op
×
30 χρόνια μετά, το Τσέρνομπιλ είναι παντού!
30 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ είναι παντού!
20/04/16 20:00
Οικόπολις
Κεντρικής Μακεδονίας » Θεσσαλονίκης » Θεσσαλονίκης
άλλα: Τριάντα χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στον πλανήτη, η ραδιενέργεια έχει διασκορπιστεί παντού

30 χρόνια μετά, το Τσέρνομπιλ είναι παντού!

Τριάντα χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στον πλανήτη, η ραδιενέργεια έχει διασκορπιστεί παντού και η ανθρωπότητα όφειλε να κάνει δραστικά βήματα στην απεξάρτησή της από τα πυρηνικά εργοστάσια και τα ορυκτά καύσιμα και να βαδίσει σε ένα ήπιο ενεργειακό μέλλον.


Όμως πέρα από το τραγικό επετειακό γεγονός, οι πρόσφατες απειλές αλλά και η προληπτική παύση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών του Βελγίου προσθέτουν μία ακόμα παράμετρο (και το ανάλογο κόστος) στις πρακτικές ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών. Μετά την ανθρώπινη αμέλεια, την αστοχία υλικού και τους σεισμούς, λέγαμε εξαρχής ότι η απειλή μιας τρομοκρατικής ενέργειας είναι πάντα υπαρκτή στις λεγόμενες «ειρηνικές» εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας… τόσο ειρηνικές, που τα κατάλοιπα της πυρηνικής σχάσης χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή πυρηνικών όπλων…

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πέφτει συνεχώς, η απόδοσή τους ανεβαίνει και οι χώρες της Ευρώπης η μία μετά την άλλη καταφέρνουν αυτό που πριν μια δεκαετία ακουγόταν ως επιστημονική φαντασία, δηλ. να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, χωρίς να ξεχνάμε τις βιοκλιματικές πρακτικές και την εξοικονόμηση που έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτή την εξέλιξη.

Στη χώρα μας, βέβαια, ακόμα σχεδιάζουμε νέους λιγνιτικούς σταθμούς. Αλλά και η γειτονιά μας δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Η Βουλγαρία συνεχίζει να λειτουργεί απαρχαιωμένους σοβιετικής κατασκευής αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι, η Τουρκία κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες σε σεισμογενείς περιοχές του Ακούγιου και η FYROM ψάχνει χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσει το πυρηνικό της όνειρο.

Όλα αυτά θα συζητήσει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20/4/2016 στον Κοινωνικό Χώρο Οικόπολις, στις 8.00 μμ, με προβολή ντοκιμαντέρ που θα μας θυμίσει το ιστορικό, τα κινήματα σε όλο τον πλανήτη και τις συνέπειες που βιώνουμε ακόμα και σήμερα: ποσοστά καρκινογενέσεων άνοδος της ραδιενέργειας της Θεσσαλονίκης τα Σαββατοκύριακα των χειμώνων της κρίσης και με αγριογούρουνα που απαγορεύεται να φαγωθούν στη Γερμανία και την Πολωνία (στην Ελλάδα απλώς δεν τα ελέγχει κανείς…)

Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και μέλος της Οικολογικής Κίνησης Ξενοφώντας Ζήσης θα μας ενημερώσει υπεύθυνα για τις συνέπειες από τις «ειρηνικές εφαρμογές» της πυρηνικής ενέργειας,
Ο Οδυσσέας Χιλιτίδης θα επιμεληθεί την παρουσίαση του ιστορικού και των αντιπυρηνικών αγώνων της Οικολογικής Κίνησης,

και θα συζητήσουμε για τους αγώνες και τις πρακτικές που οι οικολόγοι ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια ώστε να επανακαθορίσουμε τη μελλοντική μας στάση.

Περιμένουμε με απόψεις και τις ιδέες σας να εμπλουτίσετε τη συζήτηση.

