op
×

Οι ΗΠΑ μας συνιστούν μεταλλαγμένα!!

Διαβάστηκε
Οι ΗΠΑ μας συνιστούν μεταλλαγμένα!!

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι γενικά ασφαλείς για την υγεία και για το περιβάλλον, αλλά τα προϊόντα τους πρέπει να ελέγχονται προτού κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. 

Αυτό αναφέρει  μια νέα έκθεση 20 Αμερικανών επιστημόνων από τις τρεις επιστημονικές Ακαδημίες των ΗΠΑ (Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής).

Το ζήτημα, όμως, είναι κατά πόσο η νέα έκθεση 400 σελίδων θα καθησυχάσει τους φόβους πολλών ανθρώπων, ειδικών και μη,  ότι τα μεταλλαγμένα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ή άλλες παθήσεις.

Η επιτροπή αναφέρει ότι δεν έχουν βρεθεί, από επιδημιολογικές έρευνες, στοιχεία που να δείχνουν ότι τα τροποποιημένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, νεφροπάθεια, παχυσαρκία, αυτισμό, αλλεργίες κι άλλες ασθένειες.

Η μελέτη εκτιμά ότι οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες δεν αποτελούν ούτε «Φρανκεστάιν», ούτε και «πανάκεια», αλλά απλώς άλλο ένα είδος αγροτικής καλλιέργειας.

Το ίδιο  συμπέρασμα οι Αμερικανοί επιστήμονες το είχαν δημοσιοποιήσει και στο παρελθόν, αν και αυτή τη φορά το κάνουν με πιο ολοκληρωμένο τρόπο. 

Όπως αναφέρουν, «η επιστημονική επιτροπή συμπέρανε ότι δεν έχουν βρεθεί διαφορές, που υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο για την ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας, ανάμεσα στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και στα μη τροποποιημένα». Επίσης επισημαίνουν πως «υπάρχουν λογικές ενδείξεις ότι δεν υπέστησαν κάποια βλάβη τα ζώα, που έφαγαν τροφές από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες».


Η έκθεση, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης και το «Science», αναγνωρίζει ότι οποιοδήποτε είδος τροφής «μπορεί να έχει κάποια αδιόρατα ευεργετική ή επιζήμια επίδραση στην υγεία, που δεν μπορεί να ανιχνευθεί, ακόμη και με την πιο προσεκτική εξέταση». Αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για μια δημόσια μέθοδο, που θα ελέγχει τα μελλοντικά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, για να διασφαλίζει ότι είναι ασφαλή, προτού κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.


Το ερώτημα είναι κατά πόσο η νέα έκθεση θα επηρεάσει σε θεσμικό επίπεδο τη διαδικασία ελέγχου και έγκρισης των μεταλλαγμένων προϊόντων από τις κυβερνήσεις, ιδίως τις ευρωπαϊκές, και από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Η έκθεση πάντως δεν παίρνει θέση στο επίμαχο ζήτημα του ποιες γενετικές ή μεταβολικές αλλαγές σε ένα τροποποιημένο φυτό θα πρέπει να θεωρηθούν επικίνδυνες, αφήνοντας την κρίση αυτή στις εποπτικές-ρυθμιστικές Αρχές.

Επίσης δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά πόσο τα τροποποιημένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση στη συσκευασία τους. Αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος ασφαλείας για τέτοιες ετικέτες, αλλά αναγνωρίζει και το δικαίωμα των καταναλωτών να θέλουν να ξέρουν τι τρώνε.
Πηγή: Times -Science


Σχετικά άρθρα

Η πιο βρώμικη και ενεργοβόρος βιομηχανία απειλεί ένα ελληνικό μνημείο της φύσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα υλικά της εξόρυξης δεν επανατοποθετούνται στο open pit, αλλά αποθηκεύονται για ΠΑΝΤΑ, σε τεράστιες λίμνες τελμάτων μολυσμένα πια με βαρέα μέταλλα & τοξικές ουσίες

Από τους ΧΑΔΑ στους ΧΥΤΥ | Της Διονυσίας Ποταμίτου

To τι ακριβώς είναι ο κοινωνικός πολιτισμός μας φαίνεται από αυτό που τελευταία  έχει επικρατήσει να λέμε  «αποτύπωμα» πάνω στην φύση … όσο πιο καταστροφικό είναι αυτό το «αποτύπωμα» τόσο πιο βάρβαρος κι εκβιαστικός ο κοινωνικός πολιτισμός μας …

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Με ρόπαλα, σπρέι και σκυλιά υποδέχεται η Ουγγαρία τους πρόσφυγες

Κόλαφος για την Ουγγαρία η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καταγγέλει ξυλοδαρμούς και βία σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα της χώρας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×