να προμηθευτείτε εποχικά βιολογικά προϊόντα, παραδοσιακής και φυσικής καλλιέργειας, αλλά και να οργανώσετε τη δική σας εκδήλωση μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικό και αυθεντικό, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση του ̈πολιτισμού της καλλιέργειας ̈.

Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοιφα

Ηρώων Πολυτεχνείου,

Νέα Είσοδος, Καλαμάτα

τ.κ 24100


Σχετικά άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×