op
×

Χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση για τους συνεταιρισμούς και την κοινωνική οικονομία;

Χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση για τους συνεταιρισμούς και την κοινωνική οικονομία;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Χωρίς πυξίδα για τους συνεταιρισμούς και την κοινωνική οικονομία;

 

Τελικά και αυτή η κυβέρνηση προχωράει στο δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες. Αντί να φέρει ενιαία συνεταιριστική νομοθετική ρύθμιση, που να ανοίγει δρόμους στην Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, προχωράει τμηματικά, χωρίς πυξίδα αλλά και παραβιάζοντας διεθνείς συνεταιριστικές αρχές.

Η Βουλή ψήφισε την 21η Απριλίου το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που έφερε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά την καταδίκη του από τον συνεταιριστικό κόσμο, επιστημονικούς φορείς και άλλες οργανώσεις, ως αντισυνεταιριστικό, αντιαναπτυξιακό και εχθρικό στην υγιή συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και δράση, προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρήσεων, χωρίς προβλέψεις συνεργασίας με άλλες μορφές συνεταιρισμών, στήριξης της απευθείας δικτύωσης παραγωγών-καταναλωτών, της ποιοτικής παραγωγής, των βιολογικών προϊόντων κ.α.

Αύριο θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας, μεθαύριο το Ανάπτυξης κτλ, νομοθετώντας το καθένα χωριστά, επιμένοντας στη διάσπαση των κοινωνικών δυνάμεων της υπαίθρου, της πόλης και της εργασίας. Μη επιτρέποντάς τους δηλαδή να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ενισχυθούν στον αγώνα τους απέναντι στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, να ανοίξουν έναν άλλο δρόμο προς μια Οικονομία και Κοινωνία, συνεργατική και αλληλέγγυα, δίκαιη, που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Παρά τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, κρατιστές και νεοφιλελεύθεροι νομοθετούν σε βάρος των κοινωνικών δυνάμεων, στις οποίες δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη και έτσι λειτουργούν αντικειμενικά και οι δύο προς όφελος της ιδιωτικής οικονομίας.

Η σημερινή κυβέρνηση στους τίτλους –αιτιολογική έκθεση- τα πάει καλά, αλλά όταν μπαίνει στο περιεχόμενο απογοητεύει. Στον νόμο –πια- για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο κρατικός παρεμβατισμός αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο: επικαθορίζει τον αριθμό μελών, τον τρόπο εκλογής, διοίκησης και διαχείρισης, την εκπαίδευση –με χρηματοδότηση μάλιστα όχι του κράτους αλλά των συνεταιρισμών-  μέχρι η δυνατότητα των υπουργών να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των συνεταιρισμών και να αποφασίζουν γι' αυτούς.

Όλες οι διεθνείς συνεταιριστικές αρχές καταστρατηγούνται προς δόξαν της κρατικής παρέμβασης και το καταπληκτικό είναι ότι, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο θα εγκρίνεται από το κράτος, την αποτυχία θα χρεώνονται προσωπικά οι διοικούντες!

Τελικά ο ΟΗΕ αποδεικνύεται πιο συνεταιριστικός από την κυβέρνηση, όταν διακηρύσσει ότι «όσο πιο μακριά είναι το κράτος από τους συνεταιρισμούς, τόσο πιο σωστούς συνεταιρισμούς φτιάχνουμε».

Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.

www.proskalo.net

Σχετικά άρθρα

Πού μπορείτε να χαρίσετε όσα πράγματα δεν χρειάζεστε (ΛΙΣΤΑ)

To σκουπίδι του ενός μπορεί να γίνει το διαμάντι του άλλου. Αν θέλετε να χαρίσετε ρούχα, παπούτσια και αντικείμενα που δεν χρειάζεστε ποια ή να τα ανταλλάξετε με είδη που έχετε ανάγκη, όμως δεν μπορείτε να αγοράσετε, υπάρχει λύση.

ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.: Οι προτάσεις μας για το νομοσχέδιο περί Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Οι προτάσεις της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. πάνω στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑΑ προς διαβούλευση που αφορά στην "Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την Ανάπτυξη των φορέων της

Κοινωνική Οικονομία: Κεντρικός Πυλώνας της Οικονομίας του 21ου αιώνα | Του Κώστα Διάκου

Ριζοσπαστικά (κυρίως οικολογικά) ρεύματα στo Βορρά καθώς και πολυποίκιλα (κυρίως εξ Αριστεράς, εναλλακτικά) κοινοτιστικά κινήματα στo Νότο της Κρίσης, διαμορφώνουν σήμερα μια νέα κοινωνικο-οικονομική συνείδηση

Πρωτοβουλία για μια Πανελλαδική Συνάντηση συνεργατικών εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Για μας η δικτύωση, η κοινωνική και οικονομική αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη των συνεργατικών εγχειρημάτων ΚΑΛΟ αποτελεί πρώτη και άμεση αναγκαιότητα και προτεραιότητα

Κοινωνική οικονομία: Οι Συνεταιρισμοί παράγουν πολλαπλάσιο πλούτο και θέσεις εργασίας

Κείμενο του μη κερδοσκοπικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνα "ΣυνΔημιουργία" της Αθήνας για το "Βίος Coop". Ο συνεργατισμός και η αλληλεγγύη απλώνονται σε όλη τη χώρα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

"Βιβλιοσυναντήσεις: Διαβάζουμε κι αλλάζουμε" - Δράση για σχολικές ομάδες

23/04/18 08:00
Από τη Δευτέρα 23 Απριλίου έως και την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 συγγραφείς-μέλη του Κύκλου επισκέπτονται το Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης ΠΙΟΠ για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με σχολικές ομάδες.
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×