op
×

Διεθνής συνάντηση ερευνητών και ακτιβιστών για το μέλλον της Δημοκρατίας

Διεθνής συνάντηση ερευνητών και ακτιβιστών για το μέλλον της Δημοκρατίας

Μήνυμα από την Ελλάδα στην Ισλανδία 

#messagetoiceland 


Διεθνής συνάντηση ερευνητών και ακτιβιστών για το μέλλον της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας 20-22 Μαίου 2016 με την συμμετοχή της ομάδας της Πολιτεία 2.0: πλατφόμα πολιτική καινοτομίας.


Aπό την οικονομική κατάρρευση του 2009, μέχρι την καταδίκη κορυφαίων τραπεζιτών και την πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού με αφορμή το σκάνδαλο Panama Papers, η Ισλανδία έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας ως ένα πεδίο βαθέων κοινωνικοπολιτικών τομών. Το 2012 οι πολίτες δημιούργησαν ένα Νέο Σύνταγμα για την χώρα, το οποίο σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο ως ηχηρό κοινωνικό αίτημα, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν την σύσταση της πρώτης  στην ιστορία κυβέρνησης του Κόμματος Πειρατών. 


Σε αυτό το πλαίσιο πολιτειακής μετάβασης οι Ισλανδοί προ(σ)καλούν ανθρώπους της θεωρίας και της πράξης να εξετάσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατίας σε ένα τριήμερο πρόγραμμα συζητήσεων, παρουσιάσεων και εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσουν το Εθνικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο και το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.


Αρχικά θα συζητηθούν θεωρητικές προσεγγίσεις για την “έξυπνη Δημοκρατία” και τον συμμετοχικό σχεδιασμό συνταγματικών θεσμών από κορυφαίους ακαδημαικούς όπως ο Lawrence Lessig (Πανεπιστήμιο Harvard). Την δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν καινοτόμα “πειράματα δημοκρατίας” από την Ευρώπη και την Αμερική, με το παράδειγμα της Ισλανδίας στο επίκεντρο της συζήτησης. Από την Ελλάδα έχει κληθεί να παρουσιαστεί το εγχείρημα Σύνταγμα 2.0, μία πρότυπη διαδικασία σχεδιασμού και νομιμοποίησης ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα από τους πολίτες για τους πολίτες που αναπτύσσεται στη χώρα μας από το 2012. Το τριήμερο θα κλείσει με εργαστήρια για κοινή στοχοθέτηση και δράση καθώς και την παρουσία διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και ακτιβιστών.  


Το παράλληλο βίωμα κρίσης στην Ισλανδία και την Ελλάδα και τα κοινωνικά αντανακλαστικά στις δύο χώρες έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ερευνητικών οργανισμών και διεθνών ΜΜΕ. Η συμμετοχή της ομάδας Πολιτεία 2.0 στη διοργάνωση αυτή έχει στόχο την περαιτέρω ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την “από τη βάση” πολιτική καινοτομία  και την σύναψη στρατηγικών συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.


Οι Ισλανδοί αναρτούν “κόκκινες κάρτες” στις εισόδους των σπιτιών τους διαμαρτυρώμενοι έτσι για τις παραβιάσεις που συμβαίνουν στο τερέν της πολιτικής. Ταυτόχρονα προσκαλούν πολίτες από όλο τον κόσμο να στείλουν τα δικά τους μήνυματα στην Ισλανδία πάνω σε “κόκκινες κάρτες” χρησιμοποιώντας το hashtag #messagetoiceland και να συμμετέχουν σε έναν διεθνή διάλογο για μέλλον της Δημοκρατίας. 



Σελίδα διοργάνωσης: Future of Democracy

Hashtags: ##messagetoiceland #Greece #syntagma2 

Επικοινωνία: info@politeia2.org 

Ιστοσελίδες: www.politeia2.org | www.syntagma.politeia2.org | www.portal.politeia2.org 



Σχετικά άρθρα

Κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατλαντικών συμφωνιών TTIP – CETA - TISA. Του Κώστα Νικολάου

Αυτές οι Φριχτές Εμπορικές Συμφωνίες απειλούν τη Δημοκρατία, τις Δημοσίες Υπηρεσίες, τα Κοινωνικά, Περιβαλλοντικά, διατροφικά πρότυπα, τη μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία

Νόαμ Τσόμσκι: Η κατάλυση της δημοκρατίας είναι πολύ ορατή σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καταλύεται η δημοκρατία, είναι το μήνυμα που στέλνει ο παγκοσμίου φήμης φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος μιλάει στο Truth - out  για την παγκοσμιοποίηση, την ανισότητα και την πολιτική αλλοτρίωση
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×