op
×

Ιωάννινα: απόψε για τις ψηφιακές μας ελευθερίες

Διαβάστηκε
Ιωάννινα: απόψε για τις ψηφιακές μας ελευθερίες

Οι ψηφιακές μας ελευθερίες βρίσκονται σήμερα σε οπισθοχώρηση και διαρκή απειλή.

Η 11η Φλεβάρη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα δράσης για να αντιπαλέψουμε για τις ελευθερίες αυτές.

Με αφορμή το παγκόσμιο κάλεσμα σε δράση άνθρωποι, ομάδες και συλλογικότητες από τα Γιάννενα διοργανώνουμε ανοιχτή συζήτηση για τις ψηφιακές ελευθερίες.

ΣΤΙΣ 7.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ (Καποδιστρίου 20).

Ομιλητές: Βασίλης Κωστάκης, P2P Lab

Αλέξανδρος Σχισμένος, περιοδικό Βαβυλωνία

Η 11η Φλεβάρη να γίνει μία ημέρα που συντονιζόμαστε και στην Ελλάδα για την ελευθερία στον ψηφιακό κόσμο. Στις 11 Γενάρη του 2013 το παγκόσμιο κίνημα για τις ψηφιακές ελευθερίες θρηνεί τον πρώτο του νεκρό. Κυνηγημένος ανηλεώς από το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ για τον πολιτικό του ακτιβισμό και τις ιδέες του ο Aaron Swartz δίνει τέλος στη ζωή του.


Ο Aaron πίστευε σε έναν κόσμο ίσης και ανοιχτής πρόσβασης στη γνώση και πάλεψε μέχρι τέλους γι’ αυτό. Με τα λόγια του : “(ο)ι πληροφορίες είναι δύναμη. Αλλά όπως με κάθε δύναμη, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια αιώνων σε βιβλία και περιοδικά, όλο και περισσότερο ψηφιοποιείται, για να κλειδωθεί από μια χούφτα ιδιωτικές εταιρείες [...] Δεν αποτελεί δικαιοσύνη το να υπακούς σε άδικους νόμους. Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά και, στη μεγάλη παράδοση της πολιτικής ανυπακοής, να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την κλοπή από ιδιώτες της δημόσιας κουλτούρας μας”.

Λίγους μήνες αργότερα ο Edward Snowden, ένας μισθωμένος εργαζόμενος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), αποφασίζει ότι δεν πρέπει να ζήσουμε σε έναν διάφανο κόσμο χωρίς μυστικά, έναν κόσμο καθολικής επιτήρησης. Προβαίνει έτσι με αυτοθυσία σε μια πράξη ύψιστης πολιτικής ανυπακοής, διαρρέοντας απόρρητα έγγραφα της NSA στον παγκόσμιο Τύπο, από τα οποία προκύπτει ως αναμφισβήτητο γεγονός η επιτήρηση όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (τηλεφωνία, διαδίκτυο) περισσότερου από ένα δις ανθρώπων.

Με τις πράξεις του αυτές ο Snowden μας αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο μηχανισμό επιτήρησης που φτιάχτηκε ποτέ, γιατί, όπως ο ίδιος δηλώνει, “δεν επιθυμώ να ζήσω σε έναν κόσμο, όπου ό,τι λέω και κάνω καταγράφεται. Αυτό είναι ένα καθεστώς το οποίο δεν επιθυμώ να υποστηρίξω ή στο οποίο να υπακούσω”. Περισσότερα και βίντεο εδω!

Σχετικά άρθρα

Το καραβάνι για τους σπόρους πέρασε από την Παμβώτιδα

Το μήνυμα της διεθνούς και τοπικής αντίστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σπόρων από τις πολυεθνικές και τους κρατικούς μηχανισμούς έστειλε, κι από τα Γιάννενα, το διεθνές καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους στο οποίο συμμετέχει το «Πελίτι», η εναλλακτική κοινότητα η οποία ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

6ο Photometria Festival | διαγωνισμός φωτογραφίας

Ο διαδικτυακός διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα Αντανάκλαση / Reflection, ξεκίνησε για τους συμμετέχοντες και για 6η συνεχόμενη χρονιά, απλώνεται με τα φωτογραφικά του έργα σε όλη την πόλη των Ιωαννίνων. Μπείτε να ανεβάσετε τη δική σας φωτογραφία...

Τα Γιάννενα αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς. Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

«Ένα πρώτο βήμα είναι η απενοχοποίηση του δανειολήπτη. Να καταλάβει δηλαδή ο καθένας ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι η στέγαση»

Ιωάννινα: Ανταλλακτικό παζάρι με πολλαπλά μηνύματα

Ένα ανταλλακτικό παζάρι με πολλαπλά μηνύματα πραγματοποιείται το Σάββατο, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στην Λαϊκή Αγορά του Αγ. Νικολάου, με την συνεργασία του «Μπαχτσέ», του Δικτύου  Ανταλλακτικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της ομάδας χειροτεχνών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×