op
×

600.000 υπογραφές για την νομιμοποίηση της κάνναβης στην Καλιφόρνια

Διαβάστηκε
600.000 υπογραφές για την νομιμοποίηση της κάνναβης στην Καλιφόρνια

H Καλιφόρνια, από τον Νοέμβριο του 2016 θα γίνει η μεγαλύτερη νόμιμη αγορά κάνναβης στον  κόσμο. 

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας «Adult Use of Marijuana Act» (AUMA), η οποία ζητεί την  νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση στην πολιτεία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν συγκεντρώσει 600.000 υπογραφές προς υποστήριξη της πρωτοβουλίας – κοντά δύο φορές όσο οι 365.880 που χρειάζονταν για να κατέβει το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία το Νοέμβριο.

Εάν εγκριθεί ο νόμος, θα  επιτρέψει στους ενήλικες από 21 ετών και άνω να έχουν μια ουγγιά κάνναβης και να καλλιεργούν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης για προσωπική χρήση. Θα δημιουργήσει το πλαίσιο για μια αγορά διανομής και λιανικής πώλησης, την οποία θα διαχειρίζεται το California Bureau of Marijuana Control με φόρο 15% σε όλες τις πωλήσεις των προϊόντων της κάνναβης.

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής κυβερνήτης Gavin Newsom – που υποστηρίζει το μέτρο, – δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι θα «έχουν επιτέλους την ευκαιρία να υποστηρίξουν την πολιτική για την κάνναβη, που είναι χτισμένη στις βέλτιστες πρακτικές άλλων πολιτειών, και περιλαμβάνει την αυστηρότερη προστασία της νεολαίας και αυξάνει παράλληλα τα έσοδα σε δισεκατομμύρια για την πολιτεία. »

Το 1996, η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε τη κάνναβη για ιατρική χρήση. 

Σήμερα, η κατοχή μιας ουγγιάς ή λιγότερο, τιμωρείται μόνο με ένα μικρό πρόστιμο. Αλλά ενώ αρκετές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη καλλιέργεια και λιανική πώληση της ψυχαγωγικής κάνναβης, η Καλιφόρνια έχει παλέψει για να ρυθμίσει την τεράστια, ημι-νόμιμη βιομηχανία της κάνναβης.

Η Καλιφόρνια, η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία στις ΗΠΑ, είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης, με ετήσια συγκομιδή νόμιμης, ημι-νόμιμης και παράνομης καλλιέργειας κάνναβης αξίας πάνω από 30 δις $ το χρόνο, σύμφωνα με μια εκτίμηση του 2014. 

Αυτό είναι περισσότερο από το σύνολο των 10 κορυφαίων γεωργικών προϊόντων της πολιτείας μαζί!

Το 2014,  το πρώτο έτος της νομιμοποίησης, οι επιχειρήσεις κάνναβης στο Κολοράντο έφτασαν τα 700 εκ. δολάρια έσοδα απο ιατρική και ψυχαγωγική κάνναβη. Η πολιτεία παίρνει περισσότερα χρήματα σε φόρους κάνναβης από ό, τι από το αλκοόλ, για να μην αναφέρουμε όλες τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη βιομηχανία της κάνναβης.

Η AUMA υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό της βιομηχανίας κάνναβης μαζί με ομάδες που υποστηρίζουν τα ατομικά δικαιώματα. Σημαντικότερος υποστηρικτής της είναι ο επενδυτής Sean Parker, συν-ιδρυτής της Napster  και πρώην πρόεδρος του Facebook, ο οποίος χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία.


Οι επικριτές του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τον Σύλλογο Αξιωματικών Αστυνομίας, της οποίας ο πρόεδρος, Ken Corney, εξέφρασε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του εθισμού. «Αυτό είναι κακό για τις κοινωνίες μας», δήλωσε στους Los Angeles Times.

Η πιο πρόσφατη σοβαρή προσπάθεια νομιμοποίησης ψυχαγωγικής κάνναβης ήταν το 2010, όταν απορρίφθηκε από το 53%  των ψηφοφόρων.

Μια άλλη πρωτοβουλία απέτυχε ακόμα και να φτάσει στην κάλπη το 2014, όταν οι υποστηρικτές ξέμειναν από κεφάλαια για να συλλέξουν αρκετές υπογραφές. Αλλά μια δημοσκόπηση πέρυσι διαπίστωσε ότι το 55% των Καλιφορνέζων είναι τώρα υπέρ της πλήρους νομιμοποίησης.
Πηγή: Τhe Independent


Λέξεις Κλειδία - Tags
προσωπική χρήση Κάνναβη
337
Καλιφόρνια
32
υπογραφές
51
Σχετικά άρθρα

Eπιτέλους! Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας για ιατρική χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού,  πρόεδρο την καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου -  ΕΟΦ και μέλη πανεπιστημιακούς, ψυχίατρους, νομικούς, όπως δείχνουν όλα, θα νομιμοποιήσει την κάνναβη για θεραπευτικούς λόγους.

Μια μητέρα που έσωσε το παιδί της με κάνναβη μιλά για εμπειρίες άλλων γονέων με αυτισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Από την ημερίδα που έγινε το Σάββατο 7 Μαΐου στη Νομική Σχολή Αθηνών με θέμα τη νομιμοποίηση της κάνναβης, ημερίδα που διοργάνωσαν οι Ηλιόσποροι.

"Η Κάνναβη σώζει ζωές, η παραπληροφόρηση τις βάζει σε κίνδυνο"

"Είναι γνωστό ότι η θεραπεία του καρκίνου είναι ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία που αντιμετωπίζει την ασθένεια όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια."
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×