Οικόπολις web:
Πτολεμαίων 29Α, Θεσσαλονίκη 546 30, Ελλάδα
Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης
oikopolis.social.center@gmail.com
"Ο κοινωνικός χώρος ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και αποτελεί δίκτυο Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. 


Στόχοι του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι: 

α) η διάδοση και εφαρμογή των πράσινων ιδεών και αξιών και των εναλλακτικών λύσεων μέσα από την οργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών, συζητήσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων με θέματα οικολογικού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου 


β) η έμπρακτη αλληλεγγύη σε άτομα και κοινωνικές ομάδες που την έχουν ανάγκη, καθώς και η πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης σε θέματα διακρίσεων, ρατσισμού, βίας κ.λπ. αλλά και υποστήριξης στα άτομα που τις υφίστανται."

Παλιότερες εκδηλώσειςΗ Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης οργανώνει στο Οικόπολις σειρά χρηστικών εργαστηρίων για το 2013 με στόχο την πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θέματα που άπτονται της καθημερινής ζωής και ταυτόχρονα εντάσσονται σε καλές πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.Το πρώτο ημερήσιο εργαστήριο αφορά την κατασκευή Ηλιακού Φούρνου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν με την καθοδήγηση τεχνικού μία ή περισσότερες συσκευές και, εφόσον το επιθυμούν, να αποκτήσουν την συσκευή αυτή καλύπτοντας μόνο το κόστος των υλικών.

Για την συμμετοχή στα εργαστήρια δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες παρά μόνο καλή διάθεση και ικανότητα συνεργασίας. Τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία παρέχονται από τον διοργανωτή.
Η διάρκεια κάθε εργαστηρίου είναι 6 - 8 ώρες.

Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Σάββατο 18 Μαΐου,
 ώρες 10.00 - 17.00
Το κόστος συμμετοχής στο εργαστήριο ανά άτομο είναι 15,00 ευρώ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 18
Συντονιστής - τεχνικός σύμβουλος: Ξενοφών Ζήσης ( Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος)
Με τη λήξη του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Η 25η Μαϊου έχει οριστεί ως διεθνής ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στη Monsanto, την εταιρεία που προσπαθεί να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγροτική καλλιέργεια, επιβάλλοντας τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

Με αφορμή τη διεθνή αυτή κινητοποίηση θα προβληθεί στο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ το ντοκιμαντέρ «Βullshit». Η προβολή θα γίνει την Τρίτη 21 Μαίου, στις 20.30. Θα προηγηθεί 5λεπτη εισαγωγή από τον Δρ. Βιολογίας, Γιάννη Μαχαίρα, μέλος των Οικολόγων Πράσινων. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το "BULLSHIT" (κοπριά αγελάδας) είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί και καταγράφει την Βαντάνα Σίβα και τους Ινδούς αγρότες (άντρες και γυναίκες) στον αγώνα τους εναντίον των προσπαθειών μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων, επίδοξους μονοκράτορες του συστήματος διατροφής σε όλο τον πλανήτη. 

Μέσα από αυτό το φιλμάκι παρουσιάζονται με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο οι καταστροφικές επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τη μορφή της "επιδημίας" σε πολλές αγροτικές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, κυρίως στην ίδια τη δυνατότητά τους να μπορούν να θρέψουν τον λαό τους αλλά και να διατηρήσουν τα πανάρχαια συστήματα αγροτικής καλλιέργειας. 

Οι τοπικές γεωργικές καλλιέργειες σε ιδιαίτερα περιβάλλοντα, η διατήρηση ποικιλιών τοπικών σπόρων, οι απλές τεχνικές διατροφικής επάρκειας, η φροντίδα για κοινωνική συνοχή, ευημερία, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, είναι η αναγκαία συνθήκη για τη διατήρησης και εξέλιξη της γνώσης που είναι κτήμα όλης της ανθρωπότητας, τη διατροφική ασφάλεια, την ελευθερία των τοπικών επιλογών, την αυτοδύναμη παραγωγή πολιτισμού και τη βιωσιμότητα για το σύνολο του πλανήτη.

