op
×

Αρνήθηκε το ΑΠΘ να δεχθεί τυφλό φοιτητή

Διαβάστηκε
Αρνήθηκε το ΑΠΘ να δεχθεί τυφλό φοιτητή

Αρνήθηκε να δεχθεί ως φοιτητή το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ έναν αριστούχο τυφλό μαθητή της τρίτης λυκείου με διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς και με αργυρό μετάλλιο σε μαθητική ολυμπιάδα, σύμφωνα με καταγγελία του παραρτήματος Μακεδονίας του ΑΠΘ.


Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ απαντά πως «δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, αλλά αφορά τα γενικά κριτήρια που θέτει το τμήμα για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να το παρακολουθήσουν».

Σύμφωνα με την καταγγελία, «το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του μαθητή πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων». «Αυτή η απόφαση και ο νόμος που τη στηρίζει είναι αντισυνταγματική και τουλάχιστον αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική», ενώ υποστηρίζει ότι σε αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης.

«Κύριε υπουργέ, σας ζητούμε να ασκήσετε την παρέμβαση που εσείς θα κρίνετε ότι είναι η προσφορότερη για την περίπτωση. Είναι αδιανόητο το γεγονός να υποχρεωθεί μια οικογένεια με τέσσερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία όρασης να μετακομίσουν σε άλλη πόλη προκειμένου ο γιος τους να εκπληρώσει τους επιστημονικούς στόχους που έχει δικαιολογημένα χαράξει και βασίζονται στις άριστες επιδόσεις του, επειδή κάποιοι πανεπιστημιακοί ταγοί δεν αποφασίζουν επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπίες» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου που κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας.

«Τα εργαστήρια είναι γνωστό πως γίνονται ομαδικά και επίσης η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Αυτή τη στιγμή σας μιλώ από ένα κινητό τηλέφωνο αφής. Δεν υπάρχουν εμπόδια να περιορίσουν κάποιον με τόση θέληση και με τόσες ικανότητες, υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις που πρέπει να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή πρώην τυφλός φοιτητής του αντίστοιχου τμήματος της Αθήνας είναι σε διδακτορικό στη Γερμανία» δήλωσε, από την πλευρά του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πατέρας του 18χρονου και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Σωτήρης Κουμτζής


ΠΗΓΗ http://tvxs.gr

Λέξεις Κλειδία - Tags
τυφλό φοιτητή Ρατσισμός
254
ΑΠΘ
38
Σχετικά άρθρα

Στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία συνοδεύονται από βασικές μεθοδολογικές διασαφηνίσεις σχετικά με τα εγκλήματα μίσους, καθώς και τις θέσεις του Δικτύου σχετικά με το νομικό πλαίσιο και τις θεσμικές και άλλες ελλείψεις

2ο Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Γυμνό με ή χωρίς στερεότυπα; Είναι το γυμνό μας σώμα προϊόν εκμετάλλευσης; Η σεξουαλικότητά μας ταμπού; Η κοινωνία έτοιμη να δεχτεί τη διαφορετικότητα; Απαντήσεις στο Φεστιβάλ 7-9 Μαρτίου!

Κύκλος προβολών και συζητήσεων απέναντι στο Φασισμό

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μαρτίου) η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Ηρακλείου Αττικής ξεκινά έναν κύκλο αντιρατσιστικών προβολών και συζητήσεων με θέμα "Απέναντι στο Φασισμό"
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×