Η Βαντάνα Σίβα είναι ο ζωντανός θρύλος του σύγχρονου οικολογικού κινήματος με καταγωγή τον ώριμο φεμινισμό και τη διάδοση της κοινοτικής ζωής, ιδιαίτερα ανάμεσα στους φτωχούς αλλά και τις γυναίκες. Κινείται εξ' ίσου άνετα στον κόσμο των απλών ανθρώπων αλλά και των ακαδημαϊκών/πανεπιστημιακών κύκλων. 

Η σκέψη της, η παγκόσμια εμβέλεια των πρωτοβουλιών της, ο σεμνός και λυτός τρόπος ζωής της έχουν προκαλέσει τον σεβασμό όχι μόνο του οικολογικού κινήματος αλλά και ανθρώπων με παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση. Το 1992 τιμήθηκε με το βραβείο Right Livelihood Award (γνωστό και ως εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ) το 2010 της απονεμήθηκε στο Σίδνεϋ το Βραβείο Ειρήνης για τις συνεπείς προσπάθειες και τους αγώνες της για κοινωνική δικαιοσύνη με ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κυρίως για την στήριξη των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες και την επιστημονική τεκμηρίωση της περιβαλλοντικής αειφορίας μέσα από τον κοινοτισμό και την τοπικότητα. 

Το 2012 της απονεμήθηκε το βραβείο Fukuoka, που δίδεται στους ανθρώπους που συμβάλλουν στην επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό στην Ασία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο βραβείο της το έχουν αποδώσει οι κατατρεγμένοι λαοί της "επιβαλλόμενης φτώχειας", οι φτωχοί αγρότες της "επιβαλλόμενης αμορφωσιάς" και οι καταπιεσμένες γυναίκες "της επιβαλλόμενης κατωτερότητας" όπου γης.
Ένα από τα αποτελέσματα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης ήταν η κατακόρυφη άνοδος του λαϊκισμού, που έτσι ή αλλιώς ήταν ενδημικός κατά τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη, όντας πια ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ άλλοι διατείνονται ότι έχει και προοδευτικά συστατικά. 

Είτε δεξιός είτε αριστερός, ο λαϊκισμός οφείλει να γίνει αντικείμενο μελέτης, πολύ περισσότερο επειδή συχνά η ακροδεξιά εκδοχή του εκφράζεται με τις παραδοσιακές ρατσιστικές και φασιστικές φόρμες.

Σ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπης που λέγεται Βαλκάνια, η Πράσινη αντίληψη για την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία, οφείλει να παίξει ενεργό ρόλο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της πολύπλευρης κρίσης, και να αντιπαρατεθεί στον ενδημικό λαϊκισμό και την επικίνδυνη δημοκοπία.

Ως απάντηση στην πρόκληση του λαϊκισμού, το Πράσινο Ινστιτούτο σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, και με τους Πράσινους των Βαλκανίων, διοργανώνουν τη συνδιάσκεψη με θέμα: «Λαϊκισμός, Πολιτική Οικολογία, και τα Βαλκάνια», που θα διεξαχθεί στις 23/05-26/05, στον Κοινωνικό Χώρο «Οικόπολις», στην οδό Πτολεμαίων 29Α, στη Θεσσαλονίκη. 

Στη συνδιάσκεψη αυτή, η οποία θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή του κοινού, θα συμμετέχουν πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, και πολιτικοί από ευρωπαϊκές χώρες και θα κληθούν να ασχοληθούν με τα παραπάνω ερωτήματα και θέματα. 


Κώστας Λουκέρης
Πρόεδρος Πράσινου Ινστιτούτου (http://www.greeninstitute.gr/)

Εκδήλωση με θέμα “Η αναγκαιότητα αλλαγής του αποικιοκρατικού Μεταλλευτικού Κώδικα” οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 22 Απριλίου (7.30μμ), στον Κοινωνικό Χώρο “Οικόπολις” (Πτολεμαίων 29Α).

Τις θέσεις τους σχετικά με το θέμα θα αναπτύξουν οι: Σαράντης Δημητριάδης – ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ. -, Τόλης Παπαγεωργίου – πολιτικός μηχανικός, εκπρόσωπος Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων -, Γιώργος Τριανταφυλλίδης – μηχανικός μεταλλείων, μεταλλουργός , επίκουρος καθηγητής τμήματος Χημικών Μηχανικών ΠΣΑΠΘ -, Ελεάννα Ιωαννίδου - νομικός με εξειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν Περιφ. Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανοίγουν τη συζήτηση για το παρωχημένο αυτό νομοθέτημα που θεσπίστηκε επί Χούντας και που απέφυγαν να αγγίξουν προηγούμενες κυβερνήσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης. Βασικά θέματα που θα τεθούν: ενσωμάτωση στον κώδικα αρχών προστασίας περιβάλλοντος (χρήση κυανίου και άλλων τοξικών ουσιών, προδιαγραφές αποβλήτων και λιμνών τελμάτων, προστασία επιφανειακών υδάτων και υπόγειων υδροφορέων), δικαιώματα ιδιοκτήτη και μεταλλειοκτήτη, όριο περιεκτικότητας εκσκαφών σε αξιοποιήσιμο μετάλλευμα, χρήσεις γης (συγκρούσεις και προτεραιότητες), δημόσια διαβούλευση και τοπικές κοινωνίες, ρήτρες αποκατάστασης και ασφάλιση σε περιπτώσεις χρεοκοπίας.


Η συζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, όχι μόνο μετά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση της πώλησης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων στην εταιρεία Ελληνικό Χρυσός το 2003 και των χαρακτηριστικών της επιδιωκόμενης “επένδυσης” στις Σκουριές Χαλκιδικής, αλλά και μετά την επέλαση ενδιαφέροντος για εξορύξεις σε όλη τη Β. Ελλάδα και την πολύ πρόσφατη απόπειρα του ΥΠΕΚΑ για αναθεώρηση του μεταλλευτικού κώδικα. 

Μια απόπειρα που περιοριζόταν στο ύψος των μισθωμάτων, χωρίς να καταπιάνεται με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και η οποία φαίνεται ότι παραπέμπεται εκ νέου στις καλένδες.


Η Σοφία Παπαχρήστου και ο Κωστής Παπαναστασάτος ταξίδεψαν 30 ημέρες σε 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για να πάρουν συνεντεύξεις και να παρουσιάσουν, με τη βοήθεια των ίδιων των πρωταγωνιστών, παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

 Το ντοκιμαντέρ αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και προώθησης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον κλάδο της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του αγροτουρισμού, της επαναχρησιμοποίησης κ.ά. το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας, ένα μοντέλο που μπορεί να συμβάλει στη διέξοδο από την κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Ο κλάδος της κοινωνικής οικονομίας απασχολεί 11.000.000 εργαζόμενους/ες στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας. Στη χώρα μας, έχει μόλις ανοίξει η συζήτηση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, για το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

To ντοκιμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία: μια εναλλακτική λύση», σε σκηνοθεσία Σοφίας Παπαχρήστου, δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου και του Γερμανικού Πράσινου Ινστιτούτου Heinrich Boell Stiftung."
Σχετικά άρθρα

Τσέρνομπιλ: Ο εφιάλτης που θα συνοδεύει τη γη πάνω από 20.000 χρόνια (ΦΩΤΟ)

Ένας απολογισμός για την καταστροφή που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί το Τσέρνομπιλ, 30 χρόνια μετά την φονική έκρηξη που σημάδεψε για πάντα την ανθρωπότητα